Nepiji alkohol. Jsem divná?

24. 09. 2010 23:44:57
Ani šampaňské, prostě žádné alkoholické nápoje. A tak jsem divná v očích mých kolegů, v očích mých některých přátel, kteří mi všechno jinak odpouští. V očích rodiny a příbuzných, kteří si myslí, že to dělám naschvál a chci kazit rodinné slavnosti. A co je nejhorší, co mne naprosto vyřazuje z řad normálních a přizpůsobivých lidí je to, že ho ani neumím koupit. Ale nepřestávají mi ho vnucovat, Jak se mám bránit? Já opravdu nepiji alkohol.

Ona je asi vyléčená alkoholička

Tak tenhle vtipný drb o mně roznesli kolegové, když se slavily šéfovy narozeniny a já upadla do rozpaků při přípitku. Bylo mi to trapné se vymlouvat na léky na vysoký tlak, napadlo mne, že jim namluvím, že beru antidepresiva, ale to by mi nevěřili a jen by to posílilo podezření, že si pořád něco vymýšlím, abych byla zajímavá. A tak mi ulehčili práci s vymýšlením, pro ně podivných historek na obranu mé naprosté abstinence a rozneslo se o mně, že jsem vyléčená alkoholička. Připadalo mi to tak legrační, protože v prostředí Moravy, kdy teče víno proudem, mimochodem velmi kvalitní, to byl jediný pádný důvod, proč mi nenalévali, i když musím říci, že pokaždé, když se dolévaly prázdné sklenice, mi vždy nabídli. Se starostlivým pohledem, musím podotknout. Ne, nikdy to nepochopili, že je někdo, kdo prostě nepije alkohol. Mám je však ráda, protože když mají špičku, zpívají nádherně své smutné molové písně těmi svými krásnými hlasy, cvičenými ve vinných sklepech. Ty písně mi vhání často slzy do očí ...

http://www.youtube.com/watch?v=lBChkTT45lo

Mí němečtí příbuzní kroutí hlavou

Nad holbami silného piva, říznuté šnapsem, je veselo. Stylová hospůdka v Michelbachu se otřásá hlasitým hovorem a smíchem. Občas někdo zavolá číšníka, aby donesl další pivo a šnaps. Sedím vedle strýce a v tom někdo předemne postaví holbu piva. Zavrtím hlavou,ale nic nevysvětluji, protože by mně stejně nebylo slyšet.

"Přines jí kafe," řekne strýc a zavrtí hlavou. Popíjím v nepatřičném prostředí kávu a stydím se, protože se rozjíždí zábava a místní se dávají do zpěvu a zvedají holby na pozdrav zpěvákovi, který hraje na harmoniku ty tahavé, dojemné a v Německu líbivé písně. Jeden muž mne vyzval k tanci a roztáčí se mnou něco jako valčík a dívá se mi do očí. Ta modř se nějak zatahuje v mlžném oparu, ale tančí krásně. Pak mne dovedl ke stolu a poručil mi šnaps. A na ex ...

"Jsem těhotná," řeknu stydlivě se sklopeným a on to chápe. Obrátí skleničku do sebe a vesele se se mnou loučí. Druhý den si o tom povídaly straky na střeše. Nemusím říkat, jak z toho byla rodina u vytržení. V jejím věku? A to má s manželem? Tak jsem to vysvětlila po pravdě, abych ještě nepřišla do dalších řečí.

http://www.youtube.com/watch?v=vVRcq16XFdw&feature=related

Ty jsi muslim?

V Libyi je mnoho cizinců ze všech koutů světa. Američané, Italové, Francouzi, Němci, Afričané a i Češi. V Libyi je zákaz pití alkoholu. A zvláště o Ramadánu, panebože. Jestli Arabové pijí nebo nepijí, to nevím, protože jsem to nezkoumala. A jestli, tak tajně. Jenomže v tom horku se to asi nikomu nevyplatí. I když jsou vynálezci alkoholu (Ibn Sína, který vynalezl líh se prý upil k smrti), přesto to není jejich priorita. Pokud je někdo přistižen při letištní kontrole, že veze alkohol, má průšvih a je mu zabaven. A hotovo. Kam pak ty všelijaké lahve plné skvělého moku putují, bůh suď, ale vsadila bych se, že ho vylévají. A jednou jsem jela do střediska, které je v poušti a kde se zdržují lidé, kteří dělají na poušti vrty a hledají vodu. Je to, mimochodem, velmi těžká práce, protože v tom vedru lidé trpí žízní a vyčerpáním. Manžel tehdy řídil jednu skupinu dělníků, mezi kterými byli i Egypťané. Seděla jsem na verandě, vedro sálalo až do morku kostí a popíjela jsem silný sladký čaj. V tom se ke mně jeden s dělníků přitočil a lámanou češtinou zašeptal:

"Mas whisky?"

Zavrtěla jsem hlavou. Zkoumavě se na mne podíval, jakoby mne vážil a měřil.

"Si Čiko, ne?" zeptal se pro jistotu a rozhlédl se, jestli nikdo náš hovor nesleduje.

Přikývla jsem.

Rozpačitě si přejel rukou tvář a bylo vidět, že hodně přemýšlí.

"Ty Čiko a nemas whisky?" zeptal se znovu. Měl starostlivý obličej, nevěřícný pohled.

"Ne, nemám," řekla jsem.

"Tak si muslim?" zeptal se vítězně, konečně měl pocit, že mu ta trojčlenka vyšla.

"Ne, nejsem."

Zakroutil hlavou a šel zase za svými kolegy. Něco jim říkal. Všimla jsem si, že se na mne dívají, Pila jsem dál silný sladký čaj a div jsem nevybuchla smíchy.

Nepiji alkohol, protože ho nesnáším. Zvláštní. Kdybych řekla, že nekouřím, určitě by to všichni pochopili. Kdybych řekla, že nejím sladkosti, taky by to pochopili, ale ten alkohol jim nejde na rozum. A já se nikdy nepolepším. V tomhle ohledu určitě ne. A tak jsem, svým způsobem, díky této vadě na charakteru i tělesnému nedostatku, vlastně vyvrhel společnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=fRQ8UDDqqdI&feature=related

Autor: Irena Aghová | pátek 24.9.2010 23:44 | karma článku: 20.98 | přečteno: 2754x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...