Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lámání tradic nebo věk Amazonek? Žena a rodina. Osobní názor.

To je otázka, která mi přichází na mysl v souvislosti s emancipačními, genderovými i feministickými směry, které se mi zdají v mnohých ohledech a myšlenkách přinejmenším nesměřující k hlavní problematice otázky ženy a jejího rovnoprávného a rovnocenného postavení ve společnosti.

Náboženské tradice

Již jsem napsala a v tomto tématu bych ráda pokračovala, že náboženství neřeší ženské otázky v tom smyslu, že  jeho východiskem není snaha po řešení ženské otázky. Žena v mnohých případech vystupuje do popředí i jako erotický nástroj a jsou ji přisuzovány vedlejší role. Takže, nelze z tohoto pohledu z žádného známého náboženství najít východiska. Každý, kdo se těmito otázkami zabývá, jistě ví a nebo tuší, že morální zásady vyloženě neoslovují ženy a pokud je oslovují, pak je staví do role původu hříchu, původu pádu muže. Je to natolik silný vliv, který podvědomě i vědomě stále problematiku postavení ženy zasahují a pokud by skutečně měla feministická hnutí a genderová problematika, tak jak jsou postaveny, něco fundamentálního řešit, pak zde hledat historický původ pohledu na podřízené postavení ženy.

Filozofie

Filozofické otázky, které řešily už od nepaměti i pozici člověka na nejrůznějších úrovních, se nedotýkaly života žen a zdá se, že ani ve starém Řecku a ani v Římě neměly ženy své specifické postavení, z kterého by se dalo pro řešení základních moderních premis cokoliv vyvozovat.

Sociologie a jiné vědy

Mohou moderní humanitní vědy působit svými východisky na postavení žen? Teoreticky se dá napsat cokoliv, teoreticky se jistě i napsalo mnoho a mnoho knih. A jistě bylo i mnoho a mnoho rozprav a seminářů a diskusí. Ale z mého pohledu, a to je zatím můj osobní postoj, se toho mnoho nezměnilo. Žena je stále závislá na svém ekonomickém postavení a toto postavení určuje mnoho dalších hledisek. Střídající se populační politika směrovaná podle momentálních potřeb státu,  má i vliv na život ženy, která se rozhoduje pro mateřství, ať už v manželství nebo mimo manželství.

Soustředit se na partnerské vztahy

Partnerský život není nikterak podporován a rozhodně nejsou důsledně sledovány otázky vztahové, ale jak jsem si ověřila, spíše sexuální. A ty bych zásadně nezaměňovala. Vztah mezi mužem a ženou, nestavěný pouze na sexuální a citové problematice a jejich svobodné rozhodování o jejich rodinném životě z pohledu ekonomických možností, vedení domácnosti a možnosti uplatnění v profesionálním životě, dále možnost se plnohodnotně starat o děti a stárnoucí rodiče, je, jak myslím, nyní prioritním problémem, který rozhoduje o budoucnosti celku. A v tomto případě je jediná garance v zákoně o rodině i občanském zákoníku, kde budou jasně formulovány práva a povinnosti obou pohlaví v rodinných záležitostech a tak i posuzovány v době rodinných krizí. Přílišný tlak, vedený feministickými hnutími, aniž bych je odsuzovala nebo znevažovala, spíš s nimi souhlasím, však neukazuje cestu, která je pro ženu a stejně i pro muže, důležitá, a to je cesta ke shodě a vzájemného souladu nejen k dosažená šťastného manželství, ale také k dosažení prosperity v rodině pro žijící předky i potomky. V životním stylu singl rozhodně člověk nenajde naplnění stejně jako ve vynuceném manželství z nouze, či pokusu o trvalý vztah bez hlubšího zaměření k němu a rozhodně tyto krajnosti nevyřeší problematiku dětí nebo starších lidí, kteří jsou, vzhledem k ekonomické situaci  i v současném stavu rodin, vydány na pospas sociálním institucím a to nehovořím o těžce nemocných členech rodiny, o které se musí rodina postarat, i když k tomu nemá dost možností z nejrůznějších objektivních příčin.

A proto ...

Jakékoliv, i když důvodné pokusy o emancipaci ženy a feministické tendence, pokud vedou k závěru považovat rodinu za přežitek, je cesta do postupné chudoby, osobní nejistoty, zhroucení přirozených a ochranných vazeb členů rodiny a v tom důsledku i problematická péče o potomstvo, která se vymstí. Jíž dnes řešíme otázky kriminalizace dětí, různé trestné činy v rodinách a vnitřní problémy, které vycházejí mnohdy z nevyjasněných vztahových problémů. A k zvládnutí velmi tíživých problémů, které dnes hýbou moderní společností, rozhodně pouhé otázky postavení žen, nedostačují. Musí být posíleny o jistotu silných a státem podporovaných rodin, v kterých se realizují svobodně a podle svých možností všichni.  A to je můj názor.

Autor: Irena Aghová | pondělí 15.11.2010 4:31 | karma článku: 23,66 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.