Tajemství zdraví a krásy - Část 5. - Umíte se kurýrovat?

4. 12. 2010 22:15:17
Galenické přípravky jsou léčiva připravená jednoduchými postupy z drogy nebo ze směsí drog léčiva nepřipravovaná synteticky. Tak jsou chápána do dnešních časů. V současné době nejsou galenika žádnou luxusní záležitostí, ale sami poznáme, z následujících kapitol, že nám to zabere dost času, než je připravíme. Pamatuji si, že za mého dětství se tímto způsobem připravovaly léčebné prostředky běžně a některé, které uvádím, jsem osobně vyzkoušela mnohokrát. Je to otázka času i vůle podstoupit léčbu jednoduchých zdravotních problémů, ale říká se, že i rýma může být vážným ochořením. Vybrala jsem z literatury i zápisů mé babičky i z rad známých léčitelů soubor receptů a přípravu galenik s vírou, že ti, kteří je ještě nikdy nepřipravovali, zjistí jejich užitečnost i blahodárný účinek.
Slovo na úvod
I když existuje mnoho literatury o bylinkách a jejich používání a věřte, že jsem si všechny dostupné knihy přečetla, protože mám bylinnou léčbu v oblibě sama pro sebe, nikdy bych nikomu nedoporučovala, aby bez konzultace s lékařem a nebo odborníkem na fytoterapii se vrhal do samoléčení bylinami bez hlubších znalostí svého zdravotního stavu a hlavně prostředků, které by chtěl používat. Může si hodně uškodit. Bylinky nejsou bezpečné, i když nám voní a usmívají se na nás všemi barvami a rozhodně je velmi náročné je pěstovat nebo sbírat v přírodě, protože abychom skutečně měli účinnou drogu, musíme se řídit znalostmi jiných, kteří k výsledku dospěli empirií. Samozřejmě, že při nevolnosti si můžete připravit čaj z máty nebo zeměžluče. Můžete také používat směsi, které nakoupíte ve specializovaných prodejnách a které jsou garantované. Některé bylinky ztrácejí brzy svou účinnost a některé ji zase velmi nabývají. Přesto ale v tomto seriálu vás seznámím s recepturami, které jsou osvědčené a neobsahují nebezpečné prvky, které by vás mohly ohrozit. Nezapomeňte na možnosti alergií, srdečních problémů, astmatu a jiných nemocí, kde mohou bylinky neblaze "zaúřadovat" vůči lékům, které na nemoci užíváte a které vám předepsal lékař.

Tedy, jak se kurýrovat

Galenické přípravky jsou léčiva připravená jednoduchými postupy z drogy nebo ze směsí drog léčiva nepřipravovaná synteticky. Tak jsou chápána do dnešních časů. V současné době nejsou galenika žádnou luxusní záležitostí, ale sami poznáme, z následujících kapitol, že nám to zabere dost času, než je připravíme. Pamatuji si, že za mého dětství se tímto způsobem připravovaly léčebné prostředky běžně a některé, které uvádím, jsem osobně vyzkoušela mnohokrát. Je to otázka času i vůle podstoupit léčbu jednoduchých zdravotních problémů, ale říká se, že i rýma může být vážným ochořením. Vybrala jsem z literatury i zápisů mé babičky soubor receptů a přípravu galenik s vírou, že ti, kteří je ještě nikdy nepřipravovali, zjistí jejich užitečnost i blahodárný účinek.

  • Nálev (čaj, spářka, zápar)

Nálev je nejznámější forma použití bylin. Připravíme ho tak, že receptem doporučené množství nařezané byliny nebo bylinné směsi zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme stát asi 15 minut. Pak přecedíme. Někdy (prsní čaje) můžeme osladit medem. Med přidáváme do čaje teprve až zchladne na teplotu lidského těla. Nálev se používá z měkkých částí rostlin a také z rostlin se silicí, která by varem vyprchala. Není-li určeno v receptu jinak, na 100 ml vody (šálek) dáváme 1 čajovou lžičku jemně nasekané rostliny nebo směsi. Na 250 ml vody tedy 1 hrnek, dáváme 1 polévkovou lžíci. Celková denní dávka nálevu je většinou 500-750 ml (2-3 hrnky). Čaje s léčivými účinky nepoužíváme k pitnému režimu.

