Až budou padat hvězdy - část 3.

Mám svůj svět. Kdysi jsem si ho stvořila v dětství a jak jsem rostla a dospívala, rostl se mnou, dospíval a vcházely do něho nové a nové děje, tak odlišné od reality. Můj svět ožívá, když všichni mlčí, když se odemne odvracejí a když mi kladou překážky. V těch chvílích úzkostí, stresů a jakési bezmocnosti, se najednou otevírá brána a za ní je prostá krajina, stále zalitá sluncem. Hraje v něm hudba, Tichá, jemná, vemlouvavá. Nefunguje to vždycky, to ne, jen občas... http://www.youtube.com/watch?v=J8vZUqxlW88&feature=related

Výkon mého povolání vyžaduje ode mne mnoho energie, kreativity, sebeovládání. A tak, čas od času se chodím dobíjet do nepříliš vzdálené botanické zahrady. I dnes jdu pomalu po ulici, mezi lidmi, sem tam projede tramvaj, auta jedou dlouhou šňůrou po úzké silnici. Je horký den.

Toužím po klidném místě, abych mohla pokračovat ve svých myšlenkách a úvahách, které začaly včera mít docela zřetelné kontury. Vchod do zahrady je zastíněn dvěma korunami mohutných listnáčů. U vchodu pavilonu stojí fronta. Asi prodávají zase masožravky, myslím si, a když jdu blíž, tak vidím na tabuli jejich nabídku. Platím vstupné. Svěží vůně vody, listů tropických rostlin otvírá bránu do světa mých harmonií. Moje harmonie mají totiž několik úrovní. Ale tato je dokonalá, protože je tu ticho, jen z dálky je slyšet slabě městský provoz. Mám pocit, že se ke mně naklánějí mohutné listy banánovníků, fíkovníků, kávovníků a já jim v duchu říkám : Také je vám lépe ve skleníku, než tam venku, že? Pod nimi kvetou trsy květin, nádherných, voňavých a divokých. Jména mi nic neříkají, ale zdá se mi, že mne pozorují. Proč také ne? Nevím o nich nic a ony vědí asi všechno. Ale jak s nimi navázat řeč? Usmívám se své myšlence, ale současně se mi nezdá tak hloupá. Jen na okamžik se mi zjevuje ten milý kraj, v jehož objetí stojí moje chalupa. Zaplaví mne zvláštní pocit, když pomyslím na Richarda. Ještě se v mé mysli zcela nezabydlel. Jeho příchod poznám podle toho, že mnou projede krátký záchvěv.

„Co myslíš, Richarde? Mluví květiny s člověkem?“ Touto otázkou vcházím do světa svých snů a nyní jsem opět s ním.

„Myslím, že ano, ale jen za jistých okolností,“ říká tiše, ale jeho hlas poznávám.

„A jaké jsou to okolnosti?“ ptám se.

„Musíš být jako ony,“ odpovídá a jeho hlas jakoby už zněl z dálky.

„To nedokážu,“ myslím si se smutkem, ale přesto se na ně stále dívám.

„Jejich řeč je milostná,“ ozval se ještě jednou tichý Richardův hlas.

„Ještě to nepůjde,“ omlouvám se jim a jdu dál, do nitra pavilonu.

Ve velkém pavilonu je dusné, vlhké horko. Usedám na lavičku pod velký datlovník a dívám se na jezírko, které je skoro celé zakryto velkými listy, a mezi nimi jsou poupata stulíků.

Ty kvetou v noci, pomyslím si.

 

„Verunko, ahoj!“ Hlas mé kamarádky Jany mne vytrhl ze zasnění. Vlekla za ruku svého potomka, který si asi představoval jinak strávené odpoledne a tváří se jako malý čert.

„Ahoj, Jani!“ odpovídám jí.

„Jak se máš? Vypadáš úžasně.“

Nemohu se ubránit pocitu, že všichni chtějí, abych podala raport o svém porozvodovém životě. Jaké to asi je? Jaké jsou u toho pocity? Jak se člověk asi cítí, když to má za sebou? Cítím tok myšlenek těch, kteří mi říkají, že vypadám úžasně.

„Je mi horko,“ řeknu jen a ona usedne vedle mě. Vím, že to taky nemá moc lehké.

„Ty se máš,“ říká, usedá vedle mne a syna si přitahuje na kolena, „máš klid. Ale já. Co ti mám povídat,“ stěžuje si na něco, o čem mohu já jen snít.

„A co teď děláš?“

„Jezdím na chalupu,“ usmála jsem se.

„Mami, já se půjdu podívat na ten velký kaktus,“ říká chlapec a Jana přikyvuje. Dívá se dlouhým, ochranným pohledem za svým dítětem.

„Tak to děláš dobře. My se celý týden chystáme na víkend a pak zazvoní telefon a Honza se objeví až v pondělí, unavený, já nevím, Verunko, kdyby nebylo toho dítěte, radši bych od něho odešla.

