Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Článek 2: Jde o to se rozhoupat ...a hubnout

A jdeme na to ...Vzpomínáte si, jak jsme v mládí držely všelijaké diety? Vajíčkovou, masovou, tukovou Jen se zeptám: máte ještě žlučník? Ale nyní nehubneme do riflí, do úzkých sukní nebo do koktejlových šatů. Hubneme pro zdraví, pomalu a zvolna, při změně stravovacích návyků. My dnes víme, že nemůžeme jíst, co nás napadne, ale naopak, stravujeme se pravidelně a s rozmyslem.

Všechny prostředky na hubnutí jsou jen pomocné, aby nás nehonil hlad anebo abychom nebílili ledničku v období prožívaného stresu. Protože v tomto období se paradoxně tloustne. Chce to skutečně pouze snížit kalorie a být stále ve střehu. Jak se ruka natáhne k nějakému dortíku nebo už,už bychom si přidali alší porci, musí nám mozek hned rozsvítit červenou - Stát!!!

Začínáme proces hubnutí, terapie

Milé dámy, v procesu hubnutí, ke kterému jste s s rozmyslem přistoupily, je nutné upravit stravu se sníženým kalorickým příjmem. Dietní terapie znamená pro nás, že budeme muset zajímat, jak upravit své stravování, abychom snížily kalorické hodnoty svého příjmu. To neznamená, že místo pěti knedlíků si vezmu dva a místo pěti lžic svíčkové jednu. Na takové jídlo zapomeňte, podobné potraviny pro nás už nesmí existovat. Prostě nikdy. Jinak je naše námaha zbytečná. Podstupujeme totiž velmi těžkou a namáhavou cestu. Ta od nás vyžaduje silnou vůli, znalosti a důslednost. Nikdy nedejte na to, že vám někdo řekne – no bože, pro jednou ale vy nesmíte selhat ani jednou. Protože porušení režimu znamená, že se ocitnete zase tam, kde jste byly a ještě možná budete na tom hůř. Určitě víte, co je to jojo efekt.

Ale nebude to tak zlé

Protože nesmíme hubnout překotně. Nesmíme si přát být zítra jako modelky, které stejně jedou na stejném principu jako my nyní. Tedy, ty rozumné. By budeme svou váhu snižovat pomaloučku a budeme si plně uvědomovat každý náš krok, každé sousto. Nesmíme hladovět, dámy. Ale musíme se podvolit obtížím, které představují, že si jídlo budeme připravovat samy a podle návodu, abychom denně dosáhly ideální míry kalorií.

Jak tedy budeme snižovat svou váhu?

Je důležité, je klíčové, abychom mírně snížily kalorický příjem a dosahovaly tak pomalé, ale postupné ztráty hmotnosti. Ideální kalorický příjem by měl být snížen pouze na úroveň potřebnou k udržení hmotnosti na příslušný stupeň. Jestliže je dosaženo na této úrovni snížení kalorického příjmu, budeme svou nadváhu postupně ztrácet.

Rozlišujeme s nízkým příjmem kalorií velmi nízkým příjmem kalorií
Pokud se rozhodneme, že ještě snížíme kalorie v období aktivního hubnutí, je třeba se hlídat, aby tělo nezačalo strádat. Pokud chceme přistoupit na dietu s velmi nízkým příjmem kalorií, tak si to ale opravdu rozmyslete. Pokud hubnete s nízkým příjmem kalorií a postupně a dobře, bez problémů, neriskujte. Víte, že v našem věku platí, že co se porouchá, těžko napravuje. Konečné složení vaší stravy musí být upraveno tak, aby jste neměly žádná zdravotní rizika.

Dietu s velmi nízkým počtem kalorií používají již velmi obézní pacienti, kterým nestačilo k hubnutí pouze nižší příjem kalorií. Pro nás je ideální příjem 800 až 1500 kalorií denně.

Skladba naší potravy bude obsahovat nutně také skladbu živin, které budou snižovat další rizikové faktory, jako je vysoká hladina cholesterolu a hypertenze.

Máme volbu

Můžeme si zvolit dietu v rozmezí od 1000 na 1200 kcal (u žen) a od 1200 do 1500 kcal pro muže.
Proč nesmíme rychle snižovat hmotnost? Pokud zvolíme cestu, že přistoupíme na dietu s příjmem méně, než 800 kalorií na den, vystavujeme se riziku, že nám budou chybět důležité látky. I když ztratíte více váhy s dietou s velmi nízkým příjmem kalorií, naberete, protože jste si nevytvořily správný stravovací styl, který by měl trvalý efekt. A to je právě výsledkem výzkumu i amerických lékařů, kteří zkoumali léčbu obezity v USA a Mexiku. A současně mi to potvrdil i můj lékař, že nejdůležitější je se odpoutat od stravovacích návyků, které nevedly k žádnému efektu hubnutí, spíš naopak. Ale mám zkušenost, že tělo si vyžaduje své a proto je třeba zvolit nějaká šidítka, dokud si tělo a s ním i psychika nezvykne na jiný režim.  Asi za půl roku si zvyknete, že si dáte raději ovoce, než sladkou tyčinku, že si dáte dva čtverečky čokolády a ne tři. Všechno je dílo psychiky, která velí tělu a tělo pak zpracovává všechno, co mu dáte a ukládá tuky v době nouze, na ty lepší časy, až přestanete zbytečně hladovět, aby se mohly pak v klidu odbourávat.

 

© Maura, 01/2011

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 13.1.2011 18:54 | karma článku: 11,95 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!