Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdraví: Omlazovací prostředky roky nevrátí

Už před několika roky se roztrhl pytel s omlazovacími prostředky. Samozřejmě, že ne za levný peníz, ale za to se slibnými účinky. A lidé, kteří až do té doby, než museli být in jak se to prezentovalo v západních časopisech, o to příliš nedbali, najednou se hlava nehlava pustili do omlazovacích kůr a tisícovky jen létaly. Na tom jak vypadají, na tom záleží, napovídaly obrázky z časopisů s úžasnými postavami a tvářemi manažerů a manažérek. I seniorů, kteří to přeci nevzdají! Ale v životě je to jinak. Vnitřní krása a zářivé pohledy, které vypovídají celé příběhy o vašem nitru, tu rozumní a nezdeformovaní lidé zachytí dřív, než se vám podívají do nalíčené tváře. Nenechte se diskriminovat pro to, že nevypadáte v padesáti na dvacet! Nestyďte se podívat do zrcadla, jste to přeci vy, ne někdo neznámý a cizí! Neodsuzujte se, nestahujte se, neskrývejte se, ale dělejte pro sebe maximum toho, co je rozumné a dobré, jen pro vás. Milujte svůj život, ten nejdražší a nejzázračnější dar!

Alespoň na chvíli přetočit tachometr ...

Máte strach, že vypadáte staře? Obáváte se, že vás v práci vymění za mladší anebo že si nenajdete místo? Chcete své peníze investovat do drahé kosmetiky jen proto, že si myslíte: nemohu uspět, mám už vrásky a nevypadám nejlépe? Tak tyto obavy jsou na místě mezi těmi, kteří sami nosí masku. Ale život není maškarní ples, píše na vás děje uplynulých let a za ty se nesmíte stydět. Nevnucujte si styl, který vás podráží a vzbuzuje ve vás komplexy méněcennosti. Chce to jen změnit dosavadní životosprávu a stravovací strategii. Žádný ani sebelepší kosmetický přípravek nenahradí chybějící životadárné látky v těle. Chce to jen sehnat si informace a pak se vzepřít těm rozmazleným a zhýčkaným přáním vašeho těla. Chce to pohyb a sem tam i odbornou masáž. A také vnitřní sebejistotu: "Mám se rád/a takový/vá, jaký/á jsem." Můj článek platí i pro  muže! Ne, ještě neodcházejte na jedno a přečtěte si ho, prosím ...

... zázraky se nedějí ...

Také v dřívějších dobách chtěli ženy i muži vypadat mladě a krásně. Opravdu, nic proti tomu nemám a dokonce takovým lidem fandím. Jenomže, jak říkal jeden můj známý, "úprava vypráskané karoserie autu opotřebovanost ani ujeté kilometry neubere". Abych vysvětlila: tento člověk všechno převádí na automobilismus, ale v tomto případě má hlubokou pravdu. To platí i lidech. Ale alespoň na chvíli, na to rande, vypadat dobře, do společnosti, kde je mnoho známých a vlivných lidí se blýsknout, že ta padesátka na mně není znát ... a tak se nakupují zázračné přípravky z arganového oleje, všelijaká drahá séra, stahovací krémy, šípkové vitamínové oleje, omlazovací pleťové masky, dělají se všelijaká kouzla v kosmetických poradnách a hlavně ... peníze lítají jak v uragánu. Obchod je obchod. Poptávka dělá nabídku a cena je výsledkem našich i trochu nesplnitelných přání.

Jenomže ...

Za pár dní nebo týdnů se zase vrátí poctivé roky a při pohledu do zrcadla kdekoho chytá amok, že má víc vrásek, než dřív, jak je to možné za ty prachy! A tak se jde ten nešťastník nebo nešťastnice podívat do specializovaného obchodu, kde prodávají všelijaké doplňky stravy, speciální bylinky a krémy, pleťové vody, pleťová mléka a tonizační vody, tu s vilínem, tam zase s výtažky žen-šenu a jiných bylinek a kořínků. A protože se všechno doporučuje, tak si koupí, co vidí a pak, doma si plánuje, jak těm přibývajícím rokům dá zabrat a pěkně přemůže přírodu, která na něm pracuje. Netuší ovšem, jak taková kůra může zatočit právě s ním. Ne každý snáší bylinné přídavky a ne každý žen-šen. Zřejmě jsou lidé motivováni hvězdami a hvězdičkami, které si každou chvíli něco spáchají na těle nebo na obličeji. Plastické operace, úpravy nosu, rtů, lifting a vypadají krásně ... na fotkách. A pak se zase píše, jaké mají s tou svou novou krásou problémy. Tak, co je vlastně dobře a co špatně? Ale těmto lidem to nelze vyčítat. Jejich život není jednoduchý. Kosmetické firmy však nezavrhujte, sledujte jejich produkty. Je to pokrok, ať to funguje! Ale také za takové ceny, které vám nenaruší rozpočet. Na jeden měsíc vám stačí kvalitní pleťové mléko, pleťová voda, tonizační prostředek, tělový olej nebo mléko a vhodný pleťový olej nebo krém. To ostatní vám dodá správně vyvážená strava, pitný režim, zdržení se ostrých, sladkých a tučných výrobků, vláknina, zelenina a ovoce, med, celozrnné pečivo, vhodné cvičení a dostatečný spánek. A samozřejmě využívání znalostí o boji se stresem. Sledujte i kalorické hodnoty, zvolte si na radu lékaře vhodný počet kalorií na den a hubněte pomalu, zvolna, nikdo vás nehoní, děláte to jen a pouze pro své uspokojení. Ne pro své okolí. Nenechte se šikanovat pro svůj vzhled i nadbytečná kila, rozhodněte se, zvažte, zda ještě na to silní a pak se vydejte na cestu. Na jejím konci potkáte zase sama sebe, ale spokojenější, vyrovnanější a zářící.

