Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je vysoká rozvodovost v ČR zapříčiněna feminismem? Osobní názor.

Feminismus je hnutí, které sleduje mnoho stránek ženské otázky a v některých případech se právem jeví jako příliš radikální hnutí, které však necílí současně k vytvoření harmonické rodiny. Je možný v tomto případě zavádět dialog mezi muži a ženami, aby o problému rozpadu rodin hovořili mezi sebou a zcela otevřeně? Aby se pokusili zbořit hradby, které jim postavila tradice rodiny  a najít cestu k modernějšímu a šťastnějšímu modelu rodiny a nebo se budou stále více prohlubovat problémy, které mají v tomto případě neúplné rodiny s dětmi? Otázka zůstává otevřená ...

Genderová problematika

Feministky se zaměřují na zkoumání nerovnosti pohlaví a změny v sociálním postavení žen. Argumentují, že rod (gender) nebo pohlaví jsou sociálním konstrunkty a studiem těchto vztahů se snaží dojít odpovědi vedoucích k zrovnoprávnění. Ovšem. Někdy to jde do krajností, a to ženám velmi komplikuje život, neboť podle mého názoru své odpovědi hledají bez ohledu na muže. Tedy, abych to vysvětlila – bez respektu a kompromisu. Obávám se, že v tomto ohledu do svého uvažování muže nepřibírají a naopak jdou s nimi do zbytečné konfrontace. A to na všech úrovních vzájemného kontaktu.

Genderové stereotypy, otázky ženství

Muži i ženy mají své biologické zvláštnosti. a ty nelze jen tak opomíjet. Jejich vztahy jsou vždy vzájemným kompromisem a to dokazuje, že tyto zvláštnosti respektují. Až do momentu, než své hranice začnou překračovat a dokazovat si vzájemně „kdo je tu vlastně pánem“. Podle toho, co je častým tématem návrhů na rozvod, je ve své podstatě nedodržování kompromisů a přehnané očekávání, že někdo z těch dvou uzná svou podřízenost a schopnost se přizpůsobit k chodu rodiny. Myslím si, že ženy, vyzbrojené určitými názory na své postavení, se nechtějí podřídit v některých záležitostech muži za žádných okolností a to i tehdy, že to mohou považovat za rozumné a potřebné. Ženy mají svá práva a je to správné, ale mají také povinnosti, které uzavřením sňatku musí respektovat, a pokud je respektovat nechtějí, nechť se nevdávají. Neboť to, co mají hluboce vštípeno jako ženy, nemusí být současně přijímáno do písmene muži. Ale mnoho mladých žen, z druhé strany, chápe feminismus jako něco radikálního, proto jsou odrazovány od jeho myšlenek, a to právě proto, že se obávají neúspěšných vztahů s muži, kteří otázku ženství pojímají svým způsobem, než se jí snaží pojímat ženy ve smyslu feministických ideí. A i v případě, že se ženy vzdávají některých svých zakořeněných představ o svém postavení v manželství, nemusí dojít k úspěšnému vztahu, protože odmítají se podřizovat v párovém vztahu za každou cenu.

Kde je zakopaný pes?

Rozpady tradičních rodin jsou katastrofou. A k tomu i přispívá, podle mého názoru z jedné strany patriarchátní model, který se v mnoha případech těžce překonává, a s ním je spojená i tendence zahánět ženy do tradičního postavení bez ohledu na její přání vykonávat své povolání, věnovat svým zálibám a trávit svůj volný čas podle svých představ, s ním jsou i spojeny sexuální nároky a někdy i donucování k sexuálnímu styku bez ohledu na to, že žena styk odmítá, s tím je spojeno násilí a konečně rozvrat manželství. Z druhé strany ženy vyžadují po mužích, aby jim pomáhali v domácích pracech a výchovou dětí, aby jim poskytovali prostor pro rozvoj své osobnosti, aby měli právo trávit svůj volný čas podle svých zálib a představ a respektovali jejich pracovní program, pokud mají zajištěnu kariéru. Ženy však nechtějí obětovat, a to plným právem, výkon svého povolání a tím si nastolit možnost závislosti na muži, který ji může zneužívat a nakonec i způsobit rozpad manželství. Ženě hrozí nejen to, že si později již nenajde vhodné a dobře placené zaměstnání bez náležité praxe a zkušeností, byť má vzdělání, ale také bude bojovat s finančním nedostatkem.

Co mi feminismus vzal a dal?

Dal mi práva, která jsou zakotveny v zákonech, ale musím se starat, aby byla vůči mně ze strany mužů respektována a plněna. Dal mi sebedůvěru, že jsem svobodná a rovnoprávná bytost, která se může svých práv domáhat a současně vím, že musím i plnit povinnosti, které jsem na sebe vzala dobrovolným slibem manželským a nemohu ho nijak dementovat, když se k němu zavážu. Feminismus mi vzal do určité míry právo vyžadovat od mužů, aby uznali, že jsem bytost, která v některých ohledech není jim rovná co do fyzické síly, že nedisponuji určitými schopnostmi jako oni a tudíž se zbavuji, v některých zvláštních případech, jejich ohledu. Proto o něj musím bojovat svým chováním a kompromisem, ústupky a vhodným jednáním.

Dialog mezi muži a ženy ve prospěch rodinné harmonie

Je prokázáno, že 62% manželských párů v České republice rozvádí! V dostupných statistikách byl poslední údaj z roku 2004 a zde bylo oficiálně uvedeno 49%, kdy se rozvedlo 33,1 tisíc manželství. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi patří ČR mezi země s nadprůměrnou intenzitou rozvodovosti.Co s tím a kde je příčina? Může za to feminismus? Snad vztahy mezi ženami a muži z pohledu feminismu se zbytečně komplikují a pokud jsou ženy i muži rozumní a chtějí žít ve spokojených vztazích, pak nebudou vůči sobě uplatňovat donucovací metody, aby vyhověli svým poněkud extrémním představám a snažili se je naopak dát do souladu ve prospěch rodinné harmonie. Teorie a tendence jakkoliv důvodného hnutí o rovnoprávnost žen by měla vést k rodinnému souladu a ne vyvolávat představy o nadřazenosti žen nad muži v některých otázkách. A pokud se o těchto otázkách diskutuje, měli by do některých diskusí být zváni i muži, aby k nim vyslovovali svůj názor. Myslím, po tom, co se zvyšuje tendence k rozvodovosti, by měl přijít zavčas dialog mezi oběma pohlavími.

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | úterý 7.9.2010 3:07 | karma článku: 19,86 | přečteno: 3416x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...