Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příhoda v antikvariátu

Pořád sháním nějaké knihy. Potřebuji buď zkompletovat řadu anebo si koupit nějakou kvalitní literaturu na čtení i na studium. Je dobré mít pěkně vybavenou knihovnu takovými knížkami, ke kterým má člověk blízko. Až bude trochu do ouvej, třeba vás někdo rozčílí anebo přijdou ty chmury bůhví odkud, vytáhnete si knížku a necháte se nést příběhem i myšlenkami autora. Je úžasné si číst! To jsem si říkala, protože jsem dělala pořádek v knihovně a chyběly mi některé svazky ruských klasiků. A tak jsem vyrazila do antikvariátu. A jak jsem pochodila?

Za pultem stála přísná paní ...

Antikvariát na předměstí Brna je velký a doslova nabitý knihami. Najdete tam staré německé knihy psané švabachem, francouzské klasické i moderní knížky, krásné knihy z období první světové války a i meziválečnou literaturu z celé Evropy.Vzácnou literaturu, myšlenkově bohatou a stále aktuální. Něco pro fajnšmekry. Tentokrát jsem sháněla ruskou klasiku. Ruští autoři jsou složití a duševrtní. Ne vždycky je na ně nálada a F.M. Dostojevskij mne děsil, nejvíc se svým románem "Zločin a trest" a také s románem "Uražení a ponížení". To je opravdu velmi krásný příběh, ale tak truchlivý, že jsem z něho mívala pocity tesknoty a úzkosti. Ovšem, co je nutné ocenit, jsou práce českých překladatelů. To byli tedy jazykoví specialisté! Kde je takovým lidem konec!

Prosím, nemáte nějaké zachovalé knihy z ruské klasiky?

Položila jsem ji tuto otázku, protože jsem potřebovala nějaká díla právě od ruských autorů. A ona se na mne velmi udiveně podívala. A že takové nevykupují, že už to nikdo nečte, ale ať se podívám do krabic na chodbě, že tam jsou knížky za pět korun, možná že tam něco bude. Knížky za pět korun! Málem jsem padla do mdlob! Bratři Mannové " Mládí a zrání Jindřicha IV.", takové dílo! A samozřejmě Tolstoj v krásném vydání. Našla jsem i od Štefana Zweiga "Netrpělivost srdce" z roku 1968. Zkrátka, byly tam literární poklady, naházené jak nepotřebné krámy, tak, tak na vyhození. Něco jsem si vybrala a paní mne ujistila, že jsem měla štěstí s tím Tolstojem, že to lidi už dávno nečtou, že je to zastaralé, že mají prostě jiný čtenářský vkus, ty knihy jsou moc rozvláčně napsané a na to není prostě čas. Ale přijít můžu vždycky. A budu se hrabat ve špinavých krabicích, abych lovila literární světovou a národní klasiku v takových vydáních, které dnes už nikdo neudělá, protože na to nejsou peníze a asi nikdy nebudou. Brzy ta jména autorů upadnou v zapomenutí a možná, že nikdo nepochopí smysl textu a vzácné myšlenky i ta originální atmosféra příběhů zanikne. Nenávratně.

Knihy dělají člověka zralejším ... a já dodávám, že šťastnějším

To nám říkali na každém vzdělávacím stupni. A naše generace hodně četla. Jednak proto, že jsme si museli vést čtenářské deníky a byli jsme z četby zkoušení v hodinách literatury a také proto, že jsme se předháněli, kdo toho víc přečetl a koho právě čte. Vždycky jsem měla s sebou knížku a čítávala jsem si v tramvaji nebo v parku u školy a cítila jsem se v sedmém nebi. A knihy, které jsme měli rádi, dnes leží za pouhou pětikorunu v krabicích.  Nedávno jsem četla v tisku, že děti nerozumí textům. Ale nejsou to jen děti. Čtení náročnějších knih, nad kterými člověk musí přemýšlet (a ne je zhltat a odhodit do knihovny), nejen rozvíjí v člověku vědomosti, ale také zlepšuje slovní a písemný projev, vylaďuje city, lidské hodnoty a paměť. U dobré knihy člověk relaxuje, přitom rozhodně čtením neztrácí čas. A zkrátka jsem se ještě sama obdarovala pro dnešní Štědrý den. Protože až mne zase bude brát stres, otevřu důvěrně známou, ale už skoro zapomenutou knihu, pustím si nějakou pěknou hudbu a budu si číst. A třeba se zase ocitnu v sedmém nebi.

Ale víte co je dobré? Až budete mít čas nebo vám bude smutno, vyskládejte si z knihovny knížky na koberec, začněte je třídit, listovat si v nich a vrátí se vám krásné vzpomínky na doby, kdy jste je buď od někoho blízkého dostali nebo si je sami, za ušetřené peníze, kdysi v mládí koupili. A ty, které nepotřebujete, dejte do antikvariátu a doplňte si knihovnu světovými klasiky. Nejsou drazí, pořídíte je za pouhou pětikačku za kus. Krásně vázané, kvalitně přeložené a s původními ilustracemi. :)

Krásné vánoce všem bloggerům a bloggerkám.

© Maura,2010

Autor: Irena Aghová | pátek 24.12.2010 2:33 | karma článku: 28,40 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...