Úsměvný příběh ze života

Jednou jsem šla navštívit svou přítelkyni, která je specialistka na omlazovací prostředky. Otevřela dveře, po tom, co jsem zazvonila. Na hlavě měla velký bílý turban, na sobě slušivý koupací župan, také bílý a umouněný obličej. Hned jsem pochopila, že je to pleťová maska ze zeleného jílu a medu. Tak to je vynikající prostředek, jen zašpiní umyvadlo i ručník, pokud  někde ukápne kam nemá. Pozvala mne dál. Na stole měla rozložený bílý ubrus a něm lahvičky, krabičky, dózičky. Úžasné věci. Odskočila si, aby mi uvařila kávu a smyla si masku. Obě jsme si zapálily cigaretu a ona ji opravdu umně držela v pravém koutku úst a aplikovala si na obličej cosi bílého a voňavého. Prý liftingové sérum, které zabere na 24 hodin. No, já jsem ta poslední, která by měla mluvit o tom, že by neměla kouřit, když se míní takto pěstovat, protože kouření vysušuje kůži a nepomůže ani pitný režim. A kafe už vůbec nepít, i když jako peelingová prostředek je kávová sedlina vynikající, protože obsahuje kofein. A jak jsme tak rozprávěli o svých světlých zítřcích, zprudka se otevřely dveře a do místnosti vešel její syn. Takový dvoumetrový chlapík, s krásnými vlasy, mládí  z něho jen sálalo. Pozdravil, otevřel ledničku, vyndal láhev kefíru a napil se. Pak si k nám přisedl a díval se nevěřícně na stůl s těmi krásnými věcičkami.

"Teda mami, co to zase stálo, za to bych měl nové pneumatiky na audinu, že jo?" řekl vyzývavě a v očích mu hráli čerti.

"Nebuď drzej a nalij mi do džbánku vodu," ohradila se na půl úst, protože držela stále dohořívající cigaretu mezi rty.

Neochotně se vztyčil ze židle a podal ji vodu v malém džbánku. Namočila tampónek a stírala povrch kůže. Skutečně se mi zdálo, že se pleť vypnula. Oba jsme ji fascinovaně pozorovali.

"Až budu hotová, tak jedeme do města na nákup," řekla.

"Ale já nemám pojízdné auto," připomenul ji.

"Pojedeme tramvají," rozhodla.

A tak se taky stalo. Nastoupili jsme do tramvaje, všude byla obsazená sedadla. A hned se zvedlo několik mladíků a nabízeli nám místa k sezení. A její syn jedovatě prohlásil:

"Tak vidíš, mami. Takový prachy jsi za ty krémy dala a stejně tě všichni pouští sednout."

Musela jsem se po straně smát, i když můj syn by mi to stejně tak nandal. Nemají to s námi lehké.

Tak co se dá dělat, aby člověk vypadal dobře? 

Vyčerpaný organismus, napůl dehydratovaný, napájený tekutinami, které vysušují a nebo je v nich mnoho umělého sladidla a jiných umělých látek volá o pomoc, a je to vidět i na vzhledu. Rozumná životospráva podle vašeho věku, pravidelná tělesná i duševní hygiena a rovnováha mysli udělá velký kus práce za všechny ty liftingy a napínací masky. Vytvořte si program podle sebe a podle informací, kterých je všude dost, zvažte, co vám bude vyhovovat. Třeba si zkuste svařit plnotučné mléko, opatrně vyjměte škraloup a smíchejte ho s jemně na pastu s nastrouhanými mandlemi. Mléko, vychlazené, nalijte do vany a pastu aplikujte na obličej. Pak se osprchujte, jemně se namasírujte olivovým olejem, pleť lehce namasírujte pár kapkami třeba mandlového nebo jiného vhodného pleťového oleje, aby pleť v noci dýchala a do sklenice vody si vymačkejte půlku citronu a půlku pomeranče a dopřejte si relax. Vrásky? Jemným poklepem prstů ke kořenu nosu si provádějte masáž a zvolte si k tomu vhodný vitamínový krém. Jeden prodávají v lékárnách. Vrásky - to jsou vaše životní cesty. Buďte k sobě šetrní a vlídní. Zlepší se vám nálada a budete zářit při vyvážené péči jako hvězdy na noční obloze. Čas sice nevrátíte, mládí také ne, ale za to najdete harmonii, která bude na vás pracovat. Krása nitra je vyšší než ta vnější maska a lidé ji rychleji zachytí svým šestým smyslem. Tedy ti, kteří ji hledají.

© Maura, 01/2011

 

Některé návody najdete v rubrice "Mezi drakem a hadem" na mém soukromém blogu.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.1.2011 1:30 | karma článku: 22,51 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 9,83 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 13,90 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,03 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 12,49 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 14,50 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,43 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin

Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.

12.3.2022 v 4:28 | Karma: 15,84 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,05 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Brno ve větru a měsíc v úplňku.

Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.

20.2.2022 v 2:51 | Karma: 14,71 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.

Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..

9.2.2022 v 5:26 | Karma: 14,21 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,09 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,01 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,49 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,38 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,41 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,16 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,54 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,39 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 16,87 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,17 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost