Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dieta: Jak rozmazlovat domácí marody

Umíte mu podat lehkou a přitom chutnou stravu? To není jednoduché, protože je málo předpisů, podle kterých bychom mohli skutečně lehký a dobře stravitelný pokrm uvařit. Člověk, který je upoután na lůžko nemá moc velkou chuť k jídlu a neměl by v žádném případě hladovět. A tak jsem našla, ve starých předpisech, několik typů, kterými určitě potěšíte. A nejen nemocné. Můžete si je připravit i pro sebe, pokud se vám nechce vařit obvyklý oběd.

Rýže je vděčnou potravinou pro nemocné. Ne každý ji má však rád. Pokud chcete zlomit odpor, musíte si najít zajímavé recepty, které zachutnají.

Rýžová kaše

Dobrou bílou rýži uvařte v mléce do měkka. A pak do ní zamíchejte z 1 pomeranče nebo z půlky citronu šťávu, pak přidejte podle chuti cukr a dejte do zapékací misky, kterou před tím potřete máslem nebo olejem. Z jednoho nebo dvou bílků ušlehejte sníh, zamíchejte do něho cukr, roetřete na kaš, posypte ještě sníh cukrem a pečte v mírné troubě do zlatova. Až bude kaše upečená, tak ji můžete ozdobit kopečky marmelády.

Rýžová kaše s jablky

Rozhodně by chutnala i dětem. Ale spíše jako moučník, jako hlavní jídlo se nehodí. Zdravý člověk dostane po ní brzy hlad. Postupujte tak, že 3 - 4 oloupaná jablka uduste v cukru s troškou citronové šťávy na kaši. A touto jablkovou kaší proložte střídavě připravenou rýžovou kaši, jak bylo popsáno v předchozím receptu, a nahoře pak ji posypte mandlovými makronky nebo nastrouhanými piškoty.

Z iránské kuchyně jsem vybrala následující recept, který mám vyzkoušený a dokonce je velmi oblíbený i mezi našimi rodinnými přáteli.

Rýžový nákyp až z Iránu

Je to vynikající dezert, který můžete podávat teplý nebo studený, různými způsoby ochutit a můžete jako podklad přidat spařené oloupané broskve, jablka, co máte prostě rádi.

Ingredience
200 g rýže
350 ml vody
1 litr mléka
175 g cukru podle chuti

Rýži vsypejte do velkého hrnce s vodou. Zakryjte poklicí, přiveťe k varu a nechte mírně vařit asi 6 minut, nebo až se voda vstřebá. Ale hlídejte ji a míchejte, aby se nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Potom přilijte mléko, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte 30 až 45 minut, dokud rýže hodně nezměkne a mléko se do ní musí téměř vsáknout. Občas míchejte, aby se rýže nepřichytila na dno. Vmíchejte cukr a příchutě a ještě pár minut povařte. Podávejte teplé nebo studené a přidejte si kompot nebo spařená jablka, broskve, meruňky, podle své chuti.

A zpět do české kuchyně ...

Nákypy byly vždy oblíbeným pokrmem našich předků. Nejsou tak pracné a skutečně dobře poslouží i nemocným, pokud nemají ovšem předepsánu speciální dietu. To platí o všech jídlech, o kterých si zde povídáme. Dietní chyba by mohla zhoršit zdravotní stav!

Nákyp z jablek

Čerstvé máslo utřete s osmi žloutky a ze čtyřech bílků ušleháte sníh, přidáte 3 lžíce strouhanky a uděláte tzv. máslové těstíčko. Oloupáte jablka, nakrájíte a přidáte cukr, trochu hřebíčku, skořice, cukru a necháte na kašičku vysmahnout. Když směs vychladne, tak do těstíčka přidáte jablečnou směs a promícháte. Pak vymažete formu máslovým těstem, vložíte do něho jablečnou směs a na ni zase máslové těsto, které pěkně na povrchu jablečné směsi rozetřete a necháte péci. Pak posypete cukrem a dáte na stůl.

Už vás napadly variace? Můžeme vyzkoušet, zda by nebyla také dobrá naložená dýně, meruňky, hrušky a jablka, všelicos. Paní Rettigová předepisuje míšenská jablka. Já doufám, že někde rostou, ale pokud je pěstujete, máte nyní možnost je využívat. Jen zkušená hospodyňka, která má odhad, může se pustit do dalších fantazí a my opět děkujeme paní Rettigové, za inspiraci.

