Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sdílená starost je poloviční starost. Osobní zkušenost.

Ani nevíte, milí přátelé, jak toto úsloví platí doslova a do písmene. Jsou lidé, kteří chodí po svých známých a svěřují se jim ze svými problémy, pěkně u kávy a u čerstvě upečeného štrúdlu. A žádají o radu, o pomoc, o půjčku všeho možného, a ti citlivější posluchači mají zachvíli plnou hlavu cizích problémů, zatímco co ti, kteří si stěžují, se jich zbavují. http://www.youtube.com/watch?v=x9s25OUdspE&translated=1

Vykládala mi moje přítelkyně, jak je v těžko situaci, že manžel nechce přispívat na domácnost, že nemá dost peněz, aby si zaplatila to či ono. Ale naštěstí jsem věděla, jak to tam ve skutečnosti chodí, takže jsem ji potěšila slovem a dala na jevo, že se o tom nechci bavit, že mám svých problémů dost. Mohu vám říci, ze své vlastní zkušenosti, že čím více budete věnovat čas druhým lidem a jejich záležitostem, tím vás budou více pohlcovat problémy, které byste nikdy neměli. Jakmile ukážete, že hodláte být někomu vrbou, pak jste po čase zralí na psychiatra.

Dětem můžeme pomoci jen radou

Nemůžete nést spolu se svou dospělou dcerou nebo synem problémy, které si udělali nerozumnými rozhodnutími a z vlastní vůle. Ale můžete jim poradit z pozice svých zkušeností a znalostí. Pokud ovšem oni ještě vnímají skutečnost, že jste jim zachovali domov a vaše rodičovské srdce jim zůstalo otevřeno. Ale rozhodně nejste na světě proto, abyste byli stále bombardováni informacemi, typu – nemám peníze, on nebo ona chodí pozdě domů a s ničím mi nepomůže, mám problémy v práci, mám milence a nevím, co budu dělat. Aniž by se vás zeptali – mami, nemám ti jít něco nakoupit? Nepotřebuješ někam jet? Nepotřebuješ přispět na lázně? Nemáš nějaké starosti? Je ti dobře? Rodina a přátelé, kruh, který je okolo vás, nesmí týrat, nesmí tížit, protože člověk přichází do věku, kdy má sám ze sebou co dělat a spíš se soustředit na sebe. Než na sebe vezmete starosti svých blízkých, rozpomeňte se na své vlastní a řekněte si, zda to všechno sami unesete. Zda se vám nezhorší krevní tlak, nestoupne hladina cukru a nezhorší vaše chronická nemoc. Protože jsme si řekli, že zvládat psychický stres je umění, které každý nezvládá. Není to projev sobectví, když odmítnete diskutovat o záležitostech, které si někdo sám a vědomě nadrobil. Ale je to projev velké lásky, když v opravdu těžké situaci někomu poskytnete radu a nebo mu dáte najevo, že při něm stojíte, že se může svěřit, ale musí ji řešit sám.

Svět našich dětí je svět sám o sobě

Těžko ho chápat a vstupovat do něho, když mají trochu jiné životní hodnoty, postoje a role. Když jejich rodiny jsou postaveny na jiném modelu. Nemůžete jim říkat, co byste udělali vy, protože jejich okolí je jiné, než bylo vaše. Ale říci jim úpřimně – s tím ti nepomůžu, protože tomu nerozumím. Ale dívej se na svůj problém rozumně, bez emocí a sama nebo sám si řekni, co chceš a jak naplníš své očekávání. O tom si můžeme promluvit, jestli chceš. Ohleduplní a milující lidé kolem vás rozhodně nikdy se nebudou snažit vás vyvádět z rovnováhy jen aby si sami ulevili. Nebudou vás krmit neustále svými stížnostmi na své partnery nebo děti, sdělovat vám problémy ve své rodině, do kterých vám nic není, házet na kdekoho špínu, aby si získali někoho, kdo spolu s nimi bude také nenávidět a odsuzovat ty, kterým prostě závidí.

Nesdílejte s lidmi jejich závist

Představte si situaci, když do vašeho domu se přistěhuje nová rodina, která má trochu jiné návyky, než ostatní nájemníci, kteří tam bydlí už dlouho. A některá z vašich sousedek jim začne závidět. A protože to sama neunese, začne očkovat druhé a zanedlouho se celý dům otravuje tím, že je pozoruje, šikanuje a nesnáší.

Nesdílejte s lidmi nenávist

A totéž ve vašem zaměstnání. Máte zapotřebí sdílet s někým jeho nenávist, závist a vnitřní napětí? Vaše soukromí, za které platíte nemalé peníze, se vám stane vlastním peklem, místo toho, abyste v klidu relaxovali, dívali se na film a mluvili o rozumných věcech se svým partnerem. A pak se přistihnete, že se celý večer bavíte o cizích lidech, kterým ani nerozumíte a nebo je pořádně neznáte. Škoda vašeho času, škoda zdraví a škoda ztráty pocitu pohody a harmonie.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 26.8.2010 6:38 | karma článku: 14,57 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč