Orfeus a orfismus

31. 12. 2010 22:17:23
O Orfeovi je mnoho psáno a jsou to velmi krásné texty, Avšak, co skrývají? Putujeme-li po tajemstvích iniciací a jiných tajemství starořeckých mýtů i archaických historických postav, chceme-li mnoho pochopit z dalších a dalších vlivů, které na sebe navazovaly navzájem, pak se musíme prokousávat informacemi a jednu po druhé skládat k sobě puzzle, abychom získali ten správná nadhled a nezaplétali se do dalších podružných látek. http://www.youtube.com/watch?v=qEZHcNRcPeU&feature=related

Orfeus a orfismus

Hovořit o Orfeovi je riziko. Protože hned se najdou znalci, kteří se na vás sesypou a budou dokládat, že orfismus je pouhá epizodka, taková krajnost v řeckém myšlení, že to nestojí ani za řeč. Ale pak se zase objeví jeho stoupenci a všechno, co o orfismu řeknete, bude málo, neboť jejich nadšení nezná mezí. Tak je to s orfismem, tak je to nevděčná práce. Ale tento text si neklade žádnou velkou ambici. Takže, nechť všichni skeptici a racionalisté či nemírní fandové zůstanou v klidu. Pouze si budeme o něm povídat, aby nám zapadl do všechno souvislostí, o kterých možná přemýšlíme když zkoumáme původ iniciací.

Zobrazování Orfea

Dnešní hudebníci, a možná i šamani mají svého zdatného předchůdce, byl jím Orfeus. O něm se zmiňuje, asi v 6. století básník Ibykos z Rhegia, který jej nazývá "Orfeus slavného jména". Pro Pindara je "hráčem na formingu, otcem melodického zpěvu" (Pyth. IV, 177). Aischylos jej líčí jako toho, jenž "vše svým hlasem přiváděl u vytržení" (Agamemnón, 1630).

Příběh Orfeův je strhující

Zobrazován je na lod'ce s lyrou v ruce a na metopě ze 6. století, která patřila pokladnici Sikyonských v Delfách, je výslovně pojmenován. Od 6. století je vypodobňován již vícero způsoby: jako hráč na lyru obklopený ptáky, divokou zvěří nebo také věrnými Thráky, jak jej bakchantky roztrhaly na kusy nebo v Hádu mezi jinými božstvy. Do 5. století spadají první náznaky toho, že sestoupil do podsvětí pro svou manželku Eurydiku (Alkéstis, 357 n.). Jeho neúspěch je vykládán bud' tím, že se příliš brzy ohlédl, nebo že se proti jeho podniku postavily podsvětní mocnosti. Podle legendy, žil v Thrákii, jednu generaci před Homérem, avšak na keramice z 5. století je vždy zobrazován v řeckém šatě, jak svou hudbou okouzluje divokou zvěř či barbary. Smrt nalezl v Thrákii. Podle ztracené Aischylovy hry, Bas.sarai, Orfeus každé ráno vystupoval na horu Pangaion a i klaněl se Slunci, které představovalo Apollóna. Dionysos se rozhněval a poslal na něho mainady: ty kitharóda roztrhaly a údy poházely kolem. Jeho hlava, kterou vhodily do Hebru, neustávala ve zpěvu a doplula až na Lesbos. Lesbané ji zbožně sebrali a od té doby jim pronášela věštby.

Eleusinská mysteria

Podle Euripida "ukázal pochodně nevýslovných mystérii" (Rhésos, 943). Autor spisu Contra Ari.stogeitonem A (ţ 11) tvrdí, že Orfeus "nám ukázal nejposvátnější iniciace" a odvolává se pravděpodobně na eleusinská mystéria. Pověst "zakladatele mystérii" potvrzují i jeho vztahy s Dionysem a Apollónem: jsou totiž jedinými řeckými bohy, jejichž kult zahrnoval iniciace a "extáze" (rozumí se, že extáze odlišného typu, ba dokonce protichůdné). A již od nejstarších dob byl tento vztah předmětem sporů. Když Dionysos vyvádí z Hádu svou matku Semelé, všímá si Diodóros (IV, 25,4) analogie se sestupem Orfea, který hledal Eurydiku. Rozsápání Orfea mainadami může být hodnoceno jako dionysovský rituál, jako sparagmos boha ve zvířecí podobě.

Orfeus jako Apollonův par excellence

Ale Orfeus byl znám především jako Apollonův věrný par excellence. Podle jedné pověsti je dokonce synem tohoto boha a nymfy Kalliopé, a právě pro oddanost Apollónovi se mu dostalo kruté smrti. Hudebním nástrojem Orfea byla apollinská lyra. A konečně jakožto "zakladatel iniciací" přičítal Orfeus velký význam očistám, a katharsis byla specificky apollinský úkon."

Autor: Irena Aghová | pátek 31.12.2010 22:17 | karma článku: 21.11 | přečteno: 1128x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 260 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 441 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...