Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co bude po smrti?

Náboženství také hovoří o posmrtném životě, a to nejrůznějších podobách a souvislostech. Dokonce i mýty se touto problematikou zabývají. Zajímá to lidi nebo instituce? Proč to máme zkoumat a nebo se na okamžik smrti připravovat? Budeme si v tom okamžiku pamatovat, co jsme si o tom nastudovali ještě za života? A bude vůbec nějaká paměť fungovat a nebo její funkce bude zbytečná? Ne, já se nechci pokoušet o senzacechtivý článek, ale motivace k jeho napsání je jednoduchá: existuje v lidech nějaké nezávislé vědomí, které se zapne okamžikem smrti, tedy okamžikem, kdy pohasnou mozkové funkce? Asi příliš otázek naráz. Můj názor je ten, že se můžeme zabývat otázkami života po smrti zcela racionálně a nemusíme své odpovědi hledat ve složitých a mnohým lidem nesrozumitelných textech starých civilizacích, které jistě tyto otázky pečlivě zkoumaly a určitě došly k nějakým závěrům, které jsou ovšem ne vždy pro nás přijatelné ... mnoho lidí nevěří v existenci duchovního řádu. Jak může pak věřit v něco tak živým tvorům neznámého, jako je smrt a život a po smrti?

Nemám ráda polopravdy ...

Nikdo z živých nemůže svědčit o životě po smrti. A pokud se ocitnul v klinické smrti a probral se z ní, pak hovoří o tunelu, světle, tedy zážitku, který měl. Ale  racionálně uvažující lidé, byť jsou věřící (neboť i věřící lidé mohou mít racionální přístupy k různým fundamentálním otázkám života a smrti) se musí pídit po důkazu, vysvětlení, přijatelném a prokazatelném, nevyvratitelném ... ale smrt nic takového o sobě nevydá. Její tajemství je stále neprobádané, ačkoliv lidé velmi dychtí po odpovědi na otázku: co smrt člověku a živým tvorům nabízí? Jenomže smrt si nemůžeme prostě buď vybrat, smlouvat s ní a nebo ji zavrhnout. To nejde. Nejde ji odehnat, zapudit, zavřít, zamknout za dní dveře a klíče hodit do bezedné studně ... a protože jsme si zvykli, jako lidé, se hádat s Bohem, zpochybňovat jeho existenci, vysmívat se starodávným poznatkům o posmrtném životě a vůbec to duchovno někam v hlavě umístit do šuplíku názvem: Až si vzpomenu, v kterém jsou uloženy zapomenuté dluhy, sliby, přísahy a vzpomínky... ale rozhodně se s ní nelze vyrovnat, protože žijeme v materiálním světě a tudíž upřednostňujeme hmotné tělo i před sebekrásnější představou o duchovnu, klidu, věčné harmonii, lásce, spravedlnosti, za života nepoznané kráse a i před setkání s odpovědmi na otázky, které tu na zemi stále rozmotáváme jako zacuchané klubíčko vlny. Ale ono nás to, na druhou stranu,  baví, protože to dráždí naši vnitřní zvědavost a současně jakousi touhu po nesmrtelnosti, i když je nám nejasné, jak bychom s ní naložili. A nestačí nám učení o nesmrtelné duši. Za prvé nemáme o duši jasnou představu anebo v ni nevěříme, za druhé i když v ni uvěříme, neumíme s ní komunikovat, a pokud s ní dokážeme komunikovat, tak nás ostatní považují za blázny ... smrt nemá materiální vyjádření.

Zbude jen tělo ...

Jedině, čím se reprezentuje, je tělo, které pozbude životních funkcí, pomalu a pozvolna zhasíná jako světla v divadle před představením, ale to je všechno, co o tom víme. A také vědět chceme. A to si přiznejme, i když se v duchu pokoušíme záhadu smrti rozlousknout. Dobře, staří Indové o tom hovoří a zdá se, že ve svých podmínkách duchovního vývoje, mají jasno. Uznávají reinkarnaci, učení o reinkarnaci mají propracované a těžko s nimi polemizovat, protože to co víme my, tedy téměř nic, protože v našem duchovním prostředí sice známe Vzkříšení, ale to není reinkarnace, a co vědí oni, tedy všechno, co jim poskytuje víra v posmrtný život a návrat do jiného těla s určitým fundamentem duchovního poznání v kámalokách, není na dlouhé hovory, polemiky, důkazy a také učinění nějakých závěrů. Tak jako tak, zbude jen tělo ... porušíme ho ohni, zemi, ptákům, vystřelíme do vesmíru. Prostě se ho zbavujeme...

Ale povídá se, že ...

Lidé mají mimosmyslové zážitky. Slepí vidí, hluší slyší ... Moc by mne zajímalo, jakým způsobem by mohla fungovat mysl bez těla. Jak může ta mysl bez těla zaznamenat  informace a uložit je. A ještě ke všemu uspořádané. I když někteří, kteří zkoumají pečlivě kvantovou mechaniku (i já z čiré zvědavosti) a jiné velmi složité, a pro nás laiky tajemné oblasti fyziky, jsou schopni tvrdit, že mysl je věčná a může žít po smrti. No, to by bylo zajímavé, kdyby se tam skutečně uchovaly ty nejsilnější zážitky ...

Je mysl jevem kvantové fyziky?

Avšak i v případě, jak někteří američtí vědci tvrdí, že mysl je jev kvantové fyziky, je potřeba vskutku značné množství energie potřebné ke stálému udržení informace, kterou obsahuje i poté, co odchází pryč z těla. Ještě více energie by bylo zapotřebí, pokud mysl zůstává aktivní, aby byla schopná i nadále zpracovávat nové informace, a také spousta energie když hledá jiné mysli, se kterými se ovlivňuje navzájem a sdílí s nimi tyto informace.  Jaká energie by řídila mysl bez těla, jak by navázala s mozkem a kterou jeho částí, kontakt a jakým způsobem by z mozkem komunikovala?

Lepší nevědět ...

Možná, že znáte autora Břetislava Kafku a jeho knihu Nové základy experimentální psychologie.

Nebo knihu

Pro informaci: tyto knihy jsou rozebrány. Kdysi jsem se těmito otázkami zabývala, a to proto, že byly součástí mého dobrovolného studia magie. Ale ať jsem studovala sebevíc, brány k tajemství smrti zůstaly zabouchnuty a tak mi nezbývá, než se smířit s nevěděním a nebo záblesky jakéhosi vidění při lucidním snění. Rozhodně však není bez zajímavosti, že američtí vědci rozjíždějí všelijaké experimenty a projekty s cílem poznat život po smrti (Life after Death). Stačí si najít na internetu příslušné stránky.

Závěr ...

Važme si života, milujme ho, najděme už konečně vztah jeden k druhému, naslouchejme si a starejme se o to, aby každý náš den byl ozdoben pocitem štěstí, harmonie a lásky. Třeba je to pravda, že mysl může fungovat sama o sobě. Co my víme? Tak ji naplňme po okraj krásnými a dobrými myšlenkami, jak nás to učili staří filozofové. Třeba se to mnohokrát vyplatí ... a třeba to něco je, co nás přijme do svého krásného světa ...

Autor: Irena Aghová | sobota 6.11.2010 0:28 | karma článku: 16,18 | přečteno: 2021x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...