Svoboda sexuálního chování je také o odříkání - 1.

5. 12. 2010 23:52:07
FGM je jedním z problémů, z kterým se lidstvo potýká. Jde o usměrňování sexuálního chování dívek, ale nikoliv k jejich bezpečnosti, nýbrž k udržení rodinné cti, jejíž porušení je krutě trestáno. Zdá se, že se tyto společnosti motají v kruhu mezi zvyklostmi a státní vůlí, mezi důvody, které vidí jako společensky nutné i za cenu utrpení a možná i smrti vlastních dětí. Zdá se, že každá společnost řeší tyto otázky podle svých potřeb.

V úvodním článku jsem se pokoušela rozebírat vliv sexuálního chování celku na rozhodování jednotlivce vstoupit do intimních vztahů. Mohlo by se zdát, že celková atmosféra ve vztahu k sexu obecně může ovlivňovat jedince k rozhodování pro sex anebo pro odříkání, které nemusí být pouze z důvodu nemoci, celibátu a jiných, třeba i psychických důvodů. Mne tato tématika zajímá z několika důvodů. Předem bych se chtěla zmínit o svobodě rozhodování pro nebo proti. A dále o volní míře schopnosti ovládat svou sexuální aktivitu ve prospěch partnera s cílem sladit sexuální potřeby a vytvořit si ideální partnerskou intimitu, založenou na vzájemné touze vyhovět potřebám druhého dosáhnout uspokojení. Uvažovat o sexuálním chování a o vztahu k otázkám lidské sexuality, svobodné rozhodování je důležité pro každou společnost. Je to otázka kultury společnosti, která se vypořádává s problémy podle svých potřeb a tradic a pokud je s tím spojen obchod, zaměřený na sex. Ale to není žádná novinka, celou lidskou historii lidé hledali prostředky k omlazování a posilování sexuální aktivity, dokonce existuje prastará receptura pro muže, využívající jako hlavní byliny pískavice- řecké seno. Ale to jen na okraj. Nyní si všimněme tradice. Která není nařízena náboženstvím, ale je spíš klanovým zvykem. Jde o obřízku žen.

Postoj Egypta

Egypt podepsal provolání, které má být předloženo do OSN o zákazu mrzačení ženských pohlavních orgánů po celém světě. Ve své zprávě odhaduje, že tři miliony žen jsou na africkém kontinentu (sub-saharské Afriky, Egypta a Súdánu) obřezávány. Egypt považuje mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) za globální problém. Je rozšířen mezi komunitami v Africe a na Středním východě, ale zvýšená tendence je také pozorována s přesunem obyvatelstva a migrací. Ženská obřízka se praktikuje v přistěhovaleckých komunitách po celém světě.

Proč se FGM vlastně praktikuje?

Uvádí se důvod, že to souvisí s postavením žen, čistotou, zdravím, krásou a rodinnou ctí. Egypt se však připojil ke kampani za celosvětový zákaz FGM a to hlavně s cílem získat podporu k přijetí usnesení na Valném shromáždění OSN zakazující tuto široce rozšířen praktiku a tím i systematické porušování lidských práv, a to nyní, před koncem roku 2010.

Činnost lidskoprávních aktivistů

Dne 24. listopadu 2010 se Egypt zapojil mezinárodní lidskoprávní aktivisty apelovat na OSN, aby předal vůli zakázat FGM. Signatáři žádají ten výsledek, že FGM bude odsouzena a uznána jako porušení lidského práva na fyzickou integritu. Zákaz OSN by byl podporou a podnětem k úsilí, které je stále zapotřebí k ukončení této praxe po celém světě.

Funkce globálního trhu

Globální trh, podle Khattaba, ministra pro rodinu, bude poskytovat platformu pro výměnu zkušeností a odhodlání v boji proti FGM. Bude také představovat příležitost pro zásadní zapojení mezinárodního společenství na podporu partnerství pro strategický plán zrušit FGM v roce 2010, jako součást celosvětového úsilí o dosažení rozvojových cílů tisíciletí (MDG).

Kdo se připojil?

Celkový počet zemí, které podepsaly odvolání je 45, včetně USA, Švédska, Anglie, Austrálie, Kanady, Egypta, Íránu, Libanonu, Iráku, Ugandy, Beninu, Jižní Afriky, Súdánu, Itálii, Sierra Leone, Toga a Nizozemí. Všechny země očekávají, že k zákazu FGM dojde během několika příštích dní.

Tradice FGM

Tradice FGM je hluboce zakořeněná v mnoha národních, regionálních a mezinárodních společností. Plán boje proti FGM, které provádí egyptské ministerstvo pro rodinu a populaci šla do této akce v celé gubernii Egypta, se zvláštním důrazem na jižní Egypt. FGM operace se provádějí v 26 afrických a arabských zemí, mezi nimi Egypt, Súdán a Jemen, který obhajuje tuto praxi s cílem chránit čest dívek.

Žádné náboženství to nepřikazuje

Ani islám, ani křesťanství neumožňuje takovou bolestivou praxi. Obě náboženství samy o sobě (svým způsobem – pozn. autorka) chrání čest žen a jejich lidská práva. Přesto, 80 procent chudých a 30 procent bohatých egyptských rodin si vyhrazují provádět FGM. FGM je v praxi považováno za nutné, a to mnoha lidmi, aby byly zkroceny ženské sexuální touhy a tak se udržovala jejich čest.

Už byly pokusy dříve ...

V roce 2005 vydal Egypt první dokument o zamítnutí mrzačení ženských pohlavních orgánů převládající ve vesnicích. Ten byl přijat Národní radou pro (NCCM) pro dětství a mateřství jako národní program pod záštitou paní Suzanne Mubarak.

V roce 2007 vydalo ministerstvo zdravotnictví vyhlášku o zákazu provádět jakékoliv FGM operace v každé státní nemocnici nebo na soukromé klinice. Abdel-Rahman Shahin, oficiální mluvčí na ministerstva zdravotnictví, řekl, že ministerská vyhláška stanoví, že ten, kdo spáchá takové porušení, jeho soukromá klinika bude zrušena. Lékaři Syndikáte mohou být suspendováni z praktikování medicíny po dobu až pěti let.

(Přeloženo z Al - Ahram)

Závěr ke kapitole

Sexuální problematika souvisí s celou řadou zákonů. To však nestačí. Zákazy a příkazy jsou věc jedna a lidská aktivita, podpořená tradicemi, názory a představou o vlastním chování je věc druhá. Přitom se nelze opírat o morálku, to je nesmysl. Globálně lze zakázat určitá praktika, která vedou k potlačování práv a svobod jedinců, a to mužů či žen, a do toho může spadat i obřízka (která je dokonce považována za prevenci proti rakovině ženských orgánů), ale podle mého názoru je třeba nasměrovat takovou výchovu, která ovlivní sexuální chování jedinců a umožní jim rozhodovat se, nikoliv jednat pod obecným tlakem a vlivem té které společnosti.

Další díl: Další je díl se bude jmenovat Kultivace sama sebe a bude pojednávat o individualistickém přístupu ve starých klasických společnostech. Podkladem ke kapitole bude starořecká a starořímská literatura, z které se odvíjejí pak pohledy na sexualitu do budoucna.

Autor: Irena Aghová | neděle 5.12.2010 23:52 | karma článku: 19.76 | přečteno: 685x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...