Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Umět vařit je -in -

Irena Maura Aghová

Moje domácí kuchyně - 3. Z tradiční české a německé kuchyně

Zimní jídla jusou oblíbená a jistě si z dnesní nabídky vyberete nějaký recept, kterým potěšíte rodinu.

24.1.2012 v 5:37 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Brambory, celer: Jako pokrm i jako lék

Když spojíme obě vlastnosti brambor, pak dostaneme ideální potravinu pro každou věkovou skupinu. Jako pokrm - nepřeberné množství krajových i zahraničních receptů, po kterých se lidé stále pídí. Ale všechno záleží na jejich pěstování a hlavně skladování, aby měly tu žádoucí kvalitu, jako potřebujeme k prospěchu svého zdraví a i jako hodnotný pokrm. Musím upozornit, že fritované brambory jsou těžce stravitelné a brambory pečené ve slupce jsou stravitelné nejlépe. Otylým lidem se doporučuje, v německé medicíně, jíst večer několik pečených brambor a 10-20 dkg bílého tvarohové sýra. Brambory, pokud se jedí be dalších tuků, nejdou na tloušťku. Ale pozor, brambory, které uvaříme, nemáme nechávat v ledničce déle než 24 hodin. Talke shrnuto a podtrženo s požehnáním zahraničních výzkumnů, brambory jsou zdraví prospěšné, ale bez solaninu.

31.10.2011 v 0:00 | Karma článku: 13.24 | Přečteno: 2804 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Z německé a rakouské kuchyně: Moučníky

Milé dámy, rozhodla jsem se, že Vám popíši recepty na německé a rakouské moučníky, které však, bohužel, jsou jen pro ty, kteří mají dobré spalováníní!Nicméně, šokovat můžete své hosty, kterým rozhodně nebudou pěkně nakrájené kousky na talíři, ozdobené pěknými ubrousky, lhostejné.

29.10.2011 v 13:52 | Karma článku: 10.99 | Přečteno: 2315 | Diskuse

Irena Maura Aghová

České tradice: Posvícení před adventem

Budete letos slavit ještě posvícení? Myslím, že nemusí být jen společenskou venkovskou zábavou, ale i rodinnou slavností, pokud by rodina chtěla dostát tradicím a dětem udělat radost ze svátečního dne. Kdo by je jinak měl učit krásným tradicím, než rodiče a prarodiče, kteří se sejdou v neděli u krásně prostřeného stolu s posvícenskými koláčky, nějakou tou písničkou a programem, kterým může překvapi hlava rodiny.

26.10.2011 v 21:01 | Karma článku: 12.09 | Přečteno: 1133 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Česká kuchyně: Recepty z první poloviny 19. století - 1.

Dnes jsme byli na návštěvě u manželovy staré tety a pomáhali jsme ji vyklízet půdu. Chce si tam dát na zimu letní věci a naopak si dole zařídit byt tak, aby byl zateplený a nemuselo se tolik topit. Velmi důtklivě jsem manžela prosila, aby nic nevykládal proti háčkovaným dečkám, vyšívaným obrazům a ozdobám, nebo mne vážně naštve. Nemám ty silácké řeči ráda a mně to voní domácím klidem a pohodou. V rohu, zřejmě vypadla s nějakého koše, ležela kuchařská knížka z roku 1895, ale recepty jsou už z počátku 19. století. Hned jsem ji ukořistila a zkusím něco uvařit, pomyslela jsem si. Otevřela jsem úvodní kapitolu, tam byly dobré rady, které jsem nevěděla a dosud nečetla. Tak, nyní pár receptů s povídáním.

22.10.2011 v 17:53 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 2028 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Stravování: Na jídle můžeme hodně ušetřit a jíst zdravě

Životní styl v naší zemi je otřesný, což je vidět na procentu lidí, které mají vážné zdravotní problémy s trávicím ústrojím. Je i ve své škodlivosti přitom finančně náročný, protože mnoho nepřemýšlíme o tom, co jíme, ale potřebujeme se rychle nasytit po náročném dni, kdy jsme neměli čas si skočit na oběd nebo nám přešla na jídlo chuť z rozčilení či návalu stresu. A najednou je klid, pohodička! A co uděláme? Sníme, co nám přijde pod ruku. A tak se opakuje den po dni a najednou přijdou potíže různého charakteru. Jak s nimi naložit, říkáme si a rozhodně to řešení nebude snadnou záležitostí ...

