Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zástavní právo slouží k zajištění pohledávky. Část 2

V minulém článku jsme se dotkli zástavní smlouvy a její problematiky. A ukázali jsme si na vzoru, jak by taková zástavní smlouva mohla vypadat. Nyní je na řadě pojmosloví, které je v právu důležité.

Co všechno může být zástavou
Zástavou může být věc movitá nebo nemovitá, podnik nebo jiná věc hromadná, soubor věcí, pohledávka nebo jiné majetkové právo, pokud to jeho povaha připouští, byt nebo nebytový prostor ve vlastnictví podle zvláštního zákona, obchodní podíl, cenný papír nebo předmět průmyslového vlastnictví.

Důležité upozornění

Zástavní právo se vztahuje i na příslušenství, přírůstky a neoddělené plody zástavy.

Subjekty zástavního práva

V souvislosti se zástavním právem se hovoří
- o zástavním věřiteli, což je věřitel, jehož pohledávku zástava zajišťuje
- o zástavním dlužníku, plnění jehož dluhu je zástavou zajištěno a 
- o zástavci, jímž je ten, kdo dává věc do zástavy.

Důležité upozornění

Zástavcem může být i osoba od zástavního dlužníka odlišná.

Uspokojení ze zástavního vztahu

Zástavce je povinen strpět, aby se zástavní věřitel ze zástavy uspokojil, jestliže zástavní dlužník svůj dluh nesplní. Zástavce se tím nestává spoludlužníkem.

Co lze zajistit zástavním právem?

Pohledávku lze zajistit zástavním právem na několika samostatných zástavách (vespolné zástavní právo).
Zástavním právem lze zajistit pohledávku peněžitou i nepeněžitou. Zástavní právo se vztahuje i na její příslušenství. Zástavním právem lze zajistiti i pohledávky, které mají v budoucnu teprve vzniknout. Nepeněžitá pohledávka je zajištěna do výše její obvyklé ceny v době vzniku zástavního práva.
Nebylo-li v zástavní smlouvě dohodnuto něco jiného, vztahuje se zástavní právo i na nároky zástavního věřitele z odstoupení od smlouvy, podle které vznikla zajištěná pohledávka.

Vznik zástavního práva

Zástavní právo vzniká písemnou smlouvou, v níž musí být označena zástava i pohledávka jí zajištěná, nebo rozhodnutím soudu o schválení dohody o vypořádání dědictví. Za podmínek stanovených zákonem může vzniknout i na základě jiného rozhodnutí soudu nebo správního úřadu, popřípadě ze zákona. 
K nemovitostem neevidovaným v katastru nemovitostí, k věcem hromadným, k souborům věcí nebo k movitým věcem, k nimž má zástavní právo vzniknout bez jejich odevzdání zástavnímu věřiteli nebo třetí osobě, musí být zástavní smlouva sepsána ve formě notářského zápisu K movitým věcem vzniká zástavní právo, nestanoví-li zákon jinak, jejich odevzdáním zástavnímu věřiteli. Je-li do zástavy dána cizí věc movitá bez souhlasu jejího vlastníka nebo bez souhlasu osoby, která má k věci jiné věcné právo neslučitelné se zástavním právem, vznikne zástavní právo jen jestliže ji zástavní věřitel přijme v dobré víře, že je zástavce oprávněn věc zastavit. Jde-li o zástavní právo k nemovitostem, k bytům nebo k nebytovým prostorům ve vlastnictví podle zvláštního zákona, vzniká až vkladem do katastru nemovitostí, nestanoví-li zákon jinak. (Zástavní právo k nemovitostem se označuje jako hypotéka.) Zástavní právo k nemovitostem, které nejsou předmětem evidence v katastru nemovitostí, zástavní právo k věci hromadné, k souboru věcí a zástavní právo k movitostem, k nimž má podle zástavní smlouvy vzniknout zástavní právo, aniž by byly odevzdány zástavnímu věřiteli nebo třetí osobě, vzniká zápisem do Rejstříku zástav vedeného Notářskou komorou České republiky, pokud takové zástavní právo nebylo zřízeno rozhodnutím soudu nebo rozhodnutím správního úřadu. Zápis do tohoto rejstříku provádí notář, který sepsal zástavní smlouvu formou notářského zápisu.

Zástavní právo k pohledávce

Zástavní právo k pohledávce vzniká uzavřením smlouvy, pokud v ní není ujednáno jinak, a je vůči dlužníku zastavené pohledávky (poddlužníku) účinné doručením písemného oznámení zástavního dlužníka o něm, nebo tím, že zástavní věřitel poddlužníku vznik tohoto práva prokáže.

Zástavní právo k nemovitosti

Cizí nemovitou věc, věc hromadnou, soubor věcí a byt nebo nebytový prostor ve vlastnictví podle zvláštního zákona lze dát do zástavy jen se souhlasem vlastníka, resp. osoby, která k nim má jiné věcné právo neslučitelné s právem zástavním. Totéž platí, jde-li o cizí pohledávku, jiné majetkové právo, obchodní podíl nebo předmět průmyslového vlastnictví.

Působnost zástavního práva

Zástavní právo působí vůči všem pozdějším vlastníkům zastavené věci, souboru věcí nebo bytu, popř. nebytového prostoru ve vlastnictví podle zvláštního zákona. Totéž platí o pozdějších věřitelích ze zastavené pohledávky nebo jiného majetkového práva nebo předmětu průmyslového vlastnictví a o každém pozdějším majiteli zastaveného obchodního podílu nebo cenného papíru.

