Čtenářský deník - 7. Knihy s biblickou tématikou

13. 01. 2011 0:00:00
Dějiny literatury, ať již v minulých dobách anebo v současné době skrývají ve svých útrobách mnoho krásných titulů, které obsahují buď přímo biblickou tématiku anebo počítají s tím, že je čtenář znalec a hravě odhalí, že v textu se o nějakém příběhu analogicky hovoří. Máme za sebou dlouhou absenci výuky náboženství a biblických dějin. Mnohým lidem vypadávají z tak krásných knih souvislosti anebo je paradoxně zase nevyhledávají, ačkoliv už nejsou na indexu. Je to škoda, protože znalosti tohoto druhu patří v Evropě k základním kulturním znalostem a tak se nemůžeme divit, že na pultech knihkupectví se objevují tituly, kterým nemusíme porozumět. Co s tím? Znalosti, které nebyly dříve a po dlouhou dobu vyžadovány, najednou čtenáře dobíhají. A rychlokurzy, na které jsme si zvykli v jiných oborech, v náboženské nauce a biblické dějepravě nikdo nepořádá a rozhodně pořádat ani nebude. A tak nás míjí hodně důležitý proud, v Evropě naprosto běžný, který je těžké jen tak bez námahy zachytit.

Knihy, které mají souvislost s biblickými příběhy

Vydejte se na cestu poznáním staroorientálních dějin, po stopách dávných civilizacích. Otevřte si Bibli a historický atlas, bez kterého byste byli na té daleké, svízelné a dobrodružné cestě ztraceni. A pak brzy objevíte, jaké skutečnosti dokázal příběh Bible do sebe nasát. Třeba se dozvíte, že Abrahám koupil od Chetitů místo pro Sářin hrob. A někteří autoři z bible přímo čerpali. Tak, když začnete pátrat, kdo byli Chetité, zjistíte spoustu zajímavostí z mimobiblických pramenů. Například Mika Waltari v románu Egypťan Sinuhet se o Chetitech vyjadřuje jako o velmi krutém národu, dále i v dalších jeho dílech se setkáte s biblickou tématikou, jako například je kniha "Jeho království". Můžete se vrátit i k románům, které neztratily na své hodnotě. jako je "Ben Húr", které líčí období Ježíšova ukřižování anebo i k Mannově románu "Josef a bratři jeho", který patří ke světové klasice či o "Válce židovské", trojdílnému románu od Liona Feuchtwangera či autora se zajímavým osudem, Josefa Flavia, jehož dílem jsou i velmi zajímavé "Židovské starožitnosti."

Ale také jsou knihy, které biblické texty vysvětlují

K tomu, abyste biblickým textům porozuměli, nemusíte navštěvovat chrámy a bohoslužby, ale vydat se na cestu za poznáním a pochopením tak starých dějin pomocí literatury, která vás povede cestou k porozumění, pochopení i doplnění vědomostí. A věřte, že nebudete litovat, protože se z ničeho nic na vás vyhrne z regálů spousta titulů, že si nebudete stačit vybírat a číst. Knihy píší znalci z různých oborů i umělci, kteří se na biblické texty a biblickou tématiku specializují.

Například:

Odkazy

Výkladové poznámky k jednotlivým biblickým textům

http://asre.sweb.cz/bib-vyk.htm

Zamlčená pravda o biblickém exodu

http://www.pknihy.cz/knihy/001927/Tutanchamon-Zamlcena-pravda-o-biblickem-exodu.html

Z přehledu si můžete vybrat i něco k judaismu

http://cs.wikipedia.org/wiki/Midra%C5%A1

Pokud vás zajímají texty ke kritice Bible

http://myty.info/view.php?cisloclanku=2002090004

Ale je také mnoho mimobiblických pramenů k rozuzlení biblických příběhů

On je to velký rozdíl chápat například dobu bronzovou v evropských dějinách a ve východních dějinách. A samozřejmě, že každý může k biblickým textům přistupovat z historického pohledu kriticky. Zkoumat pravděpodobnost nebo nepravděpodobnost příběhů, zkoumat i zeměpisnou polohu - třeba průchod Sinajským poloostrovem a pobyt na něm, pak si dávat také pozor na literaturu, jako je Kniha letopisů králů izraelských 1Kr 14,19 a na části starých kronik Gn 14 , pak zase zkoumat staré egyptské dějiny, které souvisely s obdobím, které sledujete. To je hodně velký problém. Můžete také zkoumat mimobiblické hmotné prameny, a to zase otevíráte archeologické knihy a časopisy.

..... a najednou ...

... zjistíte, s velkým překvapením, že to nejsou žádné orientální pohádky a ledajaké sebrané mýty, ale že jde o spolehlivé dějepisné údaje. Zvláště v knihách Samuelových a Královských, které patří k deuteronoministickému dílu, právě tak, jako v kronikářském dějepisném díle, k němuž patří kromě obou knih Letopisů také kniha Ezdrášova a Nehemjášova. I kniha Ester uvádí mnohé údaje o Perské říši, které by se jinak nezachovaly v žádném mimobiblickém pramenu. Důkazem toho budiž to, že známý historik Eduard Meyer, který zemřel v roce 1930, používal knihy Ester jako pramene k líčení dějin perské říše. A kniha Soudců vypráví o městě Šekemu, o němž bychom nic nevěděli, kdyby o něm nepřinesla zprávu. Jeho existence se následně potvrdila při archeologických vykopávkách, když bylo nalezeno na místě spáleniště a historicky bylo možné jeho existenci datovat okolo roku 1200 př. Kr.

Proč i knihy z oboru archeologie?

Protože ona může potvrdit pravdivost biblických vyprávění. Pokud jde lidem o vědecké, historickokritické chápání biblických textů, pak je nutná palestinská archeologie a také archeologie sousedních staroorientálních území. A čím širšího záběru se člověk odváží, tím lépe vystoupí nejen sám příběh, ale také její jedinečnost.

A tak můžete vejít do časů, bez obav a zábran, abyste, až jednou třeba pojedete na poznávací zájezd do míst, kde se biblické dějiny odehrávaly, si své zážitky nejen krásně prožili, ale také se jimi dali posunout k další motivaci ke čtení krásných a zajímavých knih, které se dávných příběhů dotýkají.

© Maura, 01/2011

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.1.2011 0:00 | karma článku: 24.43 | přečteno: 1638x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...