Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět zvaný PSÍ - Díl 1 - Až pochopím, uvěřím

Mezi nebem a zemí? Mezi tím, co mohu a nemohu vnímat? Mezi tím co chci a nechci vnímat? Co jsem způsobilá a nejsem způsobilá vnímat? Otvírám starým. zrezivělým klíčem bránu, přes kterou bývala těžká závora a která která povolila ... Tyto články jsou určené asi jen některým čtenářům, možná k diskusi, možná k zamyšlení. Texty jsou překládány z různých zdrojů a pocházejí i z mých osobních poznámek ...

Není to tak tak dávno, co mne s parapsychologí spojovalo cosi zvláštního, krásného. Byl to totiž sen o staré zahradě, kde tiše stály staré stromy, cesty byly lemovány trávou a sem tam keře, které kvetly vonnými květy. A hlavně jsem slyšela zurčet vodu, jako by kolovala v mnoha kašnách. Cesty se rozbíhaly, ale jedna vedla přímo a já jsem pochopila, že na jejím konci je nějaký cíl. A tak jsem, v jakémsi vnitřní klidu a opojení, šla dál. Bylo to velmi příjemné. Došla jsem k velké bráně, která byla zavřená na závoru. Snažila jsem se ji odsunou, ale nešlo to. Moje síly na to nestačily. Obrátila jsem se, aby se vrátila, ale směry těch cest se změnily a já jsem se bála, že už nikdy nenajdu svlj domov, své lidi, ulice a stromořadí, to, co dosud provázelo můj běžný život. Tušila jsem v hloubi duše, že ta cesta vedla k báně a za ní je něco pro mne hodně důležitého, co mne však nepouští k sobě, protože tomu nerozumím. Až porozumím, budu moci závoru nadzvednout a až uvěřím, pak mohu vejít dál a to, co se za ni skrývá, poznat. A až to pochopím, pak uvěřím a ten svět se spojí s mým, jenomže, já ho „uvidím“ jinak, než dřív. Ano?

Můj učitel

Nehledala jsem, je, oni si mne našli sami. Byla to taková příznivá doba na setkávání tohoto charakteru. Ale já jsem člověk, který miluje rovnováhu a v žádném případě si ji nedává narušovat. Snažím se věci pochopit, provádím analýzy a vím, že musím být opatrná, protože se pohybuji na tenkém ledě, který se může kdykoliv prolomit. Právě neznalost věcí, ale tušení souvislostí člověka znejisťuje a uvádí ho do rozpaků. A tak jsem jednoho dne prožila zvláštní setkání s člověkem, který mi vyprávěl, u dobré kávy a v příjemném prostředí, o budoucnosti. Bylo to v roce 1990. Poslouchala jsem ho. Tehdy jsem neměla tušení, v té šťastné době nově nabyté svobody, že to jsou „počátkové velkých bolestí“. Divila jsem se jeho řeči a nechápala. Ano, to je to slovo, nechápala jsem ho, ale poslouchala. Měl modré, krásné, čisté oči, i když byl už starý, jeho tvář byla svým způsobem krásná. Jestli tu dobu kdokoliv chápal pouze jako změnu ekonomických a vlastnických vztahů, pak ji chápal jen napůl. Začal se, jak pravil, měnit svět a jak si myslím já, ty změny stále probíhají nezávisle na schopnosti lidí je pojmout a pochopit. Jsou to změny vnitřní, když chcete, duchovní. Jenomže tehdy jsem na to ještě nedosáhla a protože, jak říkám, jsem člověk střízlivý, uctívám vědu, která mi zprostředkovává smysly a rozumem vnímatelné skutečnosti, zkoumám svět po jeho neviditelné a téměř těžko smysly vnímatelné stránce s velkou obezřetností a neustále hledám důkazy o tom, že to, co pociťuji a vidím je součástí pokračujících proměn světa. A já samozřejmě rozumím tomu, že se věci musí měnit zevně i vnitřně a že tomu bylo v celé historii kosmu, vesmíru a našeho světa. Je jen otázka, jak to byli lidé schopni vnímat a zda tomu rozuměli.