16.10.2011 v 23:29 | Karma článku: 17.41 | Přečteno: 2182 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Z tradiční kuchyně: Nadívaná drůbež a kuřecí knedlíčky

Já jsem pro, aby se sešly tradice v našem čase a my jsme se ujali tradičního stolování a všech těch společenských rituálů, které nás vzájemně společensky sbližují. Ale nesmíme propadnout do měšťáckých manýrů! Ale nyní k našim receptům. Nádivky byly oblíbenou krmí ve svátečních dnech. A musím se veřejně přiznat, že moc ráda peču kuřata s různými nádivkami, které jsou pro naše návštěvy překvapením. Za prvé to vypadá dobře na tabuli a za druhé se stolovníci nemusí cpát přílohami, protože taková nádivka je přílohou sama o sobě. Stačí si vzít kousek masa s nádivkou a užívat si chutí. K tomu nápaditý salát anebo ovocný kompot.

14.10.2011 v 20:40 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 1033 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Potraviny: Zpracování ovoce v domácích podmínkách

Přichází období, kdy přemýšlíte, jak zpracujete svou úrodu ovoce a zeleniny, kterou jste na svých zahradách sklidili. Kromě zavařování a nakládání jsou vhodné dva druhy zpracování a to jsou sirupy a šťávy anebo sušení. Následující recepty a postupy jsou spíše tradiční, bez použití moderních přístrojů, ale jistě jsou zajímavé i pro dnešní praxi konzervování a uchovávání ovoce. Dále je zde také zmíněn postup zmrazování ovoce v domácím prostředí.

26.9.2011 v 0:00 | Karma článku: 12.29 | Přečteno: 2275 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Zapomenuté recepty: Povidlové knedlíky a jiné dobrůtky

Ti, kdo již nepamatují domácí kuchyni, nemohou pochopit, že maminka nebo babička dokázala trpělivě trávit v kuchyni tolik času, aby uvařila jídlo, které pak za chvíli zmizí a zůstanou po něm jen špinavé talíře a příbory. To je nakonec filozofie mých dětí, které nechápou, že rodinu spojuje i rodinná kuchyně, společné stolování a rozprávění po jídle. Jistě, že se dá vařit jednoduše, rychle, efektivně, s nejmenšími následky, tedy nemít na konci spoustu nádobí. Ale já si pamatuji, že jsem po nedělním obědě umývala s babičkou nádobí a poslouchali jsme všichni polední koncert z rádia. Kdo by si tehdy pomyslel, že na takovou nepatrnou historku bude někdy vzpomínat, až ho ti, o kterých si neuměl představit, že někdy zemřou, ho opustí a zůstanou vzpomínky? Povidlové knedlíky jsou výborné a pracné. Myslím, že je dokáže dobře uvařit jen zkušená hospodyně. Když se podaří, považuji je za kuchařský zázrak. Polední koncert s Robertem Schumanem http://www.youtube.com/watch?v=tCbsDq6c8sc&feature=related

20.8.2011 v 7:07 | Karma článku: 18.37 | Přečteno: 2989 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Zapomenuté recepty: Vdolečky a jiné dobrůtky

Našla jsem, při úklidu knihovny, malý zažloutlý sešit, ručně popsaný. A krasopisně. Myslím, že je po mé prababičce. Alespoň podle dat, kdy si vedla účetnictví na posledních stránkách o tom, co utratila a kolik ji zbývá. Naši předkové byli velmi šetrní lidé. Půjčovali si jen na koupi půdy a na krmivo. Dlouho jsem nemohla najít recept, jak se dělají vdolečky pečené v troubě a mazané různými povidly. Smažené vdolky nám opravdu nechutnají, jsou zbytečně tučné a bez fantazie. Kdežto pečené vdolečky, ty se naplňovaly švestkami a ještě se na povrchu mazaly povidly, posypaly strouhaným peníkem. Samozřejmě, že tyto vdolečky byly i s polévkou obědem. Na velké vaření byl čas až v neděli! A dále jsem objevila recept na knedlíky, co vařila moje babička a které jsem nikdy neuměla a neumím. Nejsem k nim vyvolená. Ale jsou úžasné, jak si pamatuji.

