Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asi se dám do věštění budoucnosti. Nebo ne?

Mám hlubokou úctu k literárním památkám a miluji středověkou literaturu, mystickou i hermetickou. S nadšením si čtu o představách středověkých lidí, o jejich snaze a touze se přiblížit k Bohu a nebo objevovat přírodní zákonitosti. Obdivuji středověkou medicínu a vynálezy starých lékařů, mám ráda středověkou poezii, básně a hudbu. Ale co mne rozčiluje, je neustálé rozpatlávání všelijakých proroctví a strašení lidí, vyvolávání úzkosti a strach, neustálé nucení k pozorování, zda už není zlomená 8 pečeť. A tak se mne ptala jedna jedna paní jestli bude konec světa a druhá, jestli bude III. světová válka. Že to prorokují mayské spisy a to druhé, že prorokovala Baba Vanga v Bulharsku, prý má vypuknout 10. listopadu 2010 a že skoro všechno uhodla. Tak jsem se začala nad tím zamýšlet. Co je to za prorokování.. .

Motto:    Vždy důvěřujte těm, kteří hledají pravdu a ne těm, kteří ji prohlašují ...

Proroci (nabí) -podle Starého zákona, stručná charakteristika

V bibli je označován prorok jako ...

jako ten, kdo mluví jménem někoho jiného – ve vztahu mezi lidmi (srov. Ex 6,30-7,2), ale především jako “ústa” Hospodinova: "Tak praví Hospodin”. V první řadě mluví ke svým současníkům (morální a náboženský apel), což ovšem s sebou nese i ohlášení budoucích událostí podle reakce posluchačů (přísliby v případě splnění, tresty v případě nesplnění).

I u pohanských národů ...
Podobné jevy se vyskytují u pohanských národů, věštba, vázaná zpravidla na určité místo (Siwa-Amon, Dodona, Delfy) a spojená s vnějšími úkazy (šustění dubu, let ptáků apod.), podávala v náznaku božskou vůli ohledně individuálního lidského jednání (tazatel chtěl jen zjistit, jak realizovat své plány a vyhnout se překážkám, příp. božstvo usmířit)

Proroci vykládali božská znamení ...

Věštby bylo třeba interpretovat – v tom spočíval úkol proroků jako specialistů - vykladačů božských znamení -. Věštby pouze odpovídaly na otázky (nešlo o vlastní iniciativu věštících). Ale naproti tomu u biblického proroctví vychází iniciativa od Boha – ten povolává proroka, aby tlumočil jeho vůli, která má být pro jednání lidí vnitřně motivující. 
Období klasických izraelských proroků zahrnuje zpočátku proroky působící na královském dvoře jako rádce králů v náboženských věcech.  Občas krále kárali, ale většinou mu spíše lichotili, jelikož byli na něm závislí. Po r. 750 začíná období proroků píšících, kteří se obraceli na celý národ.

Poselství proroků
Jejich prvořadým úkolem bylo kázat – základním literárním druhem je poselství, ale používají i dalších (např. pohřební píseň, podobenství); tyto výroky seskupuje buď sám prorok nebo jeho žáci do sbírek sjednocených časově nebo tématicky. Zapsané prorocké texty jsou určeny pro budoucí generace – ty je také aktualizují a doplňují ve světle nových situací.

A novodobá proroctví?

Šíření neustálého strachu. paniky, hrůzy ... po roce 1990 se mi dostaly do rukou výklady Nosterdamových spisů. Od jakéhosi "vidoucího" a "vědoucího" novodobého proroka. Přečetla jsem si tedy v českém překladu Nosterdamova proroctví a pochopila jsem, že nemá cenu se v tom "patlat", protože když se člověk trochu zaobírá dějinami, tak by se jeho proroctví mohlo hodit na každou významnější osobnost. Vždyť ty vzestupy a pády moci byly sobě tak podobné. Kromě toho Nosterdamus byl židovského původu a byl vzdělaný člověk, mohl vycházet z židovské nebiblické literatury, která je křesťasnům moc a moc nesrozumitelná a také nedostupná ... tak jsem to brala jako literární dílo. Ale začaly se točit filmy, psát na to téma jiné věci a tak se pomalu a jistě dostávala ke slovu taková podivná literatura, ani mystická, ani typicky prorocká, ani náboženská ... snad bych řekla, že stojí ve svém druhu sama se sebou.

Myslíte, že bude v roce 2012 konec světa?

Bylo to dnes, odpoledne, kolem páté hodiny. Ale já jsem se ji zeptala, jak na to přišla a ona z mayských proroctví, že si to přečetla v nějakém časopisu a že je z toho dost vyděšená.