  • Odvary

Formou odvaru se nejčastěji připravují tvrdé části rostlin. Může to být kůra, kořen, ale občas se dělá i z nati, listů nebo květů. Některé odvary se vaří podstatně déle, např. ze dřeva. Pro začátečníky, kteří nemají s přípravou a používáním bylinných prostředků zkušenost, je velmi důležité, aby se řídili moderními herbáři. Jen tak mohou dosáhnout kýženého cíle a naplnit své očekávání v léčbě s přírodními přípravky. Tedy, odvar si připravíme tak, že určené množství drogy (to znamená podle receptu) zalijeme studenou vodou a vodu přivedeme k varu. Vaříme 3-10 minut, necháme stát 15 minut a přecedíme.

  • Macerát (výluh za studena, studený výluh)

Některé části rostlin se připravují jako maceráty. Příprava macerátu je sice zdlouhavá, ale pokud má přípravek účinky, které pomohou odstranit nějaký zdravotní problém, nenechte se odradit. Macerát připravíme tak, že drogu zalijeme studenou, převařenou vodou a necháme stát při pokojové teplotě 8-10 hodin. Potom přecedíme a používáme podle receptu. Nemusíte ho ovšem používat studený, je možné ho přihrát a tělesnou teplotu.Takto se připravují rostliny slizovité (lněné semínko) a rostliny, jejichž obsahové látky se teplem rozkládají (jmelí).

  • Čerstvé šťávy

Čerstvé šťávy se prodávají v obchodech ze zdravou výživou a jsou poměrně drahé. Pokud však chceme si šťávy připravovat doma, pak je účelné si pořídit odštavňovač, mixér či jiný přístroj, který je schopen lisovat, drtit nebo umlet plody, jejichž šťávu chceme užívat. Nemusí to být jen ovocné, ale čerstvé šťávy se získávají ze zeleniny, například mrkve, cerelu, ředkve apod. Šťávy z částí rostlin, které obsahují málo vody se podávají v dávce 20-50ml, 1-2x denně, šťávy z dužnatých částí 100-600 ml.Mám zkušenost, že někteří nemocní lidé opravdu pečlivě a systematicky používají čerstvých šťáv jako podpůrnou léčbu s úspěchem, ale je zase, jak u jiných galenik, je nutné se s postupem léčby čerstvými šťávami řádně poučit, jak je připravovat a v jakém množství a intervalu je užívat, aby nepůsobily opačně, než očekáváte. Některé dužiny obsahují látky, které nemusíte snášet, aniž o tom víte. Dávkování u šťáv je proměnlivé a to závislosti na účinku rostliny, ze které jsou připraveny. Dají se v ledničce uchovat 2-3 dny, lépe je však připravovat vždy čerstvé.

  • Tinktura

Tinktura anebo lihový výtažek je další lékovou formou, kterou se upravují léčivé rostliny. Také tinktury se objevují na trhu. Některé společnosti, které se věnují výrobě přírodních lékových forem, nabízejí řadu tinktur. Pokud se rozhodujeme některou vhodnou používat, je vhodné se seznámit s nabídkou a poradit se o vhodnosti výběru. Pokud tinkturu používáme, je nutno postupovat pečlivě podle návodu nebo rady odborníka. Tak to platí i o všech jiných přírodních lékových formách.