Povinnost zástavního věřitele a dlužníka

Zástavní věřitel, jemuž byla zástava odevzdána, je oprávněn ji po dobu trvání zástavního práva držet a je povinen o ni pečovat a chránit ji před poškozením, ztrátou nebo zničením. Za škody vzniklé porušením těchto povinností odpovídá podle obecných ustanovení o náhradě škody. Účelně vynaložené náklady na zástavu může požadovat na zástavním dlužníkovi.Užívat zástavu a přisvojovat si její přírůstky nebo plody může však zástavní věřitel jen se souhlasem zástavce, Je-li zástava odevzdána třetí osobě,má tato osoba práva a povinnosti schovatele. Nesmí přitom zástavu používat, odevzdat jiné osobě nebo jí její užívání umožnit. Zástavní dlužník je povinen zamezovat zhoršení zástavy, které by bylo na újmu zástavního věřitele. Ztratí-li zástava na ceně, takže se zajištění pohledávky stane nedostatečným, může zástavní věřitele požadovat přiměřené doplnění zástavy. Neučiní-li tak, stane se ta část pohledávky, která není zajištěna, splatnou. Není-li zajištěná pohledávka včas splněna, má zástavní věřitel právo na uspokojení své pohledávky z výtěžku zpeněžení zástavy.To platí i při jejím částečném splnění nebo nesplněním jejího příslušenství. Je-li na zástavě více zástavních práv, uspokojují se postupně podle doby jejich vzniku. Zástavu, popř. kteroukoliv z více zástav, lze na návrh zástavního věřitele zpeněžit ve veřejné dražbě nebo soudním prodejem zástavy. Podáním návrhu není dotčeno právo zástavního věřitele domáhat se uspokojení pohledávky zajištěné zástavním právem u soudu.

Prodej zboží ve dražbě

Tvrzení, že prodej zástavby ve veřejné dražbě není přípustný, je nutno uplatnit žalobou proti zástavnímu věřiteli do jednoho měsíce ode dne doručení oznámení o veřejné dražbě, nejpozději však přede dnem jejího zahájení. Ten, kdo podal žalobu bezdůvodně, je povinen nahradit zástavnímu věřiteli škodu způsobenou oddálením prodeje zástavy, jestliže o to zástavní věřitel v průběhu řízení o žalobě před soudem prvního stupně požádá. Na jeho návrh může soud též rozhodnout, že je žalobce povinen složit do úschovy zálohu až do výše možné náhrady škody. Veřejnou dražbu lze vykonat až poté, kdy bylo o žalobě o nepřípustnosti prodeje zástavy pravomocně rozhodnuto. Je-li zastavena pohledávka, je poddlužník povinen splnit dluh po její splatnosti zástavnímu věřiteli. Je-li předmětem plnění zastavené pohledávky věc, vnikne k ní jejím předáním zástavnímu věřiteli zástavní právo. Zástavní právo k pohledávce tím zaniká.

Zástavní smlouva v dohodě o vypořádání dědictví

V zástavní smlouvě, v dohodě o vypořádání dědictví ani v jiných samostatně uzavřených ujednáních nelze pod sankcí neplatnosti stanovit, že zástavní dlužník nebo zástavce nesmějí zástavu vyplatit, nemovitost zastavit dalšímu věřiteli, že lze uplatnit uspokojení ze zástavy jinak než stanoví zákon, že se zástavní věřitel nesmí po splatnosti pohledávky domáhat jejího uspokojení prodejem zástavy nebo že při prodlení s plnění zajištěné pohledávky zástava propadne zástavnímu věřiteli nebo, že si ji může ponechat za určenou cenu, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Zánik zástavního práva a promlčení

Zástavní právo zaniká
- zánikem zastavené pohledávky
- zánikem zástavy
- vzdá-li se zástavní věřitel zástavního práva jednostranným písemným úkonem
- uplynutím doby, na kterou bylo zřízeno
- složí-li zástavní dlužník nebo zástavce zástavnímu věřiteli obvyklou cenu zástavy
- písemnou smlouvou uzavřenou mezi zástavním věřitelem a zástavním dlužníkem nebo zástavcem nebo
- v případech stanovených zvláštními právními předpisy.

Kdy zástavní právo nezaniká

Promlčením zajištěné pohledávky zástavní právo nezaniká. Zástavní právo též nezanikne, vztahuje-li se i na nároky zástavního věřitele z odstoupení od smlouvy, podle níž vznikla zajištěná pohledávka.

Úkony po zániku zástavního práva

Zanikne-li zástavní právo založené vkladem do katastru nemovitostí, provede se jeho výmaz k témuž dni.
Zanikne-li zástavní právo zapsané nebo zaznamenané v Rejstříku zástav, provede kterýkoliv notář jeho výmaz, požádá-li o to zástavní věřitel nebo bude-li mu zánik zástavního práva prokázán.

Podzástavní právo

Podzástavní právo vznikne zastavením pohledávky zajištěné zástavním právem, jestliže zástavou je věc. K jeho vzniku není třeba souhlasu vlastníka zastavené věci, Je však vůči němu účinné jen když mu jeho vznik byl písemně oznámen. Je-li zastavená pohledávka zajištěna zástavním právem k nemovitosti nebo k bytu nebo k nebytovému prostoru ve vlastnictví podle zvláštního zákona, vzniká podzástavní právo vkladem do katastru nemovitostí. Předá-li zástavní věřitel (podzástavce) zastavenou movitou věc, kterou má u sebe, podzástavnímu věřiteli, nezbavuje se tím odpovědnosti za plnění povinností jejímu zástavci. 
Není-li pohledávka zajištěná podzástavním právem včas splněna, může podzástavní věřitel uplatnit uspokojení ze zástavy místo zástavního věřitele (podzástavce).  Jinak platí pro podzástavní právo přiměřeně ustanovení o právu zástavním.

Autor: Irena Aghová | středa 6.10.2010 21:58 | karma článku: 24,61 | přečteno: 4573x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.