Čtenářský deník - 1. Papírové knihy versus e-books

26. 12. 2010 0:00:00
Už jsem se delší dobu odhodlávala k zásadnímu kroku, přeskládat knihy v knihovně a slušným způsobem naložit s těmi, které už nikdo nebude číst. A přitom, když jsem brala jednu knihu po druhé, říkala jsem si: třeba ji budou číst jednou moje vnoučata. Můj moderní, praktický a flexibilní syn stál nad tou hromadou a tvářil se dost otráveně ... prosím tě, ty už budou mít čtečky ... https://www.ereading.cz/cs/zanry/eknihy-pro-dospele?id=70 http://www.zive.cz/clanky/video-predstaveni-ctecek-elektronickych-knih/sc-3-a-149772/default.aspx http://technet.idnes.cz/hardware.asp?c=A101208_132131_hardware_vse

E-svět - co všechno může dát a co vzít

Já vím, že existují e-knihy, že jsou k dostání e-čtečky a že to je všechno tak úžasné, že brzy nebudou potřeba ani knihkupectví, ani knihovny. Z toho mi jde mráz po zádech! Protože chodit do knihovny je přeci krásná věc. Večer, než usnete, tak si můžete naplánovat, jaké knihy si budete číst v lednu. Kouknete se na internet, co bude vycházet v roce 2011. Vyberete si žánr a pak druhý den, až budete prožívat chvíle volného času, si zajdete do knihovny a knihy si půjčíte. Je pravda, že je budete muset naskládat do tašky a pak je odnést domů. Ale existuje ještě jedna možnost - a to jsou e-knihy. Ty si také můžete koupit v e-shopu za poměrně nízkou cenu, k tomu si koupíte čtečku, stojí tak kolem 6.000 Kč a máte knihy v kabelce nebo kapse. A kdykoliv chcete, nebo kdekoliv chcete, můžete si číst, co jste si koupili v e-shopu. Jestli to chápu dobře, tak zatímco v knihovně si můžu půjčit třeba Labyrint svět a a ráj srdce v jakémkoliv vydání, jako e-book si tuto knihu mohu zakoupit až tehdy, když bude do tohoto formátu převedena. Jenomže nakladatelství, které e-booky produkuje, musí mít samozřejmě ediční plán, nebo-li nabídku, která bude nejvíce žádána. Takže se musí řídit podle vkusu většiny. Nebude tento téměř revoluční způsob čtení knih příliš konzumní záležitostí? Nepočítám s tím, že taková nakladatelství budou vydávat poezii, protože tu čte jen velmi málo lidí.

Ale může to být i výhoda, co říkáte?

http://www.4shared.com/dir/3155356/8fc573d0/sharing.html

http://e-library.net/

Co se týče knih, jsem dost konzervativní. Ale představuji si, že mohu být v lázních, na dovolené, někde mimo domov a v kabelce budu mít v takovém přístroji knihy, které mám ráda. Otázka je však ta, jak dlouho se dokáži na text soustředit? Jedinou výhodu zatím vidím v tom, že si mohu s sebou vozit kamkoliv hromadu knih v kapse. Trochu jsem skeptická k tomu, jak dlouho vydržím číst text ze čtečky. Je to podobné, jako z monitoru? A já vím, že spousta mých přátel, kteří především pracují s texty, odmítají číst knihy ve formátu .pdf. Takže například přečíst román z monitoru je pro ně nemožné! Raději sáhnou po papírové knize. Také jsem se dočetla, že v mnoha čtečkách se nedá listovat. Lidé, kteří se chtějí nebo musí k textu vracet, jsou v nevýhodě. V knize si můžete barevnými papírky označit stránky, které budete ještě potřebovat během čtení textu, ale ve čtečce to asi tak snadno nepůjde. Takže si asi do čtečky budete pořizovat knihy, které prostě přečtete a kdoví, zda se k nim budete vracet, protože hledat svou oblíbenou pasáž bude asi dost obtížné. Rozhodně bych Šifru mistra Leonarda nečetla na monitoru.

Čtení je něco jiného než hltání textu

Za jeden život člověk nasbírá hodně knih, když se literatuře věnuje. Pěkně si je seřadí do knihovny a pokud má chuť se k některé vrátit, stačí po ni sáhnout, zalistovat si v ní a pustit se do čtení textu, který si vybral. Text je tištěný podle normy, takže je přehledný a čtení není nikterak namáhavé. Ti, co ovládají tzv. rychločtení, se musí ovládat při čtení krásné literatury, aby měli zážitek z knihy, kterou si vybrali ke čtení. Ti, co čtou pomaleji, knihu po chvilce odloží a označí si stránku, na které skončili, barevným lístkem nebo záložkou. Ke knize máme intimní vztah. Někteří si dělají do ní poznámky nebo glosují text, či si sami píší vysvětlivky nebo odkazy na jiné, související texty z jiných knih. Prostě s knihou pracují. Ohmatávají si ji, vnímají její vůni a dotýkají se jí. Ale vzít do ruky e-čtečku, to bude asi docela jiný pocit. A možná, že to znamená i počátek odcizení se kultuře papírových knih. Tak, jako jsme si pomalu odvykli stolovat, komunikovat tváří v tvář a posílat si dopisy, psané na pěkných listech. Přeci stačí si poslat SMS, ne? Pár slov a je to jasný, nebo ne? A na gramatiku už nikdo nehledí. Tečky a čárky - k čemu? Ale já nejsem agent, abych přijímala rychlé zprávy - "zitra v 9 miluju te R. "

Myslím si, že si asi čtečku koupím, pokud v ní budou uloženy odborné texty, které nutně potřebuji k práci. Anebo knihy, které budou obsahovat pro mne nutné informace, jako jsou třeba encyklopedie. Nebo komentované zákony. Abych mohla text najít, pokud si nebudu v něčem jistá. Ale asi budu z těch, kteří se i navzdory této vymoženosti budou potulovat po knihkupectvích a knihovnách, dotýkat se knížek a listovat, prohlížet si obrázky. A touží se začíst do zajímavé stránky, prožít si příběh.

Autor: Irena Aghová | neděle 26.12.2010 0:00 | karma článku: 22.91 | přečteno: 1535x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 279 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...