Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přišli jste o práci? Každá změna je novou výzvou. Část 2 Strava

Je to paradox, ale konečně se můžeme dát na "cestu cnosti" v životosprávě. Jelikož nám hrozí i zdravotní problémy, protože ta náhlá změna se odrazí na psychice a tím i na fyzické kondici, je třeba si to uvědomit a pokud chceme zůstat fit, až si budeme hledat další zaměstnán, nedá se nic jiného dělat, než se dávat do pořádku. Zaměstnání, které jsme právě opustili, na nás zanechalo následky. Ani jsme si neuvědomili, jak jsme byli unavení z toho kolotoče a obav, které se nyní naplnily. Byli jsme zvyklí na režim, které nám diktoval pustý stereotyp a nyní z něho vycházíme do vlastního režimu, který si už určujeme sami. Tedy kousek svobody, i když ne zrovna žádané a chtěné. Ale jsme to stále my, ne náš odraz na hladině vody nebo v zrcadle. Trochu povadlí, smutní a zklamaní, ale taková je doba, takové jsou podmínky, které nyní máme přijmout a vstoupit do nich šťastnou nohou. Přeci se máme rádi, ne?

Že se zdravá výživa nekryje z výživou nutnou k udržení hmotnosti a fyzické i duševní rovnováhy, to jsme už prohlédli. A že doporučované zdravé potraviny jsou drahé a přitom není jistota, že nám prospějí, to jsme také pochopili. A že nám škodí, pokud nemáme dost pohybu, tučná jídla, moučná jídla a sladká jídla, to víme a přesto je máme rádi. Moc málo lidí dokáže opustit své zvyklosti ve stravování a nejvíc je ze všeho děsí tato změna.

Jídlo může být stresorem

Povídáme si o těžkém období ztráty zaměstnání. Ti, kteří byli dlouhodobě vystaveni, díky svému zaměření, stresu, nyní ho pociťují daleko více a musí ho odbourávat. Stres působí i na fyzickou, nejen na duševní stránku a tak je třeba přemýšlet, jak ho vymístit, ne jen potlačit. I když hodně lidí má zkušenost právě s potlačováním, místo s vymísťováním. Dostat se do rovnováhy (tělo, duše, mysl) je velké umění, každý typ člověka to zažívá jinak a platí pro něho jiné metody. Moje zkušenost je taková, v podobných tíživých obdobích, že by se neměl organismus zatěžovat těžkými jídly, alkoholem, kofeinovými nápoji a dopřát si, podle povahy a založení, klidný spánek. Jen tak se utřídí myšlenky a je možné lépe a s rozvahou řešit svou neblahou situaci. A soustředit se na sebe, aby se posilovalo zdraví, duševní a tělesné a člověk byl připravený na nový způsob života. Neboť vakuum, kterého ho obklopí, když nechodí do práce, jak byl zvyklý, by mělo být naplněno postupně zaváděným programem, do něhož se zahrnuje péče o sebe, o své rodinné příslušníky a hledání nového zaměstnání.

Nikdy jsem si nevařila ...

Bědovala moje známá, když jsme se bavily o překlenutí doby nezaměstnanosti. Ale jasné je, že se člověk nesmí cpát vším, co ho napadne, jako jsou rohlíky, housky, salámy, paštiky a jiné tzv. svačinové pokrmy, mezi které patří i tzv "vlašák", buchty, sladkosti apod., ale měl by si udělat čas, aby měl prostor pro klidné a prospěšné jídlo. Říkám prospěšné, tedy takové jídlo, které není drahé a přitom má v sobě dostatek důležitých živin. Není ani dobře sklouznout k makrobiotice, ani k vegetariánství, to jsou pro nás, co nejsme na takové stravování zvyklí, extrémy, které nám nemusí vyhovovat. Je asi dobré si uvědomit, že jsme jídlo hltali a nepřemýšleli, v tom denním shonu a tlaku, pod kterým jsme byli, co jíme. A proto mnozí mají vysoký cholesterol, zvýšenou hladinu cukru v krvi, nervy na dranc a žaludek na vlnách.

