Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Relax: Od babího řemesla k lékařské vědě

V první polovině a o drtínek více v minulém století se ještě drželo na "babí" řemeslo. Už v tuto dobu se dělala "inventura", "co se bude letos sbírat a sušit, a pálit a vařit" do domácí lékárny . Já jsem byla pověřena nošením košíku za prababičkou, která už byla hodně stará a sehnutá jako větev k zemi, ale čiperná a měla vědomosti. Pánečku,ta toho věděla! Vždyť většinu svého života měla na starosti grunt. Ne vždycky, bohužel pro mne, jsem měla chuť ji poslouchat a to byla velká škoda.

Alternativní medicína není "babí" řemeslo

Kdepak, tehdy takové ženy, které vyučily jiné nebo jiní, se řídily empirií a recepturami, které se osvědčily. podle mínění zkušených bylinářů a lidových léčitelů. To byla takoví lidová věda, ale nemám zdání, kolik si vyžádala obětí. Lidských i zvířecích. Zdědila jsem mnoho knih, psaných švabachem, z 18. století. A jména, která jsou napsána na předsádce nejen patří mým milovaným předkům, ale zřejmě také jejich "pacientům". Některé "recepisy", jsem vložila do mého soukromého blogu, aby se na ně nezapomnělo anebo někomu ještě posloužily. Jsou to památky na činnost, která byla úzce spjatá s přírodou, s duchovnem, vírou i placebo efektem. Zachovaly se ještě prosby za zdraví, texty zaříkávání a suché byliny mezi stránkami. Babička nic nezkoumala, nevyvíjela, jen stále opakovala recepty, které byly předávané z generace na generaci. Ale až později, když jsem se začala zajímat, odkud ty recepty všechny přišly do starých a ohmataných knížek lidové medicíny, objevila jsem  zajímavé  dějiny staré medicíny. Takže, naslouchejte a relaxujte!

Stará klášterní medicína v první polovině prvního tisíciletí po Kr.

Po pádu Říma přešlo lékárnictví a léčeni do křesťanských klášterů. Katolická církev sice zastala názor, že nemoc je trest boží a jako taková může být léčena jen modlitbami a pokáním, katoličtí mniši přesto uchovali dědictví antiky. Opisovali atické herbáře a jiné odborné texty a pěstování bylin včetně přírodního léčitelství se stalo jejich doménou

„Péče o nemocné musí mít přednost před všemi povinnostmi a stát nad nimi,“ bylo heslem sv. Benedikta. Pravě tento pokyn byl myšlenkou, která vedla ke vzniku klášterního léčitelství.

Řádový bratr Cassiodor ( r. 490 – 580) založil mnišskou akademii, v niž se kromě svobodných umění vyučovalo i medicíně. Za vlády ostrogótského krále Theodericha I. (od 473) byl Cassiodor v jeho službách spolu s význačným filozofem Boethiem. Oba působili jako úřednici a rádci. Patři nejvýznačnější učence té doby. Zostřující se politické a náboženské vztahy s Byzancí vyvolali nově napětí v Itálii, které mj. vedlo k uvěznění a popravě Boethia (r.524).

INSTITUTIONES

Ve svém spise Institutiones (kolem r. 560) Cassiodor vyzval mnichy, aby zkoumali vlastnosti bylin a jejich směsi a studovali Hippokrata, Dioskurida a Galéna v latinském překladu. Kromě uvedených děl se mniši také opírali o Plinia a jeho rozsáhlou Nauku o přírodě (Naturalis historia).

ISIDOR ZE SEVILLY

Věděni, které bylo po bouřích stěhování národů ještě dochováno, se pokusil předat budoucím generacím biskup Isidor ze Sevilly (asi r. 570-636). Ve svých Etymologiích (Etymologiarum sive originum libri XX) vytvořil encyklopedii, která se četla cely středověk. Čtvrtý díl této encyklopedie je pojímán jako základní kurz medicíny na křižovatce mezi antikou a středověkem. A byla také významným krokem k novému začátku v medicíně za vlády Karla Velikého.

LORŠSKÝ LÉKOPIS - pohané nebo křesťané?

Pravděpodobně byl sepsán pod vedením opata Richbodoa koncem 8. století v klášteře Lorsch u Wormsu. Zakládá se z velké části na antických poznáních, ale zabývá se i domácím rostlinstvem. V té době byl galgán nebo zázvor nedostupnou záležitosti, takže se za ně hledala náhrada. Loršský lékopis vyslovuje pochybnost, zda vykonávání medicíny věc bohulibá, či nikoliv. Proč ta otázka? Antické zdroje, z nichž klášterní medicína vycházela, byly pohanského původu a leckdy i protkaný starověkými názory, které nebylo snadné v té době akceptovat. Ale přesto, tento lékopis poprvé obhajuje jednání lékařů a uvádí je do souladu s křesťanskou věroukou.

ZAKLÁDÁNÍ KLÁŠTERNÍCH ZAHRAD

První klášterní zahrady vznikly v 8. a 9. století v Italii, kde již byla vyspěla zahradnická kultura Římanů. Znalosti mnichů se dostaly tak do oblasti severně od Alp a přinesli s sebou i mnoho středomořských rostlin. Lidová jména některých rostlin, jako je šalvěj (lat. Salvia) nebo heřmánek (lat. Chamomilla), poukazuji na jejich původ. Bylinkové zahrady se nazývaly herbularius. Sbírané rostliny byly sušeny a uchovávány ve speciálních prostorech. Pojem droga je odvozen od středoněmeckého slova „drog“ suchý.

BYLINKOVÁ POEZIE

Walahfrid Strabo (nar. zřejmě roku 808)

Walahfriedův Hortulus patři k botanickým a poetickým mistrovským dílům středověku.

"Roztrhej smyčky bez řádu bujících kopřiv a znič chodby, obývané světloplachým krtkem, vyzdvihujíc přitom žížaly na světlo denní."

Klášterní medicína se uchovala v německých zemích a také v českých zemích. Mniši řádu benediktínů se tu a tam věnují svému dávnému řemeslu. Občas je chodím navštěvovat a kupuji si sirupy. Tak, abych trochu vzbudila příjemné vzpomínky z dětství.

Apropó.Už jste slyšeli o pastorační medicíně?

http://translate.google.com/translate?hl=cs&langpair=en|cs&u=http://privyinfo.org/doc.html

 

Autor: Irena Aghová | úterý 11.1.2011 20:14 | karma článku: 20,73 | přečteno: 1071x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...