Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vůči právům musí stát také povinnosti - 1.

(1) Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.(2) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života.(3) Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. Tak zní článek 10 Listiny základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku.

Listina základních práv a svobod v našem ústavním pořádku

Ústavní zákony jsou nadřazeny nad dalšími zákony a ty zahrnují a aplikují jejich ustanovení. Práva, která jsou v Listině uvedena jsou vymahatelná nezávislým soudnictvím a jinými orgány, k tomu kompetentními ze zákona. Komplikuje Listina náš život a nebo nám pomáhá k vymáhání nebo dodržování lidských práv? Odpovím si sama. Komplikuje. Pokud nejsou povinnosti vůči právům jasně stanoveny v zákonech. A pokud jsou stanoveny nejasně nebo neadekvátně k porušení práv, pak se občan, který se domáhá uznání svého práva a odškodnění za jeho porušení, sotva uspěje u nezávislého soudu. Abychom získali jistotu, že uspějeme v žalobě, musíme si najít judikáty, které se naším problémem zabývají a jak soud rozhoduje.

Oproti ustanovení článku 10 Listiny naše společnost neobyčejně zhrubla

Také bych si ráda přečetla bulvár, kdyby nebyl čím dál vulgárnější a čím dál více nezasahoval do soukromí lidí veřejně známých. Řekněte sami, koho si vlastně dnes chcete vážit, když vaše snaha o nalezení úcty je mařena nestoudným vláčením osobností v bulvárním tisku. A dokonce i jejich soukromý život, do kterého nikomu nic není. A jde i osoby, které se již nemohou bránit, protože pod oznámením, že zemřeli, jsou i informace o jejich soukromým sklonech a mileneckých pikantnostech. Naposledy to bylo v souvislosti s úmrtím pana Dlouhého, českého herce. Nám stačí, že nás opouštějí lidé, kteří dali svůj život do služeb umění a jsou nenahraditelní pro své jedinečné umění. Proč odhalovat zákulisí života slavných lidí, kteří tvořili svým uměním naši kulturu? Je třeba vědět o K.H. Máchovi, že byl sexuální maniak? Mácha se nemůže bránit a bůh ví, zda má nějaké potomstvo. V očích lidí však může jeho význam poklesnout  a nakonec si nebudeme schopni vážit asi sami sebe, protože naší kulturou procházejí, podle takových "objevů" samí opilci, narkomani, sexuální maniaci a jiní lidé se špatnou pověstí. A to už nemluvím o napadání politiků, jejich zesměšňování a urážení. Možná, že si ani neuvědomujeme, jak takové ataky vůči osobnostem rozkolísávají náš život. Jak rozněcují závist a možnost ji co nejhorším projevem ukládat v myslích lidí, kteří mají různé problémy.

Bulvár ovlivňuje naše mínění o čelných představitelích

Urážky, pomluvy a záměrně zkreslené informace, sugestivně podané, ovlivňují naše mínění víc, než pozdější dementi nebo omluvy a soudy, pokud tato osoba podá žalobu a je úspěšná. V naší společnosti panuje nálepkování. Jak někdo dostane špatnou nálepku, ani soud a vítězství ji nesejme v očích lidí. Copak máme čas nad tím přemýšlet? Vždyť my ty lidi ani neznáme. Ale jsou terči našich vnitřních nejistot, obav a strachu z nedostatku. Oni mají a my nemáme. A tak do  do nich. Jim to neuškodí a nám pomůže. Protože až se zase zaskví jejich talent, odvaha a schopnosti před našima očima, rádi se na ně podíváme. "Podívej táto, to je ta, co žije se dvěma chlapy," řekne například manželka u televize a dívá se na umělkyni ne proto, že by dokázala odhadnout její talent, ale protože se s ní vláčí špatná pověst z bulváru.

Velice potřebujeme si někoho vážit, velice potřebujeme vzory a velice potřebujeme naslouchat lidem, kteří o nás rozhodují. O našem vkusu, o uměleckém zážitku a o našich životech. Pomluvy, posměch a jejich okřikování je však silnější, než jejich hlasy, které by měly k nám promlouvat. A to nám velmi škodí, protože vlastně se soustřeďujeme úplně na něco jiného, na jejich drahé kravaty, na líčení, na tvar postavy nebo majetek. Místo na to, co nám svým talentem, schopností a vážností předávají. Nechť oni, kteří jsou stále na paškále, se zdrží všech informací o sobě, které jim škodí v očích široké veřejnosti. Myslím, že bulvár není tím nejlepším místem pro důkaz, že u nás existuje svoboda projevu. Nemusíme napodobovat například německý bulvár.

Autor: Irena Aghová | pátek 17.9.2010 8:47 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.