Pár typů na snídani

Obilovíny

Myslím, že pro mnoho lidí jsou vhodné obiloviny.

Ovesná kaše

Zvláště ovesné vločky, které si můžeme připravovat mnoha chutnými způsoby a doplňovat je ovocem i medem, kořením, jak nám zachutnají. Jsou velmi snadno stravitelné a posilující. Kromě toho - prospívají i vzhledu. Ovesnou kaši k snídani si můžeme nachystat již večer tím, že si vločky namočíme do misky. Pak ji dále zpracováváme podle návodu a vmícháme  do ní trochu ovoce a med. Mléko nepoužívám, ale horkou převařenou vodu. K čemu si přidávat kalorie, i když je určitě během dopoledne vyběháme po úřadech. Ale doporučuji vmíchat lžičku dobrého medu.

Pohanková kaše

Tmavší pohanku (ta světlá není vhodná pro tento druh zpracování)  nasypeme do slané vařící vody a zamícháme. Odstavíme a na 25 minut dáme pod peřinu. Pokapeme slunečnicovým olejem a osladíme medem. Pohankovou kaši podáváme hned po přípravě. Je výborná na snídani, zvláště pro ty, kteří mají náběh na křečové žíly. I když se vám bude zdát, že takové jídlo za mnoho nestojí, protože jste zvyklí na něco jiného, přesto to nyní děláme pro kondici a zdraví a k tomu nám určitě smažená vajíčka, buřty, párky a salámy nepomohou.

Rýžová kaše s jablky a tvarohem

Dáme 2 lžíce rýže, 300 ml vody, 1 jablko, 1 lžíce cukru nebo medu, 1 lžíce tvarohu. Propláchnutou rýži rozvaříme ve vodě i s nakrájeným jablkem. Pak osladíme a vyšleháme s tvarohem. Můžete i přidat rozinky.

Zelenina, ovoce a luštěniny

Kupuji si čerstvou sezónní zeleninu, pokud není příliš drahá a nebo mraženou. Ta se dá kombinovat s rýží, bramborem, dá se z ní uvařit i výborná polévka a přitom má člověk pocit, že snědl dostatek vlákniny. Ta je důležitá pro trávení. I když lidé nejsou zvyklí jíst zeleninu, v tomto životním období z ní získáváme cenné látky, které nás posilují. Zeleninu můžeme kombinovat i s luštěninami místo masa, i když to si musíme také dopřát. Luštěniny jsou zásobníky vitamínů a stopových prvků a my nyní potřebujeme dostatek vitamínů, zvláště skupiny B, který pomáhá regenerovat naši nervovou a psychickou činnost. Je třeba také vyhledávat zásobníky kalcia a hořčíku, jehož nedostatek způsobuje vážná onemocnění. Spíše volím lehká jídla, v kterých není mnoho ingrediencí najednou, přitom lehce kořeněná, protože koření je důležité na trávení. Výjímkou je zeleninový pilaf. Můžeme však volit libovolnou zeleninu, ne jen tu, který je příkladně uvedená.

Pár typů

Zeleninový pilaf

200 g rýže, 200 g másla, 100 g květáku, 50 g vařených brambor, 50 g zeleného hrášku, 50 g mrkve, 50 g fazolí, 2 cibule, trochu mletého zázvoru může být i hřebíček, koření podle chuti a zvyklostí. Nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle a vyjmeme. Pak postupně dusíme všechnu zeleninu a luštěniny a teprve hotové dáme dohromady. V osolené vodě uvaříme rýži a přidáme ji k zelenině. Důkladně promícháme se vším kořením a solí a dáme na chvíli dodusit do vyhřáté trouby. Hotový pilaf posypeme osmaženou cibulkou a podáváme.

