Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gótové v historii Evropy - Kapitola 3

Je historicky prokázáno, že ve 4. století n. 1. dominovala gótská vojenská moc na území mezi Dunajem a Donem. Dunajská hranice římského impéria označovala její jihozápadní hranici a spolehlivý soudobý historik Ammianus Marcellinus uvádí, že skupině Alanů na gótské východní hranici se říkalo Tanaitové: „lidé od Donu" (AM XXXI 3, 1).

Existovala severní hranice gótského území?

Písemné prameny nám neposkytují žádné informace o severní hranici gótského území. Nyní je jisté, že relativně bohatá a stejnorodá archeologická kultura objevená ve stejné oblasti - kultura černjachovská - náleží přesně do téhož období. Z pohledu archeologů vznikla černjachovská kultura ve fázích Clb-C2 a dosáhla svého největšího rozmachu ve fázích C3-D. Pakliže tyto údaje převedeme do odpovídajících absolutních dat, její formování spadá do druhé poloviny 3. století a její plný rozkvět do 4. století. Geografické a chronologické shody mezi gótskou mocí a černjachovskými nálezy jsou takového rázu, že určitou spojitost mezi nimi lze těžko odmítnout.

Za prvními nálezy z počátku 20. století

Téměř současně se zveřejněním prvních černjachovských nálezů na počátku 20. století upozornili někteří badatelé na skutečnost, že část černjachovských artefaktů (zvláště kovové výrobky a osobní ozdoby) vykazuje nápadnou podobnost s předměty nalezenými v Polsku, na pohřebištích patřících ke Kossinnově „gótsko-gepidské" kultuře. V nedávných letech široký program výzkumu naznačil hlavní rysy vývoje a rozšíření kultury, která vešla do obecného povědomí jako kultura wielbarská. Obvykle bývá dělena do dvou širokých časových horizontů.

Wielbark - Lubowitz

Starší etapa, Wielbark-Lubowidz, se objevuje kolem poloviny 1. století n. 1. (fáze Blb) v Pomořanech a v dolním Povislí. Jedná se o stejnou oblast, do níž naše nečetné písemné prameny umísťují skupinu známou jako Gótové.s| Kultura vzkvétala v těchto krajích téměř sto let, zvláště na počátku 2. století (v průběhu fáze B2). Nicméně ve 2. a 3. století se produkty a zvyky typické pro druhé období této kultury, Wiel-bark-Cecele, rozšířily do mnohem širší oblasti (viz mapa na str. 31). Expanze nejprve zahrnula severní Velkopolsko a Mazovsko na východ od Visly (období B2-B2/C1 = 160-210 n. 1.). O něco později se stejné archeologické nálezy rozšířily podél toku Visly, Sánu a Bugu do Běloruska, Povolží a na severní Ukrajinu (období B2/Cl-Cla = 180-230 n. 1.). Wielbarská kultura se tak rozšířila do téhož geografického prostředí, kde se měla formovat černjachovská kultura v období bezprostředně před svým zrodem. Písemné prameny ve stejných oblastech dosvědčují přítomnost Gótů, čímž naznačují jejich spojení s oběma soubory nálezů. Bylo také zjištěno, že určité charakteristické prvky wielbarské kultury se výrazně projevují v pozůstatcích kultury černjachovské.

Typy nálezů

Z jednotlivých fází černjachovské kultury a z nálezů obou kultur jsou některé zcela identické, např. ručně robená keramika, mnohé typy spon a styl ženských oděvů (viz níže). Podobné jsou i některé postupy při stavbě domů. Podrobněji vzato, dva wielbarské obyčeje se zásadně liší od zvyklostí, které pozorujeme v sousedních oblastech severní a střední Evropy. Za prvé, na wielbarských pohřebištích vedle sebe existovaly oba základní druhy ritu: kostrové pohřbívání a kremace. V okolních oblastech se uplatňoval pouze žárový ritus, a jak uvidíme, částečné přijetí kostrového pohřbívání je jedním z hlavních rysů odlišujících památky fáze Wielbark-Lubowidz od dřívějších nálezů ze stejné oblasti.

Způsoby pohřbívání

Za druhé, populace wielbarské kultury neukládala do mužských hrobů zbraně (ani žádné jiné železné předměty). Okolní kultury v tom naopak pokračovaly, a dřívější populace na území wielbarské kultury to předtím dělaly také. Obě tyto zvyklosti, birituální pohřbívání a hrobová výbava beze zbraní, se objevují také v černjachovské kultuře, třebaže pohřební ritus je v jejím prostředí ještě mnohem rozmanítější. Tento doložený přenos výrazných rysů - k nimž bychom mohli přidat i kontinuitu v ženském oblékaní -je mimořádně důležitý V těchto případech nemáme co činit s rozšířením izolovaných objektů z jedné oblasti do druhé, ale s rozšířením zvyků vyjadřujících společenské normy (např ženský šat) a dokonce náboženské představy (pohřební ritus).

Stěhování národů

Lidské stěhováni bylo někdy významným fenoménem v evropských dějinách A v tomto konkrétním případě poskytují nedávné archeologické nálezy řadu dobrých důvodů k tomu, abychom stěhovaní obyvatelstva z uzemí dnešního Polska najih a na východ považovali za významný faktor při vzniku černjachovske kultury V prvních dvou stoletích n 1 vzrůstá hustota nalezišt wielbarske kultury, ta však na svém původním pomořanském území ve 3 a 4 století opět řidnou. Wielbarské prvky, zjištěné v černjachovske kultuře jsou početné a charakteristické - odrážejí nejen přenos určitých předmětů, ale i významných představ z oblasti víry a společenských norem. Písemné prameny potvrzují, že skupiny lidí, nazývaných nebo nazývajících se Góty, přesídlily z Polska k Černému moři, a to ve stejnou dobu, kdy se wielbarská kultura rozšířila na jih a předala svůj přínos kultuře černjachovské. Zprávy ze 3 století ukazuji Góty, jak bojují v blízkosti severní a východní hranice staré římské Dacie (tj na Volyni a na severní Ukrajině, viz mže). A jak jsme viděli, Gotove ovládali alespoň některé oblasti, na nichž byla ve 4. století rozšířena černjachovská kultura '

Mnoho otázek zůstává. Co nám rozšíření wielbarské kultury a vytvoření kultury čenjachovské říká o životě tehdejších kultur? Jaká byla úloha Gótů v soudobých událostech?

Autor: Irena Aghová | neděle 26.12.2010 20:48 | karma článku: 11,37 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...