Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etika: Cena nepřátelství

Asi si budete myslet, že jsem se už z toho filozofování dočista zbláznila, ale není tomu tak. V nadpisu není překlep. Chtěla bych skutečně psát o ceně nepřátelství, ať vzniká z jakýchkoliv příčin. Ve chvíli, kdy jsem se opět se svým nepřítelem střetla tváří v tvář, rozum mi zavřel ústa, abych neřekla něco, co budu brát těžko zpátky. Můj drahý nepřítel, kterého až nyní dokáži ocenit a kterému mohu děkovat za všechno, co jsem uměla v životě udělat a stát se lepším člověkem, než jsem byla, ze mne učinil dokonce něco - co tu v dějinách filozofie ještě možná nebylo známo ze strany ženy  - naučil mne filozofovat ... no, to všechno dokázal můj nepřítel ... kterého tu ovšem nebudu jmenovat.

Jak vzniklo naše nepřátelství?

Ze slabosti a možná také z toho, že jsme nedokázali spolu najít kompromis v práci, kterou jsme oba vykonávali, každý však z jiného úhlu. Myslím, že to začalo tím, že mi někdo řekl, abych něco udělala místo něho. Proč ne? Řekla jsem si a šla jsem mu to oznámit. Vstal, zapnul si sako a prohlásil, že je moc rád, že se tím otravným úkolem nemusí zabývat. Ale uvnitř, někde uvnitř se ozval hlas rozmarného Boha  - pozor! A tak jsem se mu podívala do očí. Kdyby měl místo obličeje výstražné signály, které stojí u závor, tak by určitě svítily střídavým rudým světlem a vydávaly hlasitě ten mručivý zvuk: "POZOR, JEDE VLAK." Práci jsem dokončila a přinesla jsem mu ji ukázat a požádala ho o konzultaci. Zavrčel na mne jako doga, které chcete vzít mládě, že nemá čas a abych ho nezdržovala. Tak jsem odešla s tím, že jsem jen jemně přibouchla dveře od jeho kanceláře. A protože jsem slušný člověk, znovu jsem se vrátila a slušně se mu omluvila, že někdo na chodbě otevřel okno a že jsem s dveřmi nebouchla úmyslně. Chudák! Myslel si, že si z něho dělám legraci a vytřeštil oči. Raději jsem se odebrala do své kanceláře. A věděla jsem, že mám v zádech uraženého nepřítele, s kterým budu mít co do činění ...

Já vás zničím, řval na mne ...

Úplnou náhodou se mi dostala do rukou jedna práce, která se měla odevzdat řediteli do pátku a já jsem zjistila, že někdo použil údaje z loňského roku. A myší stáhl text, který obsahoval neplatné údaje a odkazy. A ten text byl parafován, jako důkaz jindy pečlivé kontroly, mým nepřítelem. Zaklepala jsem na jeho dveře a vešla jsem, až řekl - dál. Ne, já nejsem zlomyslná a rozhodně ráda žiji s každým v míru a klidu. Ale každý musí pochopit, že jsem to nemohla pustit dál. S pečlivým rozborem chyb, který jsem vypracovala a podepsala, jsem vešla dál a požádala ho o konzultaci. A můj rozmarný Bůh mi našeptával, jak mám začít řeč.

"Jistě se to stalo nedopatřením, velmi nerada jsem zpracovala opravný dokument a prosím vás zdvořile, abyste dokument předal jeho zpracovateli na přepracování."

Posadila jsem se, ač mne k tomu nevyzval, ale říkala jsem si: chudák, ani neví, co je slušnost. Třeba pochází z nějaké osady, za lesem, kde ještě společenská etika neudělala své dobré skutky. Chvíli se díval na můj dokument, jestli mne nenačapá u nějaké chyby, ale, moc toho lituji, nic nenašel, protože kdyby ano, mohl vybuchnout, zesměšnit mne, urazit a znemožnit u oběda před svými spolustolovníky, a tak jen zrudnul a kývl hlavou. Vztekle praštil s papíry na svůj stůl a pak, jak to u takových přetlaků, které mohou vést k infarktu, zařval :

"Já vás zničím."

