Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je to lidstvo? Zajímá mne člověk ...

Pojem  "lidstvo"  nemá jednoduchou definici. A podle všeho vlastně ani žádnou, z které by se dalo určit, co se má, vzhledem k existenci lidstva, vlastně řešit. Lidstvo je možno pojímat historicky, kosmicky, světově, vesmírně, biologicky, psychologicky, medicínsky, filozoficky, a tak se o něm do nekonečna bavit bez konkrétních závěrů. Ale mně ani tak lidstvo nezajímá jako člověk, potažmo lidé,  jeho naděje, víra, láska, harmonie, práce, zábava, vztah k druhým lidem, v kterém promítá své lidské pohnutky, kvality a také přání.

Co bylo, je a bude s lidstvem?

Neboť bible také hovoří o lidstvu, jakémsi lidstvu, které vzešlo z prvotního hříchu Adama a Evy, rozmnožilo se a začalo dělat různé neplechy. A bylo nejdříve peskováno, jak víme z dějin spásy, pak několikrát varováno a nakonec potrestáno světovou potopou, z které ovšem vyvázlo před úplným zničením díky Noemu, který si postavil na souši loď a všichni se mu smáli. Ale i po této záchraně si biblické lidstvo nedalo pokoj a šlo dále cestou pokroku, hříchu, lásky, naděje, vědy, pošetilosti, snů a fantazií, až se rozdělilo do skupin, dostalo konkrétní pojem a šlo si za svými dějinami. A takové je dodnes. Jen je patrné, že ten starodávný výklad už nestačí na sebepoznání. A to je dobré znamení,z určitého pohledu, protože jsme se zřejmě posunuli dál a zřejmě zvolna opouštíme staré mantinely bezpečného vidění svého "původu". Ale zda je to dobře nebo špatně z pohledu člověka jako jedince, těžko říci. Posun v poznání nemusí být vždy současně bezpečnou záležitostí, zvláště, když valná většina na něho nedosáhne a tudíž ho neumí přijmout.

Lidé dokonale nedokonalí

Chápu-li lidstvo jako množinu, skládající se ze skupin a jednotlivců, kteří díky své inteligenci, jedinečnosti, neopakovatelnosti budou vždycky přemýšlet, v jakém světě chtějí žít, jak chtějí žít, pro co chtějí žít, jaké možnosti mají k přežití, ke štěstí, lásce, obživě, k vyvádění dalších generací, to je otázka jiná. Ale ta finální odpověď, proč existují, ta se jim nedostává. To by totiž skončila ve světě lidí veškerá legrace. Neměli by možnost se mýlit a své omyly šťastně napravovat nebo dělat další fatální chyby, hledat a ztrácet, prát se a usmiřovat (a tím "dělat" dějiny), rozvíjet se a nebo zakrňovat (a tím "dělat" vědu), tvořit a zrcadlit se (a tím "dělat" umění) a hrát si své nekonečné hry ( tím "dělat" politiku). Přijmeme-li ještě stále tu myšlenku, že lidstvo je součástí plánu Stvoření, jak říká nám naše prastaré učení,  a protože nevíme, proč tu je, co zde pohledává, nevíme o něm vlastně nic sami o sobě nosného - jako lidstvo - , potažmo lidé.  Ale ani člověk neví, možná naštěstí,  co s ním je před zrozením a po smrti.  V těchto věcech máme zakázaný vstup a proto si říkáme, že na počátku bylo Světlo, nebo Slovo, nebo Chaos a nebo také Absolutní Nic. Máme své mýty a pokud nám začnou chybět, vytváříme si nové. Jinak to neumíme, jinak nedovedeme chápat čas, příčiny, následky a užitečnost či zkázonosnost našich lidských činů.

Co bude až bude ...

Z jedné strany, pokud tedy snížíme pojem lidstvo na lidi, má každý filozof pravdu v tom, že lidé by si měli uvědomit, co je obklopuje. A to radši ani ne, protože by se měli pak odhlásit se z internetových sítí, odhlásit televizi a rozhlas, vykašlat se na kupování novin, postavit si v kuchyni na stůl petrolejku nebo ještě lepší, svíčku, umýt se, pomodlit se, vyčůrat a spát. Protože běh tohoto světa, které mu přibližují média všeho druhu, ho oddalují od sebe samotného, chápe své problémy přes prizma spousty informací, které se na něho, a nekontrolovatelně, řítí a pokud se věnuje své informovanost, zděšením neusne. Ale naštěstí je člověk nadaný silou myšlení, přemítání a tvoření, je v podstatě součástí mikrokosmu a makrokosmu, chráněný tím, co si všechno neuvědomuje a uvědomit nemůže, takže je odsouzený k věčnosti, pokud ovšem existuje. Naši předkové o ni byli přesvědčeni, ale my jsme v tomto poznání někde jinde. Věčnost je pojem časový a jako takový je naší schopnosti vnímání neuchopitelný. Ale rádi o tom přemýšlíme a jsme nakloněni bádat v jejím tajemství.

Myslím, že něco přichází ...

To, že lidé odmítají obecnou pokoru, není problém lidstva. Pokud  by je pokora měla odvrátit od dalšího krůčku k rozvoji myšlení, tvoření, rozvíjení nových věd a oborů v jeho prospěch. Sice se stále chápeme jako staré lidstvo, protože se s ním ztotožňujeme, ale někde v našem středu se otvírají další možnosti nového vhledu. A proto možná ten neklid, jehož jsme nyní současníky. Není to samo sebou, že objevujeme věci a děje, které jsou v podstatě už při stvoření vesmíru jsoucí jako budoucnost. Neznamená, že nás to vede ke zkáze. Jedinec na to nedosáhne, protože každý z nás má jinou možnost získat jakýsi vhled a chápat rozměry vesmíru, světa, kosmu, dimenze, o kterých jako jednotlivci nemáme ani tušení. Ale bylo to dávno před námi, jen nyní to můžeme díky rozvoji vědomí, svobody poznání a vlastním přičiněním jen trochu chápat. Ale nemá to zásadní vliv na osobní život každého člověka, protože stále jsme odsouzeni dobývati v potu svůj chléb, rodit v bolesti děti a podřídit se nutnému standardu, který je nám nastaven k přežití. Je to dobře nebo špatně?

A tak buďme v klidu ...

Protože ráno nás probudí budík, při kafi si přečteme letmo zprávy na internetu a staneme pak tváří v tvář své vlastní, oproti dějinám, biblickým výkladům, kráse vesmíru a kosmu, vznešenosti vědy, docela nízké až trapné realitě. Ale možná s myšlenkou, že jsme součástí něčeho nesmírně krásného, velkého, neuchopitelného našimi omezenými, říkám naštěstí omezenými smysly a nevíme, co bude za hodinu, natož za rok nebo za deset let. A to je dobře. Protože jen tak můžeme chápat, co je štěstí, láska, krása, objetí milovaného člověka, úpřimné slovo a vědět to velké minimum, co je zlo nebo dobro.

Dobrou noc a krásné sny.

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 11.10.2010 0:00 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1288x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!