Pro léčebné účely se připravuje většinou z koncentrovaného čistého lihu (60-70%). Na jeden hmotnostní díl nasekané nebo nařezané sušené drogy dáváme 5 hmotnostních dílů lihu. V případě lihu neplatí poměr 100 ml = 100 g jako u vody a většiny běžných tekutin, které se takto odměřovat dají, protože líh je na váhu lehčí než voda. Líh proto musíme vážit, 400 g 60-65% lihu. Na objem je to zhruba půl litru. V případě čerstvých bylin připravujeme tinkturu z jednoho hmotnostního dílu rostlin na čtyři hmotnostní díly lihu.U prudce působících rostlin (jedovatých) se obvykle dává hmotnostní podíl 1:10. Denní dávkování je 20-25 kapek.

  • Bylinný likér

Bylinné likéry se vyrábějí v současné době hojně a můžeme si je koupit ve specializovaných prodejnách. Většinou obsahují hojné množství nejrůznějších bylin, které jsou zaměřeny na léčení neduhů. Nejznámější jsou žaludeční likéry, které jsou účinné. Jako bylinný likér se většinou označují přípravky připravené z méně koncentrovaného alkoholu, a to následujícím způsobem: Do litru nebo půl litru žitné nebo vodky vložíme byliny, necháme obvykle 1-3 týdny vyluhovat při pokojové teplotě, občas protřepeme. Pak přecedíme. Užívá se po lžících nebo likérových skleničkách.

  • Bylinné víno

Bylinná vína si lidé připravovali již v historických dobách. I v dnešní době se s nimi setkáváme na trhu, ale v domácím léčitelství se od jejich přípravy neupustilo. Většinou se dodržují staré, zděděné receptury jako rodinné tajemství. Jak bylinné likéry, tak i bylinná vína neslouží k pohoštění při přátelských nebo rodinných setkáních, ale jsou lékovou formou se zaměřením na léčení neduhů. Obecně se připravují takto :

Do litru vína vložíme byliny a necháme vyluhovat 1 den až 2 týdny. Protřepáváme, přecedíme. Užívá se podle druhu – někdy po lžících, někdy až 125 ml. V případě bílého vína se doporučuje kvalitní víno typu ryzlink, červené víno by mělo být také kvalitní, ale zde na odrůdě nezáleží.

  • Vinný odvar, vinný nálev

Už ve starých herbářích najdeme receptury na vinné odvary a nálevy. Pocházejí taktéž z historie léčitelství a podobně jako bylinné víno nebo bylinný likér jsou lékovou formou, která se připravuje podle receptury. Pokud si chceme vinný odvar nebo vinný nálev přiopravit, je třeba se poradit, vzhledem k typu zdravotních obtíží, jaké byliny jsou nejvhodnější a jakém poměru. Vinné odvary a vinné nálevy se připravují se stejně jako nálev a odvar z vody, někdy se základní dávka rostlinné drogy poněkud snižuje. Na rozdíl od vodných přípravků se však pijí chladná. Velmi dobře se vstřebávají a mají proto rychlý účinek. Podávají se 2-3x denně po 50-100 ml anebo 1-2x denně po 125 ml. Podávání by mělo probíhat formou léčebné kúry, která má trvat nejméně měsíc.

  • Bylinný ocet

Bylinné octy se připravují pro vnitřní i vnější užití. Jsou oblíbenou lékovou formou. Octy se obvykle připravují macerací ve víně s přidáním 2-3 lžic 8% octa. Poměr rostlin a vína je 1:10. Takto připravený ocet jen většinou používá jen zevně. Pro vnitřní užití se byliny macerují v jablečném nebo jiném ovocném octu, dá se použít i ocet vinný.

  • Bylinný sirup

Bylinné sirupy se vyrábějí z květů různých rostlin. Nejznámější je pampeliškový, ale dají se připravit i z podbělu, akátu, černého bezu i jiných rostlin.