14.8.2011 v 12:06 | Karma článku: 12.63 | Přečteno: 2722 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Harmonie chutí: Kuřecí polévky - Díl 1. Vaječná polévka s citrónem

Jsou lidé, kteří milují hutné a syté polévky. A nemusí to být zrovna dršťková, gulášová - tak oblíbená muži. Nabídnu postupně několik receptů, které obsahují mnoho zdravých a chuťově výrazných ingredienci a dohromady jsou skutečným koncertem pro labužníky. Ovšem zřejmě zklame ty jedince, kteří jsou zvyklí na pár svých "značek" a všechno ostatní podle nich porovnávají. Takoví jedinci ovšem nedělají kreativním kuchařkám žádnou radost a potěšení. Nejsou ochotni dát všanc své zvyky a ochutnat také něco jiného a tak se stávají jako strávníci nudní. Neboť domácí kuchyně by neměla být pouhou vyvařovnou, ale také souzvukem umění a fantazie, jehož výsledkem je dobře a správně uvařené jídlo, které je pravou rozkoší, neboť nezanechává za sebou pálení žáhy, nevolnosti a tzv. těžký žaludek. Souhlasím s indickou filozofií, že jídlo má být lékem a ne zdrojem nemocí.

4.8.2011 v 1:10 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 1271 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Zelenina: Plněné lilky a jiná zelenina

Mashi, plněná zelenina, je významnou součástí sefardské kultury, ale je také součástí arabské kuchyně. Většinou to bývají slavnostní a sváteční jídla. Možná, že by se uplatnila i v naší moderní kuchyni. Lilky, cukety i pórek jsou velmi bohaté na vitamíny i stopové prvky a rozhodně vhodné i pro děti. Jídlo, které popisuji je jemné a chutné. Hodí se jak na sváteční stůl, tak i k běžnému rodinnému stravování.

28.7.2011 v 0:41 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Zavařování: Marmelády

Staré recepty na zavařování jsou inspirativní, i když se obávám, že mnoho lidí zkonstatuje, že je v nich mnoho cukru. Ale budu pokračovat dál ...

4.6.2011 v 23:47 | Karma článku: 13.25 | Přečteno: 2915 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Exotika do kuchyně: Pozvání do indické kuchyně a relax

Je krásně, že mám pravdu? A zatímco někteří jen utrácejí čas v bojích o moc a peníze, druzí si zase lebedí při sobotním odpočinku anebo si povídají na Interetu či z očí do očí. A to je dobře. Lidé mají sdílet své city a myšlenky, mají si vyjasňovat své postoje a mají si vyznávat lásku. Já pořád věřím, že v Čechách bude líp! A k tomu čekání neškodí si dát něco dobrého.

30.4.2011 v 18:37 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 1695 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Velikonoce: I navzdory všemu je oslavíme, jak to má být

Dnes ráno jsem přemýšlela, co připravit na velikonoční svátky, aby to bylo orginální, neotřelé a přitom i ti s horším trávením všechno přestáli v pohodě. Moje babička říkávala - čím méně, tím lépe a já jsem si vzpomněla na její senzační koláče a piškotové dorty, které mi utkvěly v paměti a je zvláštní, že se kdykoliv dokáži v myšlenkách přenést do jejího domu a připomenout si vůni, která mne provázela celé dětství i mládí. A říkám to proto, že si málokdo uvědomuje, jak potomci, děti nebo vnoučata, vnímají ten svůj svět, který jim nabízíme svými zvyky, způsoby vaření, mluvy, vysíláním svých citů a doteků. A jestli je něco, co můžeme udělat opravdu důležitého - vraťme do našich domácností tradice, lásku a svátečnost. Dokud ještě doutnají v naší paměti, vzpomínkách a přáních.

