Martin a Liliana - část 2.

Jeden z nepříjemných projevů přestálého napětí a jeho důsledků je nevrlost k pocitům druhých lidí, kteří jsou "venku". Duše tak zkoušená, potřebuje hodně času ke své regeneraci a rovnováze. A i když Liliana všechny ty stavy dobře zná, jako psycholožka, přesto si neumí sama pomoci.

II.

Když Leo umřel, nebyla schopná plakat. Viděla, že ji všichni pozorují, a když se konečně rozplakala o samotě, věděla, že to není kvůli Leovi, ale kvůli lidem, kteří začali šířit, že je ráda, že se ho konečně zbavila. Takový nemocný chlap vedle zdravé ženy, povídali. To je tak, říkají jiní, když si ženská vezme staršího, než je sama. Liliana se za ně styděla. A ten stud se projevoval nepatřičnými reakcemi. Až to přešlo, zavřela za sebou dveře. Doslova a do písmene. Zůstala v domě, který ji Leo zanechal. Byla tak stále s ním. Už dávno dozněly jeho výkřiky. Ale přesto, někdy najednou ve spánku uslyšela: „ Lilinko, Lili, nechoď nikam.“

A vidíš, pomyslela si, najednou jsi odešel a nechal mne tu samotnou. Ale začala se stranit lidí. Konečně stačilo ji, co poslouchá ve své pracovně a má co dělat, aby se od těch příběhů odosobnila.

Liliana ukládá do kufru své věci a zpívá si potichu svou oblíbenou písničku. Má dobrou náladu. Konečně se projde po přírodě a možná, že potká příjemné lidi.

„Tak vidíš,“ mluví k obrazu svého „tajného agenta“, „nakonec tu budeš viset sám. Týden budeš mít ode mne pokoj. Ale neboj, dám ti na stolek kytici, abys měl na co koukat,“ smála se potichu, „ než odjedu, dáme si spolu jednu mantru na šťastné prožití dovolené.“

Nařídila si budík na šestou, aby měla čas ještě uspořádat všechny věci a pak po koupeli ulehla. Dívala se chvíli na oblohu a to ji vždycky uklidnilo.

Byla překvapená, když řidič řekl: „Tak konečná,“ usmál se.

Čekala, až všichni vystoupí a pak prošla prázdným autobusem. Opatrně vystoupila po schůdkách, protože taška, kterou nesla v ruce, byla příliš těžká. Nakonec se jí podařilo do ní nacpat půlku šatníku. Položila si ji k nohám a vytáhla z kapsy adresu domu „U tří lip“. Byla tam i mapka, takže zase zvedla tašku a šla pomalu alejí, na jejímž konci už stál starodávný, ale opravený dům obklopený velkou zahradou a plotem. Zazvonila u vrat.

„Kdo je?“

Představila se a zvonek ji pustil z těžkých kovových vrat na chodníček, který byl obklopen záhony. Otevřela dveře.

„Dobrý den,“ pozdravila, vylovila z kapsy občanský průkaz a ústřižek složenky.

Slečna na recepci se na ni důležitě podívala a Liliana se usmála. Slečna odvrátila oči, vrátila ji občanský průkaz a zanesla ji do knihy hostů.

„Druhé patro, dveře 257,“ řekla úsečně.

Liliana zvedla tašku a šla k výtahu. Zrovna jel dolů. Trochu se posunula stranou, aby mohli lidé z něho vystoupit.

„Ale já jsem ti, Martine říkala, že je už na večer vyprodáno,“ uslyšela ženský hlas a když se dveře otevřely, vyšla z něho dvojice. Žena v bílých šatech, vypadala velmi elegantně a na hlavě měla rozkošný klobouček.

Muž jménem Martin mlčel. Liliana si neuvědomovala, že se na něho dívá. Až pak, když jeho oči spočinuly na ni. Zdvořile se usmála a nastoupila do výtahu. Trvalo ji téměř hodinu, než všechny věci vybalila a pověsila do skříně. Bylo už po poledni. Rozhodla se, že si dá malý oběd a pak se poohlédne, kam bude chodit na procedury. Viděla pouze na obrázku pavilon, celý prosklený, uvnitř samé tropické květiny a rozkošná sedátka.

„Co si dá madam k pití?“ oslovil ji servilně číšník, když usedla k malému stolku u okna.

„Kávu a sklenici vody. A také popelník,“ řekla a vyndala z kabelky cigarety a zapalovač.