Nechápavě jsem se na něho podívala.

"Proč?" zeptala jsem se téměř něžně, protože mi ho bylo líto. Tak vzteklého jsem ho vlastně v životě neviděla.

"Ven," zařval, "já se vás jednou zbavím."

Od té chvíle jsem si dávala pozor, abych někde nenechala hrnek s nedopitou kávou, nezůstala poslední na poschodí a dokonce jsem se dávala pod rohožku, jestli tam náhodou ... ne, nikdy tam nebyla.

Přeřadili mne na jiný referát ...

Je pravda, že mi nejvíc posloužil tím, když mi zařídil, tedy nepřímou cestou, abych dostala jiný referát a on se nemusel už se mnou stýkat. Konečně mám to otravné úředníkování  za sebou a teď budu dělat něco kvalifikovaného. A tak jsem se rozjela plnou parou vpřed. Na mé místo dosadil svého člověka. Bylo mi jedné věci líto, že už nebudeme spolu řešit žádné problémy. S nikým to nebylo ono! Jenomže jsem ke svému potěšení zjistila, že kdysi na těch věcech pracoval a bohužel asi chudák, neměl dost času se věnovat své práci a tak tam zanechal tzv. "hrobečky." Nevěděla jsem, jak si to vysvětlit, chyběly tam papíry, takže se to nedalo dokončit. S radostí jsem se chystala, že se zase uvidíme v jeho kanceláři! Dokonce jsem šla i ke kadeřnici, na manikúru a pedikúru a ráno jsem se asi třikrát převlékla, než jsem byla ze sebou úplně spokojená. Ano, já jsem na sobě hodně pracovala! On byl mým povzbuzením, protože ve své laskavosti sdělil několika kolegům, že jsem nějak ztloustla a to bylo varování! Pozor, děvče, jdeš z formy! A  konečně jsem zaklepala na jeho dveře. Ozvalo se - dál a já vešla. Jeho oči se na mne nevěřícně pověsily a já se usmála, koketně a myslím, že se dokonce zablýskl i můj zlatý náhrdelník, který jsem měla na sobě naposledy, když jsem se vdávala.

"Mohu se posadit.  Bude to trochu delší," řekla jsem a lehce jsem nadzvedla sukni, abych si ji nepomačkala. Až jsem seděla, tak mi opožděně řekl - prosím a očima mne vyzval, abych mluvila. Dobře, tak jsem mluvila, dotazovala se, předkládala jsem mu zbylé dokumenty, žádala ho o laskavou pomoic a vysvětlení a on vstal a zamířil do vedlejší místnosti.

"A tu kávu bez cukru a bez mléka bych prosila."

Kávu mi nepřinesl, ale objemný šanon, práskl s ním o stůl a přitom tiše řekl : "A ven."

Vzala jsem tedy šanon a poděkovala mu, popřála krásného dne. Ale protože byl průvan, tak dřív, než jsem tomu stačila zabránit, dveře samy o sobě bouchly. Ach jo, už jsem se ale neomlouvala ...

A tak děkuji samotnému křesťanství ...

... protože vymyslelo něco geniálního - miluj své nepřátele. Nikdy jsem to příliš nechápala a připadalo mi to směšné. Ale nyní, když jsem se skutečně s nepřítelem potkala a když jsem poznala všechny možné zákeřnosti, které mi prováděl, jsem pochopila ten význam. Tato zásada souvisí totiž s duševní hygienou a také s omezováním svého ega proti egu zuřícího člověka. Nebyla jsem to já, kdo zůstal tři měsíce na neschopence s vysokým tlakem ... ale něco jsem se naučila, dělat všechno důsledně, aby mi to někdo jiný nevrátil sice zdvořile, ale s posměchem. Neboť jen pravý filozof ví, co činit, aby vždycky našel svou blaženost ...

 

http://www.youtube.com/watch?v=GZ9e3Dy7obA&translated=1

Autor: Irena Aghová | středa 17.11.2010 23:46 | karma článku: 16,45 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...