Půst je mistrem očisty

22. 12. 2010 2:33:38
Půst se je období, kdy abstinujeme od jídla na kratší nebo delší dobu. A toto činíme za určitým účelem. Půst je nejstarší přírodní léčba, nejvíce efektivní a přitom nejlevnější způsob léčení nemocí. PŮST JE UZNÁVANÝM ZÁKLADNÍM KAMENEM PŘÍRODNÍ MEDICÍNY. Přeloženo z němčiny, z mých osobních poznámek z oboru dietologie

Dr. Arnold Eheret, zakladatel dietního léčebného systému, ho popisuje jako "přírodní , univerzální a všemocný prostředek léčení "a" příroda je příčinou všech hojení a léčení. "

Půst je jedním z nejstarších zvyků. Veškeré náboženské systémy předepisují na delší dobu striktní půst. Světci ve středověku kladli velký důraz na tuto metodu. Půst byl též obhajován školou přírodního filozofa, Asclepiada snad více než před dvěma tisíci lety. Na základě anamnézy byl považován za jednu z nejvíce spolehlivou léčebnou metodu. Hippocrates, Galen, Paracelsus a mnoho dalších skvělých lékařů půst předepisovali. I moderní lékaři úspěšně využívali tento systém léčby k mnoha onemocněním.

Častou příčinou všech nemocí je hromadění odpadu. V organismu se hromadí jedovaté látky. Proto je přejídání nebezpečné. Většina lidí totiž nemá možnost se zdravě pohybovat, protože má sedavé povolání a tak nemá ani šanci správně strávit velké množství spořádané potravy. Tento přebytek není organismus schopen jen tak snadno vyloučit. Někteří odborníci tvrdí, že propuknutí nemoci je pouze proces , kterým se lidský organismus snaží zbavit nečistot. Nemocného tak může uzdravit pouze jeden lék - tím, že dělá pravý opak toho, co způsobuje nemoc. Sníží příjem potravy a přistoupí hladovění.
A tak ze střev, ledvin, kůže a plic odstraní nahromaděný odpad. Ale není to jednoduché! A také rozhodně ne pro každého. Tak, půst je moudrý proces čištění a efektivní a rychlý způsob léčby. Tak moudrý člověk, který na půst přistupuje, pomáhá přírodě v její neustálé snaze vyhnat cizí věci z organismu a nemoci nejsou nic jiného, než snaha o zbavení se odpadů a látek, které do organismu zavlékáme nesprávnou stravou, chováním a hazardováním. Tak příroda napravuje naše chyby v nesprávné životosprávě. Očista organismu vede k regeneraci krve a také k regeneraci tkání v těle.

Doba trvání očisty a rychlost očisty závisí na věku pacienta, charakteru onemocnění a množství a druhu léků, které jsme užívali. Doba trvání je důležitá, protože dlouhé období půstu může být nebezpečné, pokud ho uskutečňujeme bez odborného poradenství.

Doporučuje se provést sérii krátkých půstů, asi tak dva až tři dny a postupně zvyšovat Půst nesmíte držet déle než týden. V té době je tělu umožněno, aby se postupně a pomalu zbavovalo chronických odpadů aniž by došlo k vážnějšímu narušení fungování těla. Správný způsob života a vyvážená strava potom rychle obnoví sílu a vitalitu každého z nás. Půst je velmi přínosný prakticky při všech druzích žaludečních a střevních poruchách a při vážných onemocnění ledvin a jater. Je to zázrak! Je lékem na ekzémy a jiné kožní nemoci. V mnohých případech je nadějí na trvalé vyléčení. Také různé nervové poruchy velmi příznivě reagují na půst. Pro každého však půst není vhodný, například pro diabetiky a tuberkulózou postižené jedince , dále v extrémních případech neurastenie – tam mohou být půsty výslovně škodlivé.

Nejlepší, nejbezpečnější a nejefektivnější metodou hladovění je pití čistých ovocných a zeleninových šťáv. Podle Dr. Rangara Berga, slavného lékaře v oboru výživy:
"Během půstu tělo spálí a vylučuje se obrovské množství nahromaděné odpady. Můžeme si pomoci tento očistný proces tím, že pije alkalickou šťávu místo
vody při půstu ... Eliminování kyseliny močové a jiných anorganických kyselin se urychlí. A cukry v šťávě posílí srdce ... šťáva je proto nejlepší formu půstu. "
Vitamíny, minerály, enzymy a stopové prvky v čerstvé, syrové zeleninové a ovocné šťávy jsou velmi přínosné pro normalizaci všech procesů v těle. Dodávají tělu základní prvky k vlastní léčebné aktivitě a urychlují obnovu buněk . Všechny džusy by měly být připraveny z čerstvého ovoce bezprostředně před pitím. Konzervy nebo zmrazené šťávy by neměly být používány.

Preventivní opatření, které musí být ve všech případech dodrženo před počátkem půstu je kompletní vyprázdnění střev klystýrem. Je to proto, abychom nebyli obtěžováni rozkladem látek v těle. Klystýr by měl být podáván alespoň obden během období hladovění. Je žádoucí, abychom měli co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu a pokud náš potrápí žízeň, pak můžeme pít vlažnou vodu. I čerstvé šťávy lze ředit čerstvou vodou. Celkový příjem tekutin po dobu půstu by měl být přibližně šest až osm
litrů.

Jistě není třeba připomínat, že pokud chceme držet půst, měli bychom si o tom pohovořit se svým lékařem. Během půstu nejsou vhodné studené koupele. Pokud se cítíte během půstu slabí a máte závratě nebo jiné nepříjemné projevy, přerušte půst a jezte vařenou zeleninu s obsahem vlákniny.

Půst někdy způsobuje stav nespavosti, který může být překonán teplou koupelí, pitím horké vody a nebo zahříváním nohou. Během půstu se budují nové a zdravé buňky,kapacita eliminačních orgánů, jako jsou plíce, játra, ledviny a kůže se značně zvýší, neboť jsou osvobozeny od obvyklého zatížení trávení jídla a odstraňuje se výsledný odpad. ̈

Jsou tedy schopné rychle odstranit staré nahromaděné odpady a toxiny. Půst poskytuje fyziologický odpočinek trávicím orgánům. Výsledkem je, že trávení jídla a využití živin výrazně se zlepší po právě půstu.
Po půstu se nepřejídáme, jíme pomalu, správně žvýkáme a postupně se vracíme k normální stravě. Pokud je přechod na pevnou stravu správně naplánován, pak nevzniknou žádné potíže.

Autor: Irena Aghová | středa 22.12.2010 2:33 | karma článku: 21.79 | přečteno: 1812x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.15 | Přečteno: 463 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 519 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...