Bojuj nebo uteč, anebo proč zebry nemají vředy

8. 12. 2010 3:32:24
V mezilidských vztazích je jeden zásadní problém. Nikdo nikoho nerespektuje, ale jeden druhého chce ovládat ve svůj vlastní prospěch. Mnoho lidí se ani neobtěžuje druhého chápat, natož mu pomáhat v problémech. Ono se to také nevyplácí, protože jak se dostane někdo na chvíli do pozice, že může něco rozhodnout, už se chová stejně, jako ten, který mu šlápl na kuří oko. Lidé jsou vůči sobě neupřimní a podezíraví. Neustále nachystaní k boji za uhájení svých pozic, svého standardu a svých zájmů. A tento vysilující boj rozhodně neprospěje k minimální slušnosti v mezilidských vztazích. Ani v rodinných. Ale spíš se zvyšuje agresivita, kterou si lidé kompenzují svou nejistotu a neschopnost si vytvořit nějaké perspektivy, s kterými by mohli počítat. Mají pocit, že jsou zmítáni vlnami od břehu k břehu a občas to s nimi praští o skálu. A z druhé strany se po nich chce, aby byli jako "asertivní ", čelili stresovým situacím ...

Jak zebru honil lev

Zebra se pokojně pásla na savaně a najednou zastříhala ušima a frkla. Lev dostal hlad a právě si vyhlédl ji. A vystartoval. Zebra ví, že ji jde o život a tak běží a v tu chvíli se já nahromadí nahromadí tolik energie, neboť tělo je důmyslný stroj, aby dostalo šanci se dostat do bezpečí před útočícím lvem. Po tom, co lvovi uteče, se dál klidně věnuje spásání trávy. Zebra svým útěkem za záchranu svého života vybila svůj stres ...

Ale co má dělat chudák člověk ...

Psychika však funguje jinak. Naše reakce na stres se dostatečně nevybíjejí a přecházejí v nebezpečné onemocnění, které vědci nazývají chronickým stresem se všemi souvisejícími poruchami, poškozujícími vážně fyzické zdraví. A to je dost veliký problém. Ale toto zkonstatování je asi tak všechno, co se o tom dá říci. A pak následuje, přátelé, celá řada chytrých knih, od autorů z celého světa, kteří ve svých knihách, které stojí dost peněz a většinou nejsou k dostání v češtině, radí, jak si počít s tak vážným stavem. Třeba vedení stresového deníku a omezování se, abychom se zbytečně nesetkávali se stresory. Radí nám odpoutat se od večerních zpráv, nesledovat před spaním programy, vyvolávají v nás obavy, strach a jiné nepříjemné pocity, tedy, to znamená podstoupit celou řadu sebeomezování na obranu našeho zdraví. Stresorem jsou události, které v nás vyvolávají strach, úzkost a napětí. Být ve stresu znamená být pod tlakem. Dokážete si svůj stresor dostatečně určit?

Jsou to i mezilidské vztahy ...hra bez pravidel

Arogance lidí, kteří mají rozhodovací moc a klidně vás hodí přes palubu, aniž si s vámi promluví, vyslechnou vás a nebo zváží vaše osobní poměry. Neustálé konspirace, nečitelné vztahy, které vás nejednou přímo šokují, když jejich výsledek znamená zmaření vaší práce se snahou vás činit odpovědnými. Podvody a lži, které vás dostávají do rohu, aniž máte šanci se bránit, protože na vaše umění se k problému asertivně postavit se každý vykašle. Pohybujete se denně na tenkém ledě "kancelářských" intrik, založených na svévolném chování a ignorování pravidel. Lidé, kteří vás nutí se přizpůsobovat takovým praktikám bez ohledu na váš odlišný postoj, jinak se vás budou snažit zbavit. Lavírování mezi lidmi, kterým nemůžete důvěřovat, ale musíte s nimi trávit podstatnou část svého času je k vzteku. Nepořádek, závist, chamtivost, žárlivost, lhostejnost, nedodržování elementárních pravidel slušnosti někdy dohání člověka k šílenství. Je to nejen únavné, ale také bezvýchodné. A čím více před tím utíkáte, tím vás to rychleji dobíhá. Nezbývá, než tento stav řešit pro sebe. Protože tak je to dlouhodobě nastaveno, a tak to bude fungovat dál. Není síla, aby takový stav napravila.

Co dělat?

Nakonec jsem se uchýlila k pravidlu - vést svůj osobní život! Nepřipoutávat se psychicky k útočníkům. Nenechávat pracovat ego a rozumově se k situaci stavět. Mít své priority a takticky je hájit. Neošklivit si prostředí, v kterém jste nuceni žít a pokud se rozhodnete odejít, pak se vším, co vás potkalo. A učit se ze svých chyb. Jedna z největších, kterou můžete udělat, je sdělovat o svém soukromí jakékoliv informace. Neobětujte se tam, kde můžete narazit, protože vaše oběť bude zneužita ve váš neprospěch. A to bolí. Jakékoliv křivda a pocity ponížení vás znovu srazí na kolena, takže pokud něco stojí za to chránit, pak své vlastní pocity.

Dá se lidmi vůbec komunikovat?

Mluví ze mne zkušenost. Ale jistěže, pokud s nimi komunikujete podle jejich přání. Ale nepřipoutávejte se. Nebuďte sdílní, i když vás to nutí se svěřit a ulehčit svému rozpolcení. Přátelé, kteří vás skutečně mají rádi a cení si vás, jsou velmi vzácní. Vždyť nejdůležitější je váš klid a proto, abyste ho získali a udrželi se musíte vnitřně odpoutat od lidí, kteří vás kdykoliv mohou rozhodit. Ale zachovejte si k životu přátelský vztah. Vždyť ho netvoří lidé kolem vás, ale vy sami pro sebe.

Myslím si, že rok 2011 bude velmi zajímavý. Agrese bude nabývat na síle, závist bude kvést přímo úměrně s úbytkem financí, které všichni pocítíme. Snažme se to zvládnout, aniž bychom ztráceli sami sebe, aniž bychom přicházeli o zdraví a síly. Každý den může přinést něco nového a krásného. A za krátký čas tu bude jaro! Nechte proplouvat krásné chvíle svým srdcem a myslí. Je mnoho věcí, které záleží jen na vás. Je dobré předsevzetí - nenechat si vzít svůj intimní život, v kterém můžete prožívat, co chcete. Zebry to mají dobré. Ale lidi? Však to víte sami, jak to chodí.

A proto vás zvu na své "Břehy blaženosti". Snad v nich najdete své spočinutí... o)

Autor: Irena Aghová | středa 8.12.2010 3:32 | karma článku: 22.49 | přečteno: 2033x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 512 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...