Že by to bylo skryto v umění?

Cítím, že jsou časy, které dovolují vejít do bran skrytých věcí a že jsou časy, kdy jsou tyto brány uzavřeny. Ale to nejsou „časy“ které vnímáme jako hodiny, minuty, vteříny, jako dny, týdny měsíce a roky. Nemají hranice, které má omezený lidský život. A já rozumím tomu, že lidé nemohou a ani nechtějí takové věci vnímat a slyšet, do nich vcházet a poznávat je. Protož jim berou smysl pro každodenní život, v nichž plní, a to docela správně to dělají, své povinnosti: pracovat, budovat rodinu, své zázemí, získávat prostředky pro svůj život a usilovat o jeho dobré prožití zde na zemi, ve svém čase a prostoru, který vnímají jako bezpečný, jistý, v něm prožívají svou lásku, své naděje, své tragedie a své konflikty. Ale pak přijde někdo, kdo má v ruce štětec, paletu plnou barev. Stoupne si na kopec a rozhlédne se kolem sebe a pak se zahledí do oblohy. Hledá světlo a stíny a hledá také přitaktání ke svému vnitřnímu vnímání, ke svému tichu, které se v něm rozhostilo, aby ho mohlo naplnit, obejmout a prolnout cosi, co nelze lidskými výrazy pojmenovat, ale co má svůj pojem v mystické oblasti – Absolutno. Nebo si sedne hudebník k nástroji a udělá totéž, stejně jako básník a spisovatel, který „odezírá“ od vidění, které ho nutí napsat verše, prózu, který naslouchá tichému šepotu v sobě, aby cosi sdělil, co nemá pro něho osobně význam, protože to „ví“.

Je umění přenost reality do ireality nebo je tomu naopak?

Citlivý člověk se podívá na obraz a vidí krajinu, pole, louky a lesy, které zdánlivě nehybně zobrazuje, ale cítí, že je ten obraz jakýmsi sdělení nějakých skutečností, souvislostí, pocitů, vnímání, myšlenek, které se u něho rozmnožují a skládají se, seskupují se a konečně dospívají nějaké stability, takže citlivý člověk si řekne „rozumím“. Ale jsou lidé a dělají to správně, protože patří k těm, kteří zajišťují svůj materiální svět, si dají obraz ocenit, zjistí jeho pravost, koupí ho a pověsí na zeď. Prostě se jím líbí. Ale nepřemýšlí proč. Snad volba barev, snad hra světel a stínů, snad to, že je to známý umělec? A přijde někdo, kdo ten obraz uvidí a zmocní se ho, protože vidí jeho příběh, který k němu promlouvá z druhé strany. Vtiskne se mu do podvědomí a pracuje s jeho vědomím. Zachytí se o jeho smysly a jde ještě dál. Hlouběji a hlouběji …

Takže, k tomu, co je PSÍ ()

PSÍ -- je pojem, který je zařazován do oblasti parapsychologie . Je to dvacet-třetí písmeno řecké abecedy.  PSI znamená "duch, duše". A dále se dostáváme do dvou podkategorií:

  • "PSÍ -- Gamma" se odkazuje na znalosti nadpřirozena, ke kterému patří mimosmyslové vnímání , jasnovidnost, atd. ....)
  • "PSÍ - - Kappa pro paranormální aktivity ( psychokineze , atd ....)

Tento termín byl vytvořen biologem Benjamin P. Wiesnerem a používá ho poprvé psycholog Robert Thouless v článku v 1942, který  publikoval v časopise British Journal of Psychology . Pojem "PSI" byl tak navržen a Thouless Wiesner ho uvedl jako způsob označení non-teoretického mimosmyslového vnímání a psychokineze.

 

Autor: Irena Aghová | pátek 12.11.2010 0:00 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...