Cesta k poznání jevu relaxace. Kapitola 1. - Průzkum -

14. 10. 2010 1:42:21
V naší přetechnizované a zbytečně napjaté společnosti hledíme všelijakými úskoky, jak se zbavit vnitřního nepříjemného napětí a stresu. Protože víme, jak ničivě na nás působí a nevíme, jak se ho zbavit - hned a teď, protože sotva jeden povolí, druhý se už na nás řítí ... zkoušela jsem to hudbou, speciálně k tomu určenou, a tak dlouho jsem ji sledovala a studovala, až jsem objevila psychowalkman, systém ASYS. Ale já nevěřím, že se člověk tak snadno dostane ze spárů úzkostí... chce to mnohem víc, než pasivně přijímat do mozku nějaké signály. Nicméně jsem si tu cestu prošla. A nyní o tom článek ...

Muzikoterapie není žádnou novinkou. Má své příznivce, své odpůrce. A to i odborných kruzích.

Už dávno, ve starověku a i středověku se lidé snažili pochopit vliv hudby na lidskou mysl. A mám na mysli především Čínu, jejíž tradiční hudba se i dnes využívá k terapii jako harmonizační vliv na duši člověka. Jedním z lékařů, který zkoumal, jak duševní rovnováha souvisí se zdravím byl Abu Zajd Ahmed Sahl al- Balkhi (850 - 934), afgánský lékař, který se věnoval hlavně neurózám. Ty rozdělil na čtyři skupiny: strach a úzkost, zlost a agresi, smutek, depresi a posedlost. Poté rozlišil tři druhy depresí: normální, tedy smutek,endogenní depresi, mající příčínu v těle, a klinickou depresi, tedy přicházející z vnějšku. Psychické problémy svých pacientů se snažil, asi jako první, léčit tím, čemu dnes říkáme kognitivní psychologie. V šedesátých letech minulého století bylo jeho dílo znovu objeveno a prozkoumáno. Některé jeho závěry z výzkumů se začaly rozvíjet v oboru moderní psychologie.

K léčení psychických nemocí používal i hudbu. Nápad si léčit nervy hudbou mne zaujal.

V devadesátých letech začaly vycházet komplety tzv. Meditační hudby. Ta byla tématicky rozdělena podle toho, jaký měla vyvolávat vliv. Například hudba pro koncentraci, pro hubnutí s podrahovým motivujícím textem, pro snadné usínání, doplněná o magický hlas Eduarda Cupáka, pak hudba erotizující apod. Tím nápadem jsem byla nadšená a samozřejmě, že jsem si koupila celou řadu kazet (tehdy byly CD velmi drahé) a udělala jsem si každý den čas na soustředěný poslech. Současně jsem zkoumala, jaký vliv na mne zvolená hudba má a zapisovala jsem si své pocity, pokud jsem ovšem u toho neusnula. A to se stávalo, protože některé skladby byly komponovány pro zklidnění a nebo harmonizování psychiky a pokud byl posluchač vnitřně rozjitřen, samozřejmě, že uklidňující skladby ho vedly až k usnutí, což je chyba. Cvičení je nutno dělat vědomě. Jenomže, ještě tehdy jsem nic nevěděla o ASYS.

Nikdo mi nevěřil, že to myslím s výzkumem vážně

Byla jsem podezírána mým okolím, že si ten výzkum vymýšlím, abych si mohla odpoledne zchrupnout, což nebyla pravda, protože jsem zpozorovala, že některé skladby mi vyvolávaly i ve spánku podivné úzkosti. A objevila jsem, že jsou to tóny tzv. kozí flétny - http://www.osel.cz/_files/4487_090624-flute.mp3%20(Objekt%20audio%20mpeg).mp3.

Tento pravěký hudební nástroj, značně již přizpůsobený k moderní produkci, skutečně sice velmi krátce, ale účinně vyvolal stav tesknoty, ale byl velmi přitažlivý, neboť otvíral v nitru ta vrátka, která nechává člověk rád zabouchnuty a zamčeny na sto západů od vědomého stavu mysli. Stejně tak na mne působil gregoriánský chorál. Udělala jsem si závěr, že mám nějaké podivné asociace, které hudbou proskakují do vědomí, a tak nelze spoléhat na to, že celý komplet, nahraný na jednu kazetu, je spolehlivě účinný pro každého za účelem, pro který byl určen, ale naopak může být kontraproduktivní a člověka tzv. rozhodit. A tak jsem začala opravdu pátrat, co může tento vliv udělat s mozkem, což jsem se dozvěděla mnohem později.

