Umět vařit je -in -

Irena Aghová

Vaření: Zkuste je a uvidíte - Sledě

Všimla jsem si, že málokdo přichází na chuť sleďům a matjesům, i když se dají velmi dobře a chutně připravovat, ale česká kuchyně má své zvyklosti a lidé je velmi neradi mění. Ale třeba, říkala jsem si, přijdete na chuť sleďům, které jsou v obchodech k dostání.

3.3.2011 v 21:03 | Karma článku: 14.08 | Přečteno: 2366 | Diskuse

Irena Aghová

Dieta: Jak rozmazlovat domácí marody

Umíte mu podat lehkou a přitom chutnou stravu? To není jednoduché, protože je málo předpisů, podle kterých bychom mohli skutečně lehký a dobře stravitelný pokrm uvařit. Člověk, který je upoután na lůžko nemá moc velkou chuť k jídlu a neměl by v žádném případě hladovět. A tak jsem našla, ve starých předpisech, několik typů, kterými určitě potěšíte. A nejen nemocné. Můžete si je připravit i pro sebe, pokud se vám nechce vařit obvyklý oběd.

27.2.2011 v 1:55 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 1423 | Diskuse

Irena Aghová

Česká kuchyně: A bude jaro ...

Zatímco je venku ještě mráz, ale polevuje, mnozí dojídají své zásoby, které si připravili na zimu v podobě zavařenin, my, kteří chceme něco pro sebe udělat, začínáme přemýšlet nad svým stravováním, zdravím i nad peněženkou. Ale podle mých zkušeností, člověk nemusí projíst ani tolik peněz, nemusí dokonce mít ani zdravotní problémy z jídla, když se přestane krmit vším možným a začne uvažovat nad svým stravovacím systémem.

26.2.2011 v 12:07 | Karma článku: 13.03 | Přečteno: 1193 | Diskuse

Irena Aghová

Menu na sobotu a neděli: Dáte si lososa podle starých tradic?

Maso z lososa je vynikající a jemné. Nejchutnější je v dubnu. avšak i v ostatních měsících je poživatelný. Nejjemnější je losos rýnský...

12.2.2011 v 17:51 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 670 | Diskuse

Irena Aghová

Menu na sobotu a neděli: Světíme dny odpočinku delikátním jídlem

Vzpomínám na to, jak jsme se vždycky chystávali na soboty a neděle a už dopředu se kupovalo maso a dohadovalo se menu. Já jsem se vždycky těšila na puding s třešňovým kompotem jako zákuskem a jiní zase na piškotový dort s ořechovou náplní. A tak jsem si řekla, že vás budu svádět a navádět k velkému mlsání ze staré české kuchyně. A možná, že vás natolik svedu, abyste si vyzkoušeli některá jídla, která voní po šafránu, muškátovém květu a novém koření. Tak co vy na to? Dáte si Rettigovou nebo půjdete do McDonalda? Související článek: http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/c/168034/Varim-podle-Rettigove-Hovezi-maso.html

12.2.2011 v 0:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 1806 | Diskuse

Irena Aghová

Těšíme se na vánoce? Nebo ne?

Vánoční čas je nevím proč tak hektický. Všichni uklízí, jakoby dlouho neuklízeli, jsou nervózní a vyčerpaní, často se mi zdá, že by ty vánoce neměly ani být, vyhlídka na volno může probudit stres. Rodinný příslušníci už nejsou zvyklí být často spolu a sem tam přeletí nějaká ta jiskra ... A přesto se na ně všichni těšíme, že ano! Moje vánoce jsou provázeny romantikou. Poslouchám ráda českou barokní hudbu, protože mi připomíná moje předky, kteří už nejsou na světě a s kterými jsem opravdu trávila romantické svátky a tato hudba zněla celým domem. Zapamatovala jsem si ji. Na takové svátky se člověk musí duševně připravit. A tak jsem připravila návrh na menu na štědrovečerní stůl. Třeba vám také připomene dětství, protože to jsou velmi staré recepty a nedají se zkazit! Alespoň mně se to nepodařilo...

29.11.2010 v 22:49 | Karma článku: 10.73 | Přečteno: 518 | Diskuse

Irena Aghová

Staročeská jídla jsou IN

Představuji Vám nyní recepty, které jsem vylovila z kuchařky paní Rettigové a také z poznámek mé babičky. Zkoušela jsem to, je to vynikající a nedá se to zkazit. Vyděste svou rodinu recepty z 19. století a uvidíte, že jim budou chutnat. Vaření je hra. A když se to povede, člověk má radost, protože je to projev lásky a péče o ty, které milujeme.

