Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekt pravěkých psychických cestovatelů - 2.

Asi před 196 000 lety a možná i o mnoho let dříve, dosáhl člověk, podle výzkumů a nálezů „plně anatomické modernity“. Ale proč až zhruba před 100 000 lety začal mít schopnosti pracovat se symboly a proč se tato schopnost projevuje zrovna v Africe?

Z literatury víme, že že mimo africký kontinent převládali primitivnější hominidé. Ale asi před 250 000 lety byl v Evropě podsaditý tvor s mohutnými nadočnicovými oblouky, známý pod jménem neandrtálec.Teprve před 50 000 lety se setkal s moderním člověkem, ale i když byl na vyšším vývojovém stupni než Homo erectus a Homo floresiensis, neuměl pracovat se symboly. Našim předkům přineslo abstraktní myšlení, jak se autor domnívá, mnohonásobně vyšší šanci na přežití. Nejenže měli již moderní stavbu těla, ale také byli schopni zdokonalovat své lovecké techniky a dokázali si mezigeneračně předávat informace.

Poznámka:

 

Ale ne všechny lidské komunity, ať se nacházely kdekoliv, získali tyto schopnosti ve stejný okamžik. Myslet si to by byl velký omyl. Některé měly velký náskok a za nimi pokulhávaly ostatní třeba i o mnoho tisíc let pozadu. Schopnost člověka používat abstraktní symboly, která se u něj objevila před 100 000 – 40 000 lety, představovala významnou změnu.

Anatomické rozdíly, jak píše Jiří Svoboda v roce 2002 ve Sborníku MU Paleolit a mezolit: Myšleni, symbolismus a umění mezi archaickými a moderními populacemi se v čase a prostoru nekryji s rozdíly v kultuře středního a mladého paleolitu. Po deseti-tisíce let (100 000–40 000 let př.Kr.) žily moderní a archaické populace mimo Evropu prakticky stejným („staropaleolitickým“) způsobem života. Teprve v Evropě (po roce 40 000 př. n. l.) se tendence k změnám v technologiích a symbolickém myšleni projevily v kulturách mladého paleolitu, evidentně vytvořených moderními lidmi (aurignacien, gravettien), ale v náznacích také u posledních západoevropských neandertálců

(chatelperronien). Zda se tedy, jako by na počátku přechodného procesu probíhalo několik paralelních vývojových linií, které teprve v jeho průběhu krystalizovaly; některé se urychlovaly a jiné, neandertálské, definitivně zanikly. Zřejmě docházelo také k vzájemnějšímu ovlivňováni, respektive akulturaci (D’Errico – Zilhao – Julien – Baffier – Pelegrin 1998, Svoboda 2001).

 

Vědci přiznávají, že nerozumíme ani umělecké ani náboženské revoluci doby kamenné a ani roli, kterou sehrála při naší rychlé cestě ke kosmickému věku. Ale vraťme se k jeskynním malbám. Po té, co jsme trochu zabrousili do vývojových problémů předchůdců člověka a trochu si přiblížili člověka moderního, hovořme nyní o otázkách související s účelem maleb a umění mladého paleolitu. Nějak tušíme, že otázky, které se točí kolem jeskynních maleb se přímo dotýkají tajemného původu lidstva. A profesor David Lewis Wiliams, otec neuropsychologické teorie, hodnotí tyto prehistorické obrazy právě z hlediska záhad našeho vlastního vědomí a podstaty toho, co znamená být člověkem. A kladl si otázky – mohli mít prehistoričtí umělci halucinace a mohli malovat své vidiny? A je možné, že tyto praktiky mohly být základem vzniku umění a náboženství? Lewis-Wiliams ve své práci předkládá pokusnou hypotézu: zhruba v období před 50 000 až 30 000 lety neurologicky moderní lidé nerozeznatelní od nás objevili a začali využívat schopnost svého mozku vstupovat do změněných stavů vědomí a zažívat krajně přesvědčivé halucinace, které byly zaznamenány na jeskynních malbách.

 

 

Exkurz:

Je pravdou a jistě i všichni máme zkušenosti, že se velké myšlenky nikdy neobjeví tam, kde není pro ně připravena půda. A tak je to i s neuropsychologickou teorií, s kterou David Lewis Wiliams vnesl do tématu otevřený a inovativní přístup. Své pozorování postavil na skutečnosti, že rozpoznal mnoho matoucích podobností mezi jeskynním uměním Evropy doby kamenné a prehistorického skalního umění Sánů v jižní Africe.

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 2.9.2010 2:03 | karma článku: 12,96 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...