Zamyšlení nad stavem mysli

12. 09. 2010 17:02:54
Denně sleduji zprávy a zjišťuji, podle všeho, že jsme kdesi na počátku nových změn, které však se nedějí pouze v naší republice, ale v celém EU. A protože Evropská unie je spjata právními normami a dohodami, musí do toho všichni. Jenomže si myslím, že by bylo dobré, kdyby vedle čísel, která jsou jasná a jistě dobře spočítaná v poměru s dalšími záměry, které nastanou v podobě reforem, po kterých voláme, zohlednit i jiný rozměr, a to je stav mysli.

Už v roce 1918, po první světové válce, vznikla myšlenka, v souvislosti s poklesem základní ekonomie: ... "ekonomické myšlení a činnost jsou jeden aspekt života, a každý ekonomický život je výrazem života mysli." Jinými slovy řečeno: Prosperita nebo stagnace ekonomiky je prostě odrazem určitého stavu kultury nebo stavu mysli. O rok později, v roce 1919, Paul Valéry, opět vyslovil tuto myšlenku v eseji Krize mysli: "Dopad ekonomické krize je plně viditelný, ale duševní krize, která je jemnější je téměř nerozpoznatelná, a tudíž nám stěží umožní pochopit svůj reálný rozsah, své fáze. Valéry dále varuje, že musíme rozlišovat mezi silnými stránkami a množstvím! Statistická kriteria, kterými prioritně měříme úspěšnost a ekonomický vzrůst - mají tendenci zapomínat na skutečnost, že každá civilizace, která změnila běh dějin, ať už Starověký Egypt, doba Periklova nebo doba osvícenství v Evropě bylo poznamenána vzestupem kreativity, podporou vědy a umění, a intenzivním životem mysli.

Chybí nám filozofie života

Nelze opomenout, že (staro) řecký projekt vedl k pochopení všech jevů na světě a zapříčinil vzestup naší evropské civilizace.Později to byla i doba osvícení , která překonáním tzv. ancient régime vydláždila cestu moderní vědě. V období 19. století však nastal zvrat. Všeobecné vidění světa bylo vedeno pozitivní vědou a prosperitou. Edmund Husserl ve své práci "Krize evropských věd a transcedentální fenomenologie", napsané v roce 1935 - 1936, vyslovil myšlenku: "Toto oddělení přírodních a humanitních věd v 19. století mělo velmi vážné následky, protože znamenalo rozchod s cíli řeckého projektu. Filosofie, psychologie, sociologie a politologie byly zamítnuty jako literární a subjektivní." Napříště platí jediné správné zaměření, v němž hlavní slovo má matematika a tzv. tvrdé vědy.

Jenomže matematika ...

Matematika dokáže vypočítat veličiny, ke kterým se můžeme blížit, abychom zajistili jistou rovnováhu ekonomiky, spotřeby, výdajů, ale nemůže nikdy nabídnout řešení pro lidské utrpení, ani nám nepomůže v zápase s lidským osudem. Tím, že jsme se uchýlili, v zájmu prosperity, k matematickým výpočtům, vytvořili jsme naprosto jednoduchou filozofii: "Lidstvo se skládá z faktů". A dříve jak dnes, protože Evropa není v krizi poprvé a rozhodně ne naposledy, by nás měla zajímat otázka, zda jsme v zájmu statistik, která se vyjadřuje pouhými čísly, někde neobětovali život mysli.

Známe odpovědi na fundamentální otázky?

Statistiky varují, že se lidé brzy ocitnou v pasti duševních nemocí, v depresích. Neboť i život jednotlivců je podřízen číselné hodnotě. Otázka vyměření prosperity zbavuje určitou skupinu lidí se zúčastnit plně společenského procesu. Tatáž otázka měří prosperitu humanitních teoretických věd, jako je filozofie, sociologie a jiné, které by měly, ruku v ruce s ekonomií, právní filozofií a teorii prostupovat společenské vědomí a měly by mít autoritu, a tak účinně předcházet úpadku stavu mysli moderních lidí. Nabízet jim mnohorozměrný pohled na současný svět, aby se v něm dokázali orientovat a nacházet východiska z tíživých pocitů a stavů, v kterých se ocitají v kolotoči hodnot vyjádřených čísly. Neboť jen ten, který má vnitřní poznání se dokáže správně rozhodnout o směřování svého života. A co platí o jednotlivcích, platí i o skupinách a společnosti jako takové. Neboť, lidé si často kladou otázku - jaký má můj život vlastně smysl, když ztratím práci a ocitnu se ve finančních problémech, z kterých si nedokážu pomoci? Jaký má smysl mít děti, když nevím, co bude zítra a zda je dokážu vůbec uživit a vytvořit jim podmínky pro to, aby dál vedli slušný život? Jaký má smysl pracovat, když se zítra stanu jedním z pořadí čísel, které rozhodují o vyhazovu? Co bude se mnou pak a jak dokážu zase nastartovat svůj život, abych byl spokojený? Mohu být šťastný? Jak to udělat, abych byl šťastný? Co je to právo na štěstí? Patřím ještě, i se smrtelnou chorobou, mezi ostatní lidi? Počítá se se mnou někde? Jaká je míra a váha mého života a čím je jeho hodnota vlastně měřena?

Ano, odpovědi na tyto otázky jsou někde zahrnuty v nějakých číslech. Myslím, že určitě. Asi by si podle nich měl každý člověk plánovat, zda má založit rodinu, zda má žít singl, zda má mít děti a kolik, neboť tyto otázky nejsou, podle mého názoru a jak to vidím já předmětem svobodného rozhodnutí. Pak si každý nese odpovědnost sám za sebe. Tedy i ve ztrátách a utrpení, v nichž zůstane sám bez odpovědi na otázku: Jaký má můj život vlastně ještě smysl?

Závěr

Já chápu, že současná krize je hluboká a na její konec nevidíme. Je to krize ekonomická, jak můžeme vnímat z informací, kterých se nám dostává ze všech stran. A současně, i život jednotlivců, kteří až do počátku této krize těžili z možností, které se jim naskytly v podobě vědomí sociální ochrany (tím nemyslím jen dávky), se ze dne na den mění. Třeba tím, že náhle ztratí práci a mohou spadnout do chudoby, neboť byli závislí na svém výdělku a možná na podporu nedosáhnou. Nebo třeba tím, že nemají už v sobě sílu ani motivaci se znovu a znovu zvedat a hledat cestu k prosperitě. Neboť, prosperita je veličina vyjádřená pouze čísly, nikoliv také lidským rozměrem a stavem vědomí a mysli.

Autor: Irena Aghová | neděle 12.9.2010 17:02 | karma článku: 14.13 | přečteno: 1049x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.48 | Přečteno: 238 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 285 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 497 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...