Objevila jsem ASYS

Relaxační technologie ALFA - SYNCHRO – SYSTÉM, tedy zkratkou ASYS.
Zhruba představuje způsob relaxace jako zdroje sebepoznání, integrace a rozvoje osobnosti, dále možnost rozšíření běžného způsobu vnímání a využití mimořádných skrytých schopností mysli jako jsou tvůrčí představivost, fantazie a intuice a také způsob jak dosáhnout dokonalé rovnováhy, harmonie, klidu, nadhledu a vnitřního míru.

Čtyři základní vlnové délky mozku

Dlouholetým vědeckým výzkumem a měřením bylo zjištěno, že náš mozek pracuje ve čtyřech základních vlnových pásmech neboli hladinách. Frekvence mozkových vln v těchto hladinách je měřena v cyklech za sekundu a vyjádřena v Hertzech (Hz). Tyto pásma či hladiny jsou dále rozděleny následujícím způsobem:

  1. HLADINA BETA ( 14 Hz a více)
    Jedná se o běžný stav vědomí, ve kterém převládá logické myšlení a smyslové soustředění. V této hladině jsme převážnou část dne.

  2. HLADINA ALFA ( 8-13 Hz)
    Jedná se o stav prostý jakéhokoliv napětí, odpočinek duše i těla při plné bdělosti, pohoda a klid mysli.

  3. HLADINA THETA ( 4-7 Hz)
    Je stavem výrazného útlumu všech funkcí organismu a běžně jej zažíváme ve spánku.

  4. HLADINA DELTA (0,5-3 Hz)
    Je stavem naprostého útlumu všech funkcí a představuje hluboký spánek nebo bezvědomí.

SUPERALFA

SUPERALFU jsem nacvičovala. Byla jsem na to připravená, protože jsem už věděla, jak to asi bude fungovat. Asi bych, z vlastní zkušenosti, nikomu nedoporučovala, aby bez postupné přípravy se dal k tomu svádět nějakou nahrávkou. Hladinu superalfa tvoří rozhraní mezi hladinou alfa a theta, jehož středem je frekvence 7,83Hz nazývaná také Schumanova rezonance a má pro nás zvláštní magickou přitažlivost, protože na této frekvenci pulsuje i geomagnetické jádro Země. Bylo zjištěno, že v setrvávání v blízkosti frekvence 7,83 Hz například při relaxaci je ideální pro rozvíjení duševních schopností. Právě k tomu byla vyvinuta zvuková vibrace ASYS, která pracuje s touto frekvencí a je charakteristická pro změněné stavy vědomí, kdy dochází k synchronizaci činnosti mozkových hemisfér.

Více o hladině alfa ...

Výzkum prokázal, že v hladině alfa dochází nejvíce k posílení a regeneraci všech životních funkcí organismu. Hladinu alfa si nyní pro přesnost rozdělíme do tří částí :

  1. Vysoká ALFA (11-13 Hz)

  2. Nízká ALFA (8- 10 Hz)

  3. SUPERALFA (7,83 Hz)

Stav vysoké alfy

Ve stavu vysoké alfy jsme často, aniž si to uvědomujeme. S tímto stavem také souvisí jakýkoliv příjemný pocit či prožitek. Může to být například poslech hudby, četba, dobrý film, zajímavý pořad v televizi, divadelní představení, procházka, dobré jídlo apod. Vysoká alfa je spontánním stavem pohody, klidu, jistoty a bezpečí. Je zajímavé připomenout, že v této vyšší alfě jsme vždy při vykonávání tělesné potřeby, což vysvětluje, proč si v této komůrce tak rádi čteme nebo přemýšlíme.

Nízká alfa a superalfa

Nízká alfa a superalfa je hluboký relaxovaný stav těla i mysli při plné bdělosti vědomí. V tomto stavu dochází ke zpomalení mozkových vln a také synchronizaci (propojení) obou mozkových hemisfér. To má velice blahodárný vliv na psychiku i fyzické tělo a náš mozek pracuje mnohem efektivněji. Pokud dokážeme, například pomocí relaxačních technik, v nízké alfě častěji setrvávat, můžeme začít využívat našich skrytých schopností.

Hladina alfa a vliv na naše zdraví

Je prokázáno, že i pouhým pasivním setrváváním v této hladině dochází často ke spuštění samoléčebného mechanismu v těle. Setrváváním v hladině alfa také velmi posilujeme imunitní systém. Dalším příznivým účinkem této "magické" hladiny je její vliv na schopnost učení, soustředění a paměti. S hladinou alfa také souvisí i tzv. mimosmyslové vnímání.

Extra Sensorial Perception

Anglická zkratka pro tento fenomén je ESP (Extra Sensorial Perception). Nejznámější příkladem ESP je telepatie. Mimosmyslové vnímaní také souvisí se schopností diagnostikovat a mentálně léčit či uzdravovat druhé osoby. Jsou to případy tzv. senzibilů, jasnovidců a přírodních léčitelů. Podstatné na fenoménu ESP je to, že vždy souvisí se stavem vědomí v nízkých hladinách alfa a lze jej tedy rozvíjet a využívat. K tomuto účelu také slouží používání frekvence ASYS.