8.11.2010 v 1:24 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 1748 | Diskuse

Irena Aghová

Z české kuchyně

Ráda vařím staročeskou kuchyni, i když, bohužel, se nedají všechny recepty používat, protože hodně jídel je postavených na zvěřině a tu nemá v rodině nikdo rád. A tak si vybírám jemnější jídla s výraznou chutí, doplněná masem, které dělám podle paní Rettigové. Podle Rettigové vařím proto, že jsou ke každému jídlu popsány velmi podrobně všechny postupy a člověk se tak pomalu a jistě, vlastní zkušeností, naučí opravdu vařit. Jídlo musí být stravitelné, jednoduché, jemně kořeněné a chuťově obohacené přírodními ochucovadly. Mám vynikající zkušenost s vinným octem, s kandovaným cukrem, který přidá omáčkám charakteristickou chuť i mandlemi, které zjemní a současně jsou zdrojem významných výživných látek.

31.10.2010 v 23:41 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 981 | Diskuse

Irena Aghová

Z české kuchyně

Nyní, když už pomalu přichází zima, jistě každého potěší, když si dá něco dobrého na zahřátí. Předkládám vám staré recepty ze zápisků mé babičky. Moji předkové ještě vedli takový ten sousedský život, hrálo se na hudební nástroje a povídalo. Z toho už teď nic není. Ale je to škoda, protože jen tak se člověk dostal k receptům, které někdo od někoho přinesl k lepšímu. Hodně z nich pochází i ze staré Vídně. http://www.youtube.com/watch?v=rnLsTO7JK7E&feature=related

22.10.2010 v 0:00 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 1405 | Diskuse

Irena Aghová

Geřštl je báječné, rychlé domácí jídlo

Tato polévka je vhodná jak pro podávání hostům, tak i domácím strávníkům. Je to velmi staré jídlo a téměř zapomenuté. Já ho však vařím, protože je na trávení jednoduché a podle mého názoru, člověk by se měl snažit jíst jednoduchá jídla, v kterých není mnoho ingrediencí, ale příjemně ochucená, nikoliv přeplácaná kořením. Životní praxe s vařením mne naučila - méně znamená více. Zkuste to. Ale základní vývar je nutné udělat podle receptu (maso, zelenina, postup znáte) a ne z instantní polévky.

19.10.2010 v 16:19 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 1858 | Diskuse

Irena Aghová

Kniše, nebo-li pirožky

Musím se pochlubit! Uspěla jsem s kuchařským uměním na jedné párty s pirožkami, kterým se také říká kniše. Byly součástí tabule. A víte, dělala jsem je z dvojnásobného množství. A přesto se všechny snědly. Určitě si je zkuste, někteří je dělají z listového těsta, ale jsou moc těžké a kromě toho, listové těsto je pro umělce, což já nejsem v žádném případě. Ale když jsem k vaření dohnána okolnostmi, tak se snažím, jak můžu a hledím dělat taková jídla, která bezpečně zvládám, abych si neuřízla ostudu.

19.10.2010 v 0:00 | Karma článku: 16.93 | Přečteno: 2132 | Diskuse

Irena Aghová

Já prostě nejím vepřové maso...

Každý slaví narozeniny a kulatiny jsou zvlášť významné. Sejde se mnoho hostů. Někteří proto, aby popřáli oslavenci, jiní proto, aby hodovali a pili a radovali se a jiní proto, že je to slušné, aby pozvání přijali. Tabule, kterou připravujete pro pohoštění, je složitou záležitostí. Lépe, když zvolíte jednoduchá jídla, při kterých máte jistotu, že jsou zaručeně čerstvá a nejsou těžká, protože mnoho lidí těžká jídla nesnese a může mít na vaši oslavu dlouho špatné vzpomínky. Od každého kousek. Po určitých zkušenostech bych nedoporučovala salámové mísy, protože to vypadá, že si hospodyně nedala moc velkou práci s přípravou.

18.10.2010 v 22:41 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 1814 | Diskuse

Irena Aghová

Koření pro zdraví a dobré trávení

Indové pojímají jídlo jako lék. Lékař Čaraka dává tyto rady: "Míchat pokrmy různého druhu najednou, jíst příliš mnoho nebo příliš málo nebo jíst mimo čas, jakož i jíst, dokud předešlé jídlo nebylo stráveno - to působí těžké žaludeční potíže a později zdlouhavé choroby, jež mohou vést až k smrti." Háríta ho doplňuje: "A hned po jídle se nemá pracovat ani milovat. To je škodlivé. A nemá se jíst jídlo ani příliš horké, ani příliš studené, neboť obé škodí. Před jídlem se nemá pít a během jídla střídmě. Lépe až po jídle. A potom nechť si každý chutě říhne, anžto říhání se nemá potlačovat - je to nezdravé!" A týž lékař se vyjádřil ve verších: Ztuční, kdo po jídle tyje vsedě. Kdo si lehne, sílí vůčihledě, zvláště na levém-li leží boku. Syt kdo se štve, nedožije roku.

10.8.2010 v 7:06 | Karma článku: 15.38 | Přečteno: 1749 | Diskuse