Uvedené jídlo je příkladem kombinací zeleniny, rýže a luštěnin, ochucené kořením. Je výborné a přitom není těžké na trávení.

Luštěninová polévka netradičně

Česká kuchyně obsahuje nepřeberné množství receptů na luštěninové polévky. Asi v tomto našem období bychom měli jíst čočku, fazole, hrách více než kdy jindy a všelijak, podle naší chuti a nálady je ochucovat. I česnek přidat, neboť je to vynikající antibiotikum. Luštěninovou polévku obohacuji na drobno nasekanou petrželkou. Mohu dokonce do ni přidat i kořenovou zeleninu. Prostě luštěniny jsou velmi vděčné na vaření a kdo je snese, má vyhráno. Není představuji zajímavou kombinaci s rajčatovou šťávou, ale jí dávám protlak.

Čočková polévka

4 šálky silného masového vývaru, šálek čočky, cibule, 4 lžíce másla, šálek rajčatové šťávy, pepř, sůl

Do horkého vývaru vložíme vypranou čočku a necháme máčet několik hodin. Pak čočku uvaříme doměkka. Na másle osmažíme nasekanou cibuli a přidáme do polévky. Povaříme ještě, vlejeme rajčatovou šťávu, osolíme a opepříme. Stejně připravujeme i polévky z jiných luštěnin.

Ovoce je dobré dušené. Já přidávám ještě pár rozinek. A kombinuji cokoliv, jablko, pomeranč, co je zrovna na trhu. Můžete si ho dát na ovesnou kaši, nebo rýžovou kaši. Pro ty, kteří mají problémy se spánkem, jsou vhodné vlašské ořechy a nebo datle. Pět datlí stačí na to, abyste se uklidnili. A přitom organismu dodali ty správné látky.

Na jídlo je třeba se soustředit

Výše jsme si řekli, že pokud jsme byli v zaměstnání, jedli jsme všelicos a příliš jsme se na jídlo nesoustředili. Má-li být pro nás nyní jídlo požitkem a lékem, musíme si upravit jídelníček podle našich finančních možností a pustit uzdu fantazii, abychom měli na talíři všechno, co nám přinese užitek i slast. Samozřejmě, že bude trvat nějakou dobu, než se osvobodíme od navyklých chutí. Je to věc vůle a nakonec, stoupněte si pak na váhu a uvidíte, že až nastoupíte do dalšího úspěšného zaměstnání, už se budete hodně rozmýšlet, zda se budete cpát houskami a  vlašákem nebo řízky s tučným salátem či salámy a jinými uzeninami. Změna jídelníčku člověku velmi uleví a naučí tělo jinému režimu.

To je má zkušenost, co jsem sama prožila a jak jsem postupovala. Vím, že pro mnoho lidí je to neproveditelné. Ale jestliže chci kombinovat ušetření nákladů s upevňováním zdraví, musím si udělat dobrý plán a jídelníček, který posílí mé zdraví v době životní krize. Vzdorovat osudu a problémům se musí s ohledem na to, že zdraví máme jen jedno. A když to ztratíme, pak ztrácíme to nejcennější, co máme. A doba ztráty zaměstnání je velkým rizikem i pro zdraví.

Léčivé účinky ovoce a zeleniny

 

Protože vidím, že jsme Vás svým článkem moc nechytla za srdce, dávám přídavek. Hezky si to prostudujte a pak si zařaďte zeleninku do svého jídelníčku o))))

ČESNEK

Účinky :

Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množství :

Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 strstroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá sa v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

BROKOLICE

Účinky :

Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.

Množství :

Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.

CIBULE

Účinky : allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.

Množství : čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou.

Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

Prostředek proti chřipce :

cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce :

připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.

Opar rtu :

léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.

Rýma :

předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.

Bolesti krku :

zmírní zábal z jemně nasekané cibule.

Hnisající rány : potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.

ČERVENÁ ŘEPA

Účinky : Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.