K čemu slouží relaxace

Cílem relaxace je navození fyzické i psychické rovnováhy a klidu, což je pro náš organismus velice blahodárné. Pokud naše tělo i mysl relaxuje, frekvence mozkových vln se zklidní a zpomalí. Náš mozek začne pracovat ve frekvenci vln alfa a tím dochází ke hlubšímu kontaktu s podvědomou neboli vnitřní myslí. Příjímáním signálů z této vnitřní mysli je možné získat hluboký vhled do smyslu života a událostí, které nás potkávají. Můžeme tedy lépe čelit problémům, které nám někdy život přináší a řešit je s potřebným klidem a nadhledem. Využíváním potenciálu hlubších hladin mysli je možné svůj život pozitivně ovlivňovat a utvářet.

Ale poradit se s odborníkem ...

Určité techniky relaxace lze využívat i k odstranění některých zdravotních obtíží jako je např. migréna, nespavost, poruchy paměti apod. Další možnosti léčebného využití relaxace jsou v současné době předmětem výzkumu.

Některé příklady vlivu relaxace na fyzický i psychický stav člověka :

  • zklidnění napětí v těle i mysli

  • odstranění pocitu únavy a vyčerpanosti

  • zlepšení funkcí vnitřních orgánů a látkové výměny

  • zvýšení odolnosti proti utrpení a bolesti

  • odstranění destruktivního způsobu myšlení

  • zvýšení pocitu osobní identity

  • zlepšení tvořivosti a všeobecné výkonnosti

  • schopnost ovládání svých emocí a myšlenek

Jak vlastně pracuje ASYS?

ASYS pracuje na principu zpětné vazby

Naší mysli prostřednictvím ucha nabízíme určitý vlnový vzor, na který vzniká adekvátní vlnová odezva v požadované hladině a frekvenci se specifickým účinkem. Jako odezva stimulace vzniká požadovaný změněný stav vědomí v hladinách alfa, théta a delta.

ASYS pracuje na principu dvoutónové rezonance

Při poslechu nahrávky se mysl naladí na rozdílové tóny zvuků přenášených ve dvou stereo kanálech stereofonního zařízení. ASYS pracuje s tóny a zvuky v pásmu od 300 Hz do 800 Hz. To znamená, že základem není samotná frekvence vln alfa, theta a delta, ale princip rezonance. Nízké kmitočty mozkových vln není žádné běžně používané stereofonní zařízení schopné přenést.

ASYS se liší od jiných relaxačních metod a systémů

Na rozdíl po podobných systémů je ASYS originální tím, že všechny zvukové kompozice ( vibrace, tóny, zvuky) jsou zharmonizovány tak, aby stimulovaly nejen auditivní centra (zpracovávající zvukové podněty), ale i vizuální (představivost) a kinestetické ( pocitové). Jde o to, že každý z nás preferuje určité centrum závislosti na naší podmíněnosti. Například při vybavení vzpomínky na nějakou událost se někomu jako první objeví zvuk (auditivní typ), jinému obraz této události ( vizuální typ) a dalšímu pocit spojený s událostí (kinestetický typ).

Závěrem ...

Moje dlouholetá snaha pochopit dokonalý relaxační účinek speciálního prostředku byla korunována zatím částečným úspěchem. Chybí mi více soustředěnosti a schopnost se plně odpoutat od rušivého prostředí nebo myšlenek. V určité hladině jsem schopná se pekelně soustředit, ale stačí, aby zazvonil mobil nebo vás někdo vyrušil. To je pak velmi stresující. Myslím, že pro taková ladění by měl člověk vyhledat ústraní, kde mu nehrozí, že by byl náhle vyrušen a nebo to provádět jen tak, pro zábavu a částečně. Je to skutečná terapie, na kterou je nutno se připravit a pokud není člověk dostatečně soustředěn, nepůsobí dobře. Právě naopak. Zatím jsem nečetla o žádné kontraindikaci, asi z pochopitelných důvodů, že lidé budou takovou terapii vyhledávat. Ale jistě není 100% pro každého bezpečná a příznivá. Ale lákavá, to ano. Slibuje, že toho hodně vyřeší, co člověka trápí. Do určité míry je to příjemné, ale bez znalostí věci by to mohlo ublížit. Vždyť víme o sobě vlastně tak málo.

Dále odkaz : http://persona.wz.cz/clanky.php?id=00001

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 14.10.2010 1:42 | karma článku: 15.66 | přečteno: 1936x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 161 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 490 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...