Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staročeská jídla jsou IN

Představuji Vám nyní  recepty, které jsem vylovila z kuchařky paní Rettigové a také z poznámek mé babičky. Zkoušela jsem to, je to vynikající a nedá se to zkazit. Vyděste svou rodinu recepty z 19. století a uvidíte, že jim budou chutnat. Vaření je hra. A když se to povede, člověk má radost, protože je to projev lásky a péče o ty, které milujeme.

Recepty ze staročeské kuchyně

 

Turecké knedlíčky

Příprava knedlíčků
Umeleme trochu masa. Oblíbila jsem si směs mletého masa hovězího a vepřového v poměru 1:1. Ale vy můžete použít jakékoliv mleté maso podle svých zvyklostí a chuti. Tak a do mletého masa pak přidám trochu slaniny. Samozřejmě, že opražené, aby náplň dostala chuť, ale pokud se vám zdá, že by to nebylo vhodné, pak jen slaninu pokrájejte a vložte do mletého masa. V hovězí polévce uvařte napolo rýži a přidejte k umletému masu. To je dost důležitý postřeh, protože jsem dříve rýži máčela a pak přidávala k mletému masu, když jsem chtěla plnit papriky. Takže do masa přidejte poloměkkou rýži, mleté maso se slaninou, krájenou cibulku na másle lehce opraženou, zelenou na drobno posekanou petržel a majoránku. Dále přidáme 1 celé vejce, 1 žemli máčenou v mléce, z které jsme však mléko vyždámali, vše dobře osolíme a promícháme.

Příprava zelných listů
Zelné listy pěkně očistíme a necháme ve slané vařící vodě 17 minut vařit. Pak je vyndáme a sítu je necháme okapat.Z připraveného těsta, které jsme si udělali z masa a rýže, jak je výše uvedeno, si vytvoříme knedlíčky, o něco větší, než jsou játrové do polévky, ka každý zelný list vložíme jeden knedlíček a zabalíme ho do tvaru koule.

Dušení
Do kastrolku vložte kus másla, nechte roztát a na to máslo vkládejte koule a nechte je Äž hodiny dusit. Podlévejte hovězím vývarem. Podávejte je ze zeleninou. Ale můžete je také posypat strouhanou žemličkou a polít máslem.

Knedlík

Ubrouskový knedlík ze zeleniny
Nemohu si tento recept odpustit protože je opravdu vynikající, všem, který jsem dala ochutnat, byli spokojeni. Je to trochu pracné, ale vaření se musí člověk zkrátka věnovat pořádně.

Příprava
Na kostky pokrájej žemličky nebo rohlíky. Podle svého. V hrnku rozmíchej 1/8 l mléka, 3 celá vejce a 10 dkg parmezánu. Nezkoušjte nahrazovat jiným sýrem, parmezán má pro hotový pokrm specifickou chuť.Tím pak polij krájené žemle nebo, chcete-li, rohlíky. Přidej 10 dkg na jemné lístky nakrájené žampiony, 20 dkg na drobno nasekaného uzeného masa nebo šunky, na nudličky nakrájete růžičkovou nebo hlávkovou kapustu, 10 dkg květáku, 10 dkg zeleného hrášku. Zelenina musí být před tím dušená. Toto vše zamíchej a vař v ubousku jako jediný knedlík asi 1 hodinu.Uvařený knedlík polij horkým máslem a posyp strouhaným parmezánským sýrem.

Nákypy

Morkový nákyp
Rozetřeme 6 dkg morku, přidíme strouhanku, na kostky nakrájené žemle namočíme do smetany , vymačkáme a přidáme rozetřený morek. Pak dva žloutky, dvě celé vejce, pokrájenou citronovou kůru, na špičku nože skořice, sůl 5 dkg cukru a dobře promícháme. Pak vlijeme do formy. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme ji zředit smetanou. Upečeme do žluta, velmi zvolna, vyklopíme, posypeme cukrem ze skořicí.

To je „fajnové“ jídlo. A jistě nezvyklé v naší kuchyni a v rejstříku obvyklých jídel, které vaříme běžně.Nicméně, paní Rettigová vychází zajisté z hlubokých znalostí a svých velkých kuchařských zkušeností. Tak co? Vyzkoušíme si tento netypický sladkoslaný nákyp?

Nákyp z tvrdých žloutků
Uvaříme 9 čerstvých vajec natvrdo, vyndáme žloutky z bílků, utřeme je s trochou sladké smetany, připravíme si strouhanku, prosypeme ji přes cedník, usmažíme ji dozlatova. Pak do ní vlieme tolik sladké vařící smetany, abychom vyrobili hustou kaši, pořád mícháme, až těsto drží pohromadě, jakobychom připravovali knedlíky a máslo se oddělí. Pořád míchejte, až do vychladnutí, přidejte ke žloutkům. A ještě do toho „vrazte“ čtyři žloutky, 6 dkg cukru, 2 dkg ustrouhaných mandlí, sníh ze čtyřech bílků, dobře to umíchejte. Vymazanou formu vysypte žemličkou a nechte zvolna upéci. Do zlatova. Vyklopte , posypte cukrem a podávejte na stůl.

Nákyp s fleků a se šunkou
Usekej libovou šunku na dorbno, tučné ze šunky pokrájej na drobno. Uvařte v uzeném vývaru fleky, oceďte a dejte na mísu. Pak do fleklů zamíchejte maso a tučné ze šunky. Rozkloktejte dva žloutky v sladké smetaně. Osolte, přidejte nakdrájenou citronovou kůru, květ, dobře zamíchejte a vlijte do vymazané formy, kterou vysypeme strouhankou. V troubě upečte a pak vyklopte a podávejte.

Autor: Irena Aghová | pondělí 8.11.2010 1:24 | karma článku: 13,14 | přečteno: 1748x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...