„Prosím, madam,“ řekl.

Najednou neměla hlad. Ač si dala závazek, že se donutí k pravidelnému režimu, přesto zase sklouzla ke kávě a cigaretě.

„Martine, Martine, sedneme si do rohu, tam, dozadu,“ uslyšela od dveří známý hlas. Obrátila se. Štěbetavá dáma očima vybírala místo, kam se chtěla usadit, a Martin mlčel, jen přikývl. Tentokrát měla přes ramena přehozený nádherný perský šál. Liliana od nich odvrátila pohled. Podle vzezření toho muže pochopila, že do lázní jel on. A ta dáma mu dělá zřejmě doprovod. Asi se vyzná v tlačenici, pomyslela si. Ale jeho tvář ji nešla z mysli.  Spíš oči, soustředěné, jakoby studoval každý kout místnosti. Hádala mu asi kolem padesátky, ale bylo vidět, že se udržuje. Že je zvyklý se pohybovat mezi lidmi a hovořit s nimi, nebylo na něm nic, co by prozrazovalo něco lidského, něco intimního. Zřejmě se umí perfektně kontrolovat. Někdo otevřel okno a do místnosti vnikl svěží vzduch.

„Madam si přeje poobědvat?“ zeptal se náhle nad ní hlas číšníka.

„Ano,“ řekla a on podal jídelní lístek v kožených deskách. Očima si vybírala a na nic neměla zvláštní chuť.

„Vybrala jste si, prosím?“

„Kuřecí medailony s ovocem,“ řekla a pomyslela si, že to jedno, co jí.

„Je tu volno?“ zeptal se jí nějaký hlas a ona zvedla oči. U stolu stál starší muž.

„Prosím,“ řekla odměřeně, protože se jí nechtělo zapřádat nějaké rozhovory. Muž to pochopil a tiše usedl. Popřál ji jen dobrou chuť, když přinesli oběd a ona zdvořile poděkovala.

Zajímavé, pomyslela si, když po obědě odešel. Nemám vůbec potřebu se bavit s lidmi. To se mi dřív nestávalo. Možná, že jsem unavená anebo už nemám druhým co říci. Zapálila si cigaretu a dívala se oknem na ulici.

„Prosím, mohla bych vás poprosit o zapalovač?“ oslovil ji ženský hlas.

S podivem se dívala na dámu v perském šálu.

„Ale jistě,“ řekla, „ mám dva. A nemusíte mi ho vracet.“

„Jsme tu od včerejška. Je to opravdu krásně,“ řekla skoro zbytečně a Liliana nevěděla, proč ji tu informaci sděluje. Lidi mluví, voda teče, pomyslela si. Podala ji zapalovač.

„Ale ten si nemohu vzít,“ řekla dáma v perském šálu.

„Klidně,“ řekla Liliana a povzbudivě se na ni usmála.

Když se dívala za ní, zjistila, že Martin už u stolu nesedí. Podivná dvojice. Liliana se také zvedla, šla zaplatit oběd a pak se vydala po cestě k pavilonu, aby se přihlásila na procedury. Brzy ho uviděla mezi stromy. Tak to není daleko, řekla si. Přidala do kroku a za chvíli stála před skleněnými dveřmi.

„Prosím,“ řekl nějaký muž a ona spatřila jeho ruku, jak ji otvírá dveře. Jeho hlas byl příjemný, společensky příjemný.

„Děkuji,“ řekla, a když se k němu obrátila, překvapeně zjistila, že je to muž, kterého štěbetavá dáma v perském šálu oslovovala Martin.

„Bydlíme v jednom domě, na jednom patře a ještě jsme se nepředstavili,“ řekl, „jmenuji se Martin Richter.“

„Liliana Gallová,“ řekla a podala mu ruku. Jemně ji stiskl.

„Já vás znám z jednoho časopisu. Psala jste článek o vyhoření.“

„Ano,“ řekla.

„Byla tam vaše fotografie,“ usmál se, „jinak by mne nepadlo, že se zabýváte tak truchlivou činností, jakou je psychologie. Spíš bych tak hádal, že jste třeba malířka.“

„Truchlivou?“ usmála se Liliana, „a vy máte snad veselejší povolání?“

„Jsem právník,“ řekl a usmál se jejímu pohledu, který naznačoval jisté pochybnosti o tom, zda to nyní myslí vážně.