20.4.2011 v 12:31 | Karma článku: 8.26 | Přečteno: 1011 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Chutney: Chutney nebo čatní je zpestření jídelníčku

Chutney (dále jen čatní) má mnoho variant a nemusí být vždy nasládlé. K jeho výrobě se dá například použít mnoho druhů nesladké zeleniny. Ve chvíli, kdy se vám podaří uvařit základní recept na čatní, už se nemusíte nikdy bát experimentovat. Můžeme použít oloupané, nedozrálé ovoce. Například zelené banány, manga, broskve a podobně. Rebarbora nebo tvrdá, či přezrálá rajčata jsou také dobrými kandidáty. A samozřejmě můžeme použít čerstvé lesní ovoce s lehkým aroma, jako jsou například jahody, brusinky, borůvky. Budete se divit, ale můžete použít i sušené ovoce.

1.4.2011 v 0:17 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 4639 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Likéry: Domácí likéry jako ingredience do moučníků a na žaludek

Tradiční recepty na domácí likéry jsou zajímavé a pokud jsem je někdy zkoušela připravit, uspěla jsem. Je to pěkný dárek pro blízké přátele a rozhodně domácí likér k významnému dni potěší více, než koupená láhev v obchodě. Navíc, některé jsou léčivé a nebo vhodné k přípravě dalších svátečních moučníků a pudingů ...

30.3.2011 v 0:46 | Karma článku: 9.61 | Přečteno: 2265 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Zdravé stravování: Okry

Bamie – okry jsou mým oblíbeným pokrmem. Nejlepší jsou mladé plody, světlezelené. Zelené lusky okry mají tuhou slupku a kuželovitý podlouhlý tvar. Pokud se s ní setkáme, kupujeme ji jen čerstvou s pevnými a světle zabarvenými lusky o délce menší než 10 cm.

26.3.2011 v 5:12 | Karma článku: 10.27 | Přečteno: 1876 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Velikonoce: Sorbet, bowle, krampampule

Sorbet je vynikající osvěžující arabský nápoj, který se podává při velkých hostinách před poslední pečení. Klásá se z ovocných zmrzlin, do kterých se přimíchávají jemní vína- Podává se v kívových sklenicích nebo ve sklnicích určených na šampaňské víno. Pro každého hosta se přidává malá kvedlovačka, zabalená v hedvábném papíru. Pozor, Sorbet se nesmí podívat napůl zmzlý! http://www.youtube.com/watch?v=yFtQQv6zMYE&feature=related

21.3.2011 v 20:16 | Karma článku: 9.17 | Přečteno: 1656 | Diskuse

Irena Maura Aghová

Velikonoční pohoštění: Sachr a jiné dobroty

Vybrala jsem si, pro velikonoční pečení starodávné, leč velmi atraktivní pečení. Myslím, že nemusíme péci toho mnoho, ale spíš, aby cukroví bylo nápadité a pěkné. Můžeme využít, pro stolování různé starožitné talířky na stojáncích, na které můžeme upečené kousky v košíčkách poskládat. Stále se řídím heslem, že svátky nejsou proto, aby se člověk přejídal, přeplácal si žaludek a opíjel se, ale aby v kruhu rodinném nebo milých přátel strávil pěkné chvíle klidu a pohody, i v příjemných rozhovorech, do kterých by neměla patřit politika, finanční problémy anebo vyřizování si rodinných sporů.

10.3.2011 v 4:52 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 1827 | Diskuse
Počet článků 1445 Celková karma 10.05 Průměrná čtenost 1303

Snažím se o vlastní a nezávislý pohled na život.

Vystudovala jsem Právnickou fakultu v Brně, nyní studuji na CMTF v Olomouci a středobodem mého zájmu je antika a doba reformace v Evropě. Zajímám se o dějiny umění a ráda čtu.  

 

 


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.