Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká kuchyně: A bude jaro ...

Zatímco je venku ještě mráz, ale polevuje, mnozí dojídají své zásoby, které si připravili na zimu v podobě zavařenin, my, kteří chceme něco pro sebe udělat, začínáme přemýšlet nad svým stravováním, zdravím i nad peněženkou.  Ale podle mých zkušeností, člověk nemusí projíst ani tolik peněz, nemusí dokonce mít ani zdravotní problémy z jídla, když se přestane krmit vším možným a začne uvažovat nad svým stravovacím systémem.

Všechno je ve skutečnosti jednoduché ...

Když čteme různé ženské časopisy a také doporučení na zhubnutí, pak se nestačíme divit, co si máme všechno odříkat. Jenomže, podle mého soudu a také podle soudu mého lékaře, kterého jsem poprosila, aby o tom se mnou mluvil, jsou všechny diety jen dočasné a neúspěšné, pokud si člověk nezaloží svůj denní režim a nepřestane hladovět. Zbaví se touhy po mlsání a skutečně se stravuje, jak má.

... proč o svém lékaři vlastně mluvím ...

Rozhodla jsem se, že ho navštívím s mým "Deníkem" a požádám ho o konzultaci a pomoc při převedení se na žádoucí, nikoliv jen správnou, výživu. Měla jsem již leccos sepsané a nachystané, neboť jsem jednotlivé potraviny zkoumala co do hodnot nutričních, kalorických i to, aby nepřevažovaly kyselé nebo zásadité potraviny. Samozřejmě, že jsem byla připravená na to, že budu muset vařit a že se nesmím zříkat ani živočišných, ani rostlinných tuků, ale v takovém poměru, abych je dokázala "zpracovat".

Co jíst?

Sepsala jsem si zkusmo fiktivní jídelníček na měsíc a dala jsem si ho od něho schválit. Jasně, že člověk nemůže jíst jen samé tzv. zdravé věci, ale  neodvykat si jíst maso. To je hloupost. Ryby, pokud má v pořádku štítnou žlázu a nemusí se jim vyhýbat, jsou zdravé.  Ale už nemusí jíst různé mořské plody a jiné věci, které nejsou přirozené našemu prostředí, v kterém jsme se narodili a do kterého patříme. Samozřejmě, že člověk se má vyhýbat tučné stravě, na kterou je však domácí stravování často postavené, což je chyba. Lidé, kteří celý den sedí, by měli spíš využívat chutné připravy zeleniny a něco ovoce, samozřejmě, že se nemají vyhýbat ořechům, které mají mnoho, pro lidský organismus, vzácných živin a obilovinám, které jsou, ať chceme nebo nechceme, základem české kuchyně.

Česká a německá kuchyně

Podle mého názoru byla zavedena do české kuchyně i kuchyně německá a my jsme ji časem zařadili jako tradiční česká jídla. K tomu jsem dospěla po studiu kuchařských knih od 19. století. Myslím, že bychom se od německé kuchyně mohli odklonit a soustředit se na skutečně tradiční česká jídla. Nic proti Němcům, ale oni zrovna střídmostí a štíhlostí také nevynikají, i když si myslím, že do své kuchyně přijímají i stravu skandinávských zemí, orientu a tzv. selské kuchyně, která se nejvíc podepisuje na jejich váze. To jsou všelijaké polévky, do kterých se přidává slanina, klobásy apod. Také jejich záliba v uzeninách, které jsou velmi chutné, ale také kořeněné, v huspeninách a tlačenkách není to pravé ořechové pro nás. Včetně záliba v jejich lákavých koláčích a buchtách, které se také dostaly do české kuchyně. Ne, že by to nebylo výborné, ne že by se člověku nesbíhaly sliny, ale lépe se soustředit na moučníky, které jsou spíš z ovoce a želatiny. Jejich podstatou je linecké tenké těsto, na které se ovoce naskládá a zalije ovocnou želatinou. Člověk toho nemusí sníst hned celý plech, ale jistě, že je to pro oko estetické a chutné zároveň.

Chce to si vypěstovat jiné zvyky

Každý lékař, pokud se ho na to zeptáte, řekne, že jsme si své stravovací zvyky nahradili zlozvyky. Jednak hodně solíme, používáme zbytečně mnoho tuků, také knedlíky nejsou zrovna stav ideál a k našemu sedavému způsobu života se opravdu nehodí selská strava, protože po práci rozhodně nejdeme ani cvičit, ani hospodařit, ale povalujeme se u televize či u počítačů. A tím si škodíme, protože nás trávicí systém není schopen zpracovat to, co do něho vložíme a buď hladovíme nebo se přecpáváme, ale naše strava není rozvnovážná, aby tělo fungovalo podle přírozeného nastavení. Lidé pak mají problémy i psychické u fyzické, protože strava není vyvážená a tak chybí živiny, které podporují organismus v jeho přirozené rovnováze.

A o tom jsme rodina přemýšleli ...

A rozhodli jsme se, že změníme stravovací zvyky. Jistě, že pro všechny lidi, zvláště pro ty, které je každá změna katastrofickou představou, to ze začátku bude problém. Ale nějak se s tím začít musí. První, co může v klidu odbourat, jsou uzeniny. K čemu je potřebujeme? Chleba s máslem, se sýrem a salámem není nic, co tělo potřebuje naráz jako živinu a navíc salámy jsou velmi tučné, což je pro nás zbytečné. Stačí pěkná neuzená šunka. Ani uzené maso samo o sobě není zdravé, ale to my všichni víme. Je to jen na rozhodnutí každého jedince, jak chce změnit životosprávu a zbavit se zbytečných kil a problémů, přitom nevychrtnout, ale vypadat dobře a zdravě. I do vyššího věku.

Pečivo lze odbourat

Druhé, co můžeme odbourat, jsou kupované buchty, vánočky, moučníky, dorty a koláče. Když chléb, tak vícezrnný, ale pamatovat na to, že by člověk jím neměl nahrazovat přílohy, které běžně chápe jako oběd. Chléb člověka zasycuje, dodává mu v ideální rovnováze potřebné živiny, ale jen tehdy, pokud jiné nemá. Arabové a Turci, to jsou hotoví přeborníci v jezení chleba, jedí ho úplně ke všemu. Ale proč? Jejich kuchyně je postavená převázně na zeleninové stravě, pokud přidávají maso, tak po malých kouskách, protože je pro ně drahé a také v tom horku se nemohou moc cpát. Chlebem se dojídají, Což, taková filozofie v našich podmínkách je jistě velmi scestná.

K uvedené tabulce:
Lidé často nevědí, jak přepočítávat kJ na kcal. Koeficient je běžně udáván 4, 2 kcal, ale přesnější je 4,18 kcal/1kJ. 
Přepočet kJ na kcal je 1kcal=4,18KJ 
Dále by nás měl zajímat údaj, kolik kcal obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky, až budeme potraviny kombinovat a vařit. Neboť budeme přidávat oleje. 
- 1g bílkovin obsahuje 4kcal 
- 1g sacharidů obsahuje 4kcal 
- 1g tuků obsahuje 9kcal

Potravina
21,349,65,4
Čočka2559,50,1
Fazole21,461,61,6
2235,61
Hrách25,757,21,8
Soja44,116,123
1,51,70,1

Pokračování

Autor: Irena Aghová | sobota 26.2.2011 12:07 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!