Květy trháme s co nejkratší zelenou stopkou. Sirup není vhodné konzervovat chemicky, lépe je zvýšit obsah cukru. Likérníci připravují koncentrované cukerné sirupy povařením cukru s kyselinou citrónovou. Tím se část cukru přemění se na rozpustnější formu, a výsledný sirup je řidší, nekrystalizuje a je i chutnější.

  • Bylinné oleje

Léčivé oleje se připravují vylouhováním čerstvých rostlin v oleji. Obvykle se 1 hmotnostní díl byliny na 7 hmotnostních dílů oleje. Pak vše zahříváme na vodní lázni půl hodiny, naplníme do sklenice, uzavřeme a po týdnu přecedíme. Oleje slouží na vnější užití.

  • Lektvar

Když se řekne lektvar, většina lidí si toto slovo dosadí do spojení „čarodějnický lektvar“. Slovo balzám zase nejčastěji užíváme ve spojení „hojivý balzám“ nebo „balzám na duši“. Přesto obě slova, lektvar i balzám, označují starou lékovou formu pro bylinný přípravek.

  • Balzám

Bylinné balzámy, nebo také lektvary (electuaria), jsou vlastně směsi bylin s ředěným lihem a medem. Takovouto úpravou se dosahuje mimořádně dobrého vstřebávání látek, a tím i urychleného nástupu účinku. Při použití suchých drog ale základní hmotnost vsázky neměníme a postup zbytečně nekomplikujeme. Připravujeme prostě vždy najednou stejné množství, což je většinou 420 g balzámu.

  • Prášek

Dokonale usušené rostliny umeleme na prášek. Takto upravené rostliny neztrácejí účinnost. Podávají se po jídle, na špičku nože, a to kulatého nebo ostrého. Dají se z nich vyrábět náplasti, obklady nebo tablety.

  • Obklady

Obklady se připravují z nálevů nebo odvarů, do kterých namočíme plátno, vyždímáme, přiložíme a ovážeme. V tomto případě se mohou připravovat koncentrovanější než na pití. Například obklad z nálevu tymiánu potlačuje vytvoření modřiny (mám osobně vyzkoušeno). Další způsob obkladů je použití syrových listů. Používají se například listy zelí a kapusty, kterým odřízneme tlustý košťál a můžeme je i naklepat paličkou nebo nechat změknout na pánvi na oleji (krátce). Listy podbělu, lopuchu apod. nenaklepáváme (můžeme lehce pomačkat). Dalším typem obkladů jsou obklady olejové.

  • Náplasti

Bylinné náplasti se připravují z čerstvých pomletých rostlin kašovité konzistence, zahuštěné nejčastěji moukou nebo jílem. Jako zahušťovadlo může být použit i škrob. Příprava ze sušených bylin je následující: rostliny zalijeme malým množstvím horké vody, aby změkly, necháme trochu vychladnout, tekutinu vymačkáme a na náplast použijeme změklé byliny. Tekutinu použijeme jako čaj nebo na obklad.

Do speciálních náplastí se přidávají i bílek, žloutek, med, droždí, mletá křída.

  • Mazání

Mazání je vlastně řídká mast. K potírání se používá i směsi lihového výtažku (tinktury) a oleje anebo jenom tinktury. Směsi mají většinou speciální receptury.

Bylinné koupele

Koupele působí preventivně, léčebně a celkově posilují organismus. Trochu paradoxem je, že jednotlivé koupele zároveň vyčerpávají. Kontraindikace (tj. nemoci, při kterých jsou koupele zakázány) jsou tuberkulóza, hyperfunkce štítné žlázy, epilepsie, prudké záněty, některé typy anémií. Starší a nemocné osoby by neměly podstupovat léčebné koupele o samotě, zejména několik prvních koupelí. Dávka rostlin na jednu koupel se pohybuje od 100g do 1 kg.

Pokračování
Autor: Irena Aghová | sobota 4.12.2010 22:15 | karma článku: 20.25 | přečteno: 853x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...