„Jste na tom líp,“ řekla.

„Myslíte?“ opáčil, „a musíme tu chvíli počkat. Ještě neotevřeli příjem.“

„Líbí se vám tu?“ zeptal se.

„Ještě nevím. Ale míním tu týden vydržet.“

„Taky jsem si to koupil na týden. Déle bych to nevydržel.“

Rozhlížel se kolem a jeho pohled se opět upřel na ni.

„Včera jsme byli na procházce. Jsou tu pěkné stezky,“ řekl, „alespoň se člověk trochu dostane do přírody a odpočine si od lidí-

„A vaší paní se tu líbí?“ zeptala se Liliana, s touhou trochu proniknout do tajemství té dvojice, která se k sobě příliš nehodí.

„To není má paní,“ řekl trochu nevrle.

„Ach tak, promiňte. Všimla jsem si, jaký má krásný šál. Proto jsem si myslela.“

„Proto?“ zasmál se Martin a Liliana si musela přiznat, že řekla hloupost.

„Ne, promiňte, nechtěla jsem vyzvídat,“ řekla upřímně. Podívala se mu do očí pohledem, prosím, už přestaňte.

„Já vím, jsem trochu podrážděný. Nemám rád, když se mně někdo moc vyptává. A zvláště ne, když ten někdo je psycholog,“ usmál se a ona najednou uviděla to jeho druhé já. Sice trochu unavené, ale přesto ještě zářivé.

„A vy jste tu s manželem?“ zeptal se ji.

„Ne, jsem tu sama,“ řekla a nedala na sobě znát, jak se jí ta otázka dotkla. Jak ráda bych byla, pomyslela si.

Na chvíli se odmlčeli. Každý se ponořil do svých myšlenek.

„Je to moje sekretářka,“ řekl najednou. Liliana pokývala hlavou. Dívala se ke dveřím příjmu a moc si přála, aby ten hovor už skončil.

„Bere za mne hovory a vyřizuje, co se dá, abych si mohl odpočinout. Proto je tu se mnou. Myslím, že se nudí, je zvyklá na společnost. A já jsem špatný společník.“

„To je ale dobře, že máte takovou pomoc.“

Najednou měl potřebu se bavit o dámě v krásném perském šálu a Liliana byla udivená, že ji, zcela neznámé ženě, vysvětluje takové podrobnosti. Třeba se potřebuje vypovídat, myslela si a nechala proudit jeho řeč a příliš ho neposlouchala. Občas přikývla anebo vydala ze sebe údiv.

„Poznala jste někdy pocit, že všechno je zbytečné?“

Trochu se lekla. Ne, takový pocit si nikdy nepřipustí, dokud bude při rozumu.

„Ne, já si to nepřipouštím.“

Něco se stalo, pomyslela si a doufala, že to nebude muset poslouchat. Všimla si, že má najednou unavený pohled, ale naštěstí se otevřelo okénko u dveří příjmu a on ji dal přednost.

Vybrala si procedury a měla se k odchodu.

„Myslel jsem, že vás doprovodím.“

„Není třeba. Půjdu se projít.“

Rozhovor s Martinem Richterem ji dost rozladil. Jeho jakási zdráhavost soupeřila s touhou mluvit o sobě a říci jednou všechno, co dusí až k ohryzku. Ne, první ani druhý den nechce s nikým hovořit, chce být sama a něco prožívat, třeba tak prostého, že veverka seběhla po kmeni a nyní sedí na cestě a loudí oříšek.

„Ty jsi krásná,“ sehne se k ní Liliana a hledí na její nádherný chvost k malé oči.

„Ale já oříšek nemám, zítra, zítra přijdu a dám ti jich, kolik budeš chtít.“

Veverka, jakoby pochopila, se vymrštila do půlky silného kmene a pak zmizela. Liliana hledala očima lavičku. Cítila se unaveně, není divu, najednou, po tak napjatých dnech, výpadek a to je vždycky tíživé.

©Maura, 2010

http://www.youtube.com/watch?v=JEmhhJuMXR0

Autor: Irena Aghová | neděle 19.12.2010 0:00 | karma článku: 21,62 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,91 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin

Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.

12.3.2022 v 4:28 | Karma: 16,31 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,55 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Brno ve větru a měsíc v úplňku.

Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.

20.2.2022 v 2:51 | Karma: 15,21 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.

Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..

9.2.2022 v 5:26 | Karma: 14,72 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost