Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gótové v historii Evropy - Kapitola 1.

Gótové jsou poprvé zmiňováni na území dnešního Polska v 1. století n 1. Vizigótské Španělsko, které mělo z obou gótských království delší trvání, podlehlo arabským dobyvatelům až ve druhé dekádě 8 století. Historie národa označovaného jako „Gótove" tak zahrnuje 700 let a značné oblasti Evropy od severního Polska až po Atlantik Během své pouti vytvořili Gótové pozoruhodné památky.

Mauzoleum prvního krále ostrogótské Itálie, Iheodoncha Velikého, jehož střechu tvoří jediný masivní blok kamene, lze stále ještě vidět v Ravenně. Gótské poklady, k nimž patří zlaté orlí spony vykládané drahými kameny a zlaté koruny z vizigotského Španělska, oplývají bohatstvím. Gótové byli také prvním germánským kmenem zabývajícím se písemnictvím Pozůstatky gótské literatury jsou nejen lingvisticky velmi významné, ale dochovaly se ve formě rukopisu, který je sám o sobě největším gótským pokladem Codex Argenteus, nyní uchovávaný v Uppsale, obsahuje 188 foliantů gótských náboženských textů psaných stříbrným a zlatým inkoustem na purpurově zbarveném pergamenu. Pergamen je tak jemný, že byl patrně vyroben z kůže nenarozených telat

Všichni se o ně zajímali

Není proto překvapující, že se o Góty zajímali Evropané různých vyznání. Gótští králové se pravidelně objevovali ve středověké hrdinské poezii, přičemž jako příklad může sloužit sam Theodonch Veliký, s nímž se pod jménem Dětřich z Bernu setkáváme v Písni o Nibelunzích Rozsah a velkolepost gótské historie se staly rovněž symbolem pro budovatele říší. Stačí přitom poukázat na švédský královský znak,kde druhá ze tří korunek symbolizuje království Gótů. Znak vznikl v 15-18. století po nekonečných tahanicích, zda pravými dědici Gótů jsou švédští králové nebo rakouští Habsburkové. Poměrně nedávno se gótskou minulostí zaštiťovali nacisté, kteří své územní požadavky na Východě zdůvodňovali tvrzením, že se v Polsku, Rusku a na Ukrajině nacházela stará gótská království, např. říše krále Ermanancha v ukrajinských stepích. Polský přístav Gdyně byl po dobytí Polska v roce 1939 přejmenován na Gotenhafen („přístav Gótů") Další vojenský postup Němců vyvolal mezi nacistickými úředníky vážně míněnou diskusi o vhodnosti jména Theodenchshafen („Theodorichův přístav") pro Sevastopol na Krymu.'

Problémy s etnicitou Gótů

Historik, který se Góty zabývá, je z hlediska výzkumu identity s etnickou skupinou přiváděn k dvěma závěrům: za prvé, neexistuje něco jako neměnná identita. Poznatelné součásti identity - komplex mýtu a symbolu jakékoli skupiny - se mohou časem měnit. Například „mýtus" není často úplně historický, ale odráží nově nabývané zkušenosti skupiny a sám se mění, když jsou do historie skupiny zařazovány nové epizody. Kontinuita skupinové identity nemůže být tedy poměřována stálostí individuálních kulturních znaků, nýbrž přenesením představy o odlišnosti v čase' nároku na zvláštní identitu z pohledu určitého počtu jedinců a uznání tohoto nároku jinými. Za druhé, případy odpovídající celé šíři spektra (víceméně pevné skupinové identity) jsou v současnosti dobře zdokumentovány. Avšak ukazuje se, že určitý druh silné etnické identity nalézaný kterých moderních kontextech by v minulosti nemohl existovat. V posledních letech se vskutku objevuje znatelná tendence považovat sociálně-politické entity raného středověku za vysoce „pomíjivé situační konstrukce" Jde přitom o nutnou reakci na starší práce, které viděly entity gótského typu jako neměnné, bezproblémové historické fenomény. Je tedy třeba zdůraznit - a ja to považuji za hlavní bod -, že moderní západní nacionalismus představuje velmi specifický fenomén vyvolaný výjimečnou konstelací bezprecedentních okolnosti Mnozí však poukazují na skutečnost, že některé skupinové identity v minulosti, byť byly poněkud odlišně konstruovaný, mohly vykonávat silný vliv na jednotlivce.

Getica

Moderní práce o historii Gótů rozhodujícím způsobem ovlivnil spis Původ a činy Gótů neboli Getica byzantského autora Jordána. Jedná se o unikátní dokument napsaný v Konstantinopoli v roce 550 n. 1. Ačkoli jeho autor psal latinsky, byl gótského původu a vycházel z gótské ústní tradice. Výslovně se hlásí k osobní znalosti tohoto materiálu a není důvod mu nevěřit (např. Getica 28, 43, 72, 79, 214). Přidržoval se také, opět podle vlastních slov, nyní ztracené Historie Gótů, kterou ve dvacátých letech 6. století napsal na dvoře ostrogótského krále Theodoricha Velikého římský senátor Cassiodorus. Jordanes určitě Cassiodorův originál upravil a něco přidal, ale jeho závislost na něm je značná. Podobně jako Jordanes byl také Cassiodorus obeznámen s příběhy, které si Gótové vyprávěli o své minulosti, a některé z nich zařadil do své práce. Aby byla Getica ještě zajímavější, zmiňuje na třech místech třetího gótského historika, jakéhosi Ablabia (28, 82, 117). Není o něm s určitostí nic známo, ačkoli se zdá, že se zajímal o gótské tradice. Už pouze čirým dohadem je, že působil na dvoře vizigótských králů. Jordanes o něm pravděpodobně věděl pouze zprostředkovaně a pasáže, kde je zmiňován, převzal z Cassiodora.

Gótština jako literární jazyk?

Gótština existovala jako literární jazyk od poloviny 4. století, ale neexistuje žádný náznak, že by byla používána k jiným než náboženským účelům. Žádné dějepisné dílo psané v gótštině se do dnešní doby nedochovalo a nic nenasvědčuje tomu, že by bylo vůbec nějaké napsáno. Prostřednictvím Getiky se tak dostáváme nejblíže ke gótské historii, jak byla vykládána samotnými Góty.

Soustavný přehled gótských dějin

Také druhý rys Jordánovy práce dostatečně vysvětluje historiografickou hodnotu tohoto díla: Getica nám totiž podává komplexní a soustavný přehled gótských dějin (až do doby svého vzniku). Řada řeckých a jiných latinských písemných pramenů z prvních šesti století našeho letopočtu nám zaznamenala větší množství informací o Gótech než Getica. Působila tu zvláště řecká tradice podrobně popisovat současné dějiny, takže nepřerušená řada autorů z let 200 až 600 n. 1. nám zprostředkovává množství zpráv o činech Gótů. Ale jejich údaje jsou spíše epizodického rázu, a není tedy divu, že souvislé líčení Getiky mnohem více ovlivnilo celkový „ráz" moderních rekonstrukcí gótských dějin. Dílu zejména vděčíme za tři hlavní myšlenky. Za prvé, Gótové původně sídlili ve Skandinávii, odkud se vydali přes Balt a Polsko na jih k Černému moři (viz str. 21-22). Za druhé, nejpozději od 3. století byli Gótové rozděleni do dvou skupin: na Vizigóty a Ostrogóty (Getica zvi. 42, 82). Za třetí, obě tyto skupiny byly vedeny rody s královskou autoritou, totiž rody Balthů a Amalů (Getica zvi. 42, 78-81, 98, 146, 174, 175). Žádná z těchto myšlenek nebyla moderními historiky a archeology přijata jednoznačně, ale nakonec se všichni shodli na okruhu problémů, o nichž se rozpoutala diskuse.

Autor: Irena Aghová | neděle 26.12.2010 20:29 | karma článku: 13,82 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...