Množství : Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

FENYKL

Účinky : Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem může zvýšený příjem draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.

Množství : Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.

ZELÍ

Účinky : Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.

Množství : 1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového mechýře a léčí kožní choroby. Pri žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

KUKUŘICE

Účinky : Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.

Množství : Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.

MRKEV

Účinky : snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.

Množství : Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A - karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.

PAPRIKA

Účinky : Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.

Množství : Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvoj až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.

PETRŽEL

Účinky : Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.

Množství : 100g obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

PÓR

Účinky : Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.

Množství : Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3litrech vody asi 1-2hodiny.

Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.

RAJČATA

Účinky : Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.

Množství : Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů.

ŘEDKVIČKA

Účinky : Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množství : Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.

SALÁT

Účinky : Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení a činnost jater. Má uklidňující účinky.

Množství : Denně snězte 150g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.

CHŘEST

Účinky : Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky pred útoky volných radikálů. Podzemní kořenová část vytahuje z půdy množství účinných látek, především provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu sa zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.

Množství : Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100g jen 18kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.

Jak správně vařit chřest : nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme 10 - 15 minut.

ŠPENÁT

Účinky : Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál.

Množství : 200g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.

Jak správně vařit špenát : dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s na tukem smaženou cibulkou, solí, pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté vejce..Dochutíme muškátovým květem..

ZÁZVOR

Účinky : Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.

Množství : Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.

CELER

Účinky : Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou redukční diety.

Množství : 150g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Najlepší je ho jíst syrový, např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.

BRAMBORY

Účinky : Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo draslíkem, magnéziem, fosforem a železem. Vyrovnají se dietním potravinám i počtem kalorií. Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění. Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na spánky, pomůže na bolesti hlavy a migrénu.

Množství : 100g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe) nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty a jsou i lehce stravitené.

ŘEŘICHA

Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.

Množství : Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

ANANAS

Účinky : má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky.

Množství :

v čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází ho považují za afrodiziakum.

BANÁN

Účinky : Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, který má pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíku (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout.

Množství : Jezte libovolné množství.

TŘEŠNĚ

Účinky : Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají pročistit organizmus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu.

Množství : Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou vydrží déle.

RYBÍZ

Účinky : Obsažené flavonidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých štáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.

Množství : Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.

GRAPEFRIUT

Účinky : Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.

Množství : Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.

HROZNY

Účinky : Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.

Množství : Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.

HRUŠKA

Účinky : Obsahuj mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitené cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se jedí syrová, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.

Množství : Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.

JABLKO

Účinky : Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů a ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky.

Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhajú sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky.

Množství : Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.

JAHODY

Účinky : Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychľují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.

Množství : Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni..

MERUŇKY

Účinky : Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Množství : Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky ale ne! Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.

Upozornění : Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

OŘECHY

Účinky : Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných vlastností.

POMERANČE

Účinky : Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinové účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.

Množství : Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem kteří jedli denně 100g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.

ŠVESTKY

Účinky : Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení.

Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.

 

 

 

 

 

Příště: Učíme se relaxovat

 

 


Zeleninový pilaf
200 g rýže, 200 g másla, 100 g květáku, 50 g vařených brambor, 50
g zeleného hrášku, 50 g mrkve, 50 g fazolí,
2 cibule, ˝ lžičky mletého zázvoru, Ľ lžičky tlučeného
kardamomu, Ľ lžičky tlučeného hřebíčku, ˝ lžičky mletého pepře,
sůl
Nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle a vyjmeme. Pak
postupně dusíme všechnu zeleninu a luštěniny a teprve hotové dáme
dohromady. V osolené vodě uvaříme rýži a přidáme ji k zelenině.
Důkladně promícháme se vším kořením a solí a dáme na chvíli
dodusit do vyhřáté trouby. Hotový pilaf posypeme osmaženou
cibulkou a podáváme Zeleninový pilaf

 

 

Autor: Irena Aghová | neděle 10.10.2010 0:00 | karma článku: 23,07 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...