"To víte, mám děti na škole, i když si pořád říkám, je to blbost, přesto mi to vrtá hlavou, proroctví je proroctví. A tak já nevím ..."

Dívala se na mě a já opravdu jsem nevěděla jak ji to říci, abych ji uklidnila. Ono je takové podzimní, dost depresivní počasí a já sama mám ze sebou co dělat, abych to překonala. A teď tohle ...

"Milá paní, v co uvěříte," řekla jsem, "to se vám zavrtá do mysli. Zkuste v to nevěřit. Zkuste nad tím mávnout rukou a radši se starejte o něco, co vás potěší..."

"No, ale já jsem to četla i na Internetu..." řekla nejistě.

"Tam se toho nakecá," řekla jsem, "nemůžete přeci věřit všemu. "

"No, já nevím," řekla a stejně ji nepomohlo, co jsem ji řekla, ta myšlenka na konec světa se ji už zažrala do mysli, tam do těch míst - mám strach o své děti ...

Paní, četla jste to?

... ptala se mně sousedka.

"A co?" optala jsem se zase v předtuše, že to bude o nějakém proroctví.

"Představte si, že v Bulharsku byla nějaká Baba Vanga a ta vám, paní, uhodla všechno. A prý předpověděl, že letos, 10. listopadu má vypuknout válka."

"A kolikátého je?"zeptala jsem se.

"Dnes je dvanáctýho," řekla smutně.

"Tak vidíte."

"Ale co my víme? Třeba už to někde probíhá a za chvíli to přijde sem. Víte já zažila II. světovou. Jsem z toho hodně špatná. Ani nevím proč. Tolik má člověk starostí a ještě tohle.

Ano, lidi, kteří prožili válku, musí být vyděšeni. Ať chtějí nebo ne, vracejí se jim z hloubi paměti všelijaké pocity...

Tak jsem si sedla k PC a začala hledat. Žasla jsem, kolik odkazů na Babu Vangu existuje. A kolik lidí se asi pase na strachu druhých, kteří to čtou a hrdlo se jim úží strachy, neboť v nich vyvolávají sebezáchovný strach. A kolik lidí na tom asi vydělává a směje se, pomyslela jsem si ...

http://ona.idnes.cz/proroctvi-slepe-vestkyne-vangy-3-svetova-valka-bude-v-roce-2010-p5d-/faiyo.asp?c=A100111_155331_faiyo_ves

http://en.wikipedia.org/wiki/Baba_Vanga

http://military.rightpundits.com/2010/10/12/baba-vanga-predictions-november-2010-world-war-iii-photo/

Celý můj dojem z toho je, že paní Evangelie byla vážená léčitelka a v prostředí, v kterém žila, ji lidé důvěřovali. A že zřejmě udělala mnoho dobrého pro druhé lidi ... a mám pocit, že její jméno bylo zneužito, protože každé "tzv. proroctví" je záležitostí výkladu. Záleží na tom, kdo a za jakým účelem a s jakým úmyslem to vykládá ... Ale o tom nám jistě bude někdy vyprávět náš kolega Karel Sýkora, jak to bylo se staro-izraelskými proroky. Až se k tomu dostane ...

To není správné po lidech šířit strach ...

Jsem všemi deseti proto, aby se zamezilo takovým zprávám a nešířil se po lidech strach a úzkost, protože to znásilňuje jejich rozum, připravuje je to o klid a o každodenní pokojný život. Existenční strach a strach ze smrti a zmaru, strach o blízké je jeden z nejpůsobivějších. A jestli někdo se pokusil něco takového veřejně vyvolávat, pak mně to opravdu připadá divné, že se to tak šíří i navzdory zákonům, které zakazují šířit poplašné zprávy.

Kdybych na to měla ty schopnosti a tu odvahu ...

... tak bych si založila blog a šířila svá proroctví, protože já vím, že je svět krásný, plný zajímavých věcí a dějů. I když křehký, tak chráněný myslí lidí, kteří jsou upřimně a prostě pozitivní - žádné - drž úsměv -. A já takové lidi znám. Takové, kteří nic nežádají, nevynucují si to, co jim nepatří, milují své bližní a mají otevřenou dlaň i srdce. A každé ráno tiše děkují za nový den, kterého se dožili, naplňují svůj čas poctivou prací i myslí a orodují za tento svět už jen svým bytím. Jestliže může svět držet v kleštích zlé proroctví, může ho i udržet láskyplná, čistá mysl těchto lidí. A mně by zajímalo, proč se internetem nešíří také něco pozitivního. něco poučného a nebo posvátného. Proč? Tak se budeme muset o to snažit alespoň my, kteří víme o světě své ...

Autor: Irena Aghová | sobota 13.11.2010 1:05 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1766x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!