„Nedělej to,“ řekla jsem tiše, naléhavě.

„Já vím, však jsem asi zase v tom. Tak ráda bych se vrátila do práce, ale on to nechápe. Prý, dokud jsme mladí, užijeme si. Ale jaké já mám užívání, když jsem skoro pořád sama, na mateřeské a teď mně čeká asi další porod a on honí zločince po nocích. A další tůra se shazováním kil. Už upadám do stereotypu, Verunko.“

„Neboj, máš všechno před sebou.“

„Ještě, že jste se rozešli včas, dokud nepřišlo dítě. To bys pak měla opravdu problémy. Věř v to.“

„Já ti věřím, každá to máme jinak těžké a jinak krásné.“

Slyším svůj hlas, jakoby z dálky a cítím, že jsem se dotkla samého dna podstaty ženského údělu. Ne toho, který je výplodem mužského myšlení, ale který skutečně takový je.

„A jak se cítíš?“

Konečně přišla ta otázka.

„Zamilovala jsem se,“ usmívám se a ona na mne překvapeně zírá.

„Tak brzy?“

„Ale Pavel neumřel. Nemám proč truchlit. Pouze změnil adresu.“ směji se, Jana se nutí do úsměvu, ale vidím na ni, že má všelijaké pocity.

„To je už osud,“ šeptá s účastí, protože ještě neví, jak na ni vidím otázku, jestli je to dobře anebo špatně.

„A kdo to je?“ ptá se tiše Jana.

„Kdybych věděla…“

„A jak jste se seznámili?“

„V potoce,“ odpovídám a Jana se už úpřimně směje . Pak ale zvážní a ptá se právem vdané ženy.

„A je volný nebo ženatý?“

„Jani to není důležité. Já jsem se prostě do něho zamilovala.“

„Jen abys neměla nějaké problémy. V tvé situaci není o co stát,“ říká a já ji chápu, mluví o svých tajných obavách.

„Ale já už nejsem v žádné situaci. Rozvod není nemoc.“

„Já tě chápu. Rozumím tomu, ale zdá se mi to moc rychlé. Pořád jsem si myslela, že se zase dáte s Pavlem dohromady.“

„To nešlo, nechtěla jsem. Konec, tečka. Hotovo.“

Vstala jsem,

„Už musím jít, hodinku se vyspím a pak musím do studia. Tak se měj, Jani a buď šťastná.

Jana mne pohladila po ruce.

„Sny jsou krásné, ale realita je často zlá.“

„No, proto lidé sní.“

Jana přikyvuje a já upínám oči k rostlinám, které tu stojí nehnutě, schopny žít jen v tomto umělém prostředí. Jsou krásné, příliš krásné.

 

Vrátila jsem se domů až v noci. A ráno si pospím, slibuji si, protože na mne doléhá únava. Než usnu, vybavuji si jeho tvář. Chápu, že čím je pro mne vzdálenější, tím je také přitažlivější. Aniž tuší, kdo si pohrává s jeho odrazem. Vidím ho stále jen v mlhách. Obraz se mi po chvíli ztrácí před očima a zaplavuje mne vlna smutku. Ne, to ne, bráním se mu, nechoď za mou, jdi si jinam, kde tě lidé vyhledávají.

A přesto nejsem ještě osvobozená od potřeby cítit doteky milované osoby.

Ticho. Klid a mír. I přes to všechno, co cítím rozporuplného,nechávám do své mysli vstupovat pocit, že jsem s ním...

Ale ráno již ztrácím jistotu, že bych měla přikládat svým představám takovou váhu. To proto, že ranní slunce a ptačí zpěv mne probouzí ze snů a vidím svět nyní střízlivě. Je to láska k mým pocitům lásky, které se najednou rozvíjejí podle svého, protože jsem jim dala konečně svobodu. Roky studií, moje povolání a pak známost a manželství s Pavlem utlumily podobné projevy do sebeovládání. Možná, škoda pro mne. Tehdy, a vlastně až do včerejška, jsem si to neuvědomovala. Nebyla jsem nikdy tak vnitřně svobodná, abych si nemusela dávat různá tabu. Ale nyní jsem se odevzdala nějaké představě, tedy ani zdaleka mi neposkytuje reálnou možnost své city navenek projevit. Tak alespoň zákulisí mého soukromí, alespoň si myslet na něho a něco očekávat. Jsem sice v podivném rozpoložení, ale city se probouzejí ve svůj prospěch. A tak si říkám : ať to dopadne, jak to dopadne, je to krásné...

násl. 4 část

 

 

Autor: Irena Aghová | pátek 27.8.2010 20:25 | karma článku: 21,85 | přečteno: 1240x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,91 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin

Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.

12.3.2022 v 4:28 | Karma: 16,31 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,55 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Brno ve větru a měsíc v úplňku.

Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.

20.2.2022 v 2:51 | Karma: 15,21 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.

Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..

9.2.2022 v 5:26 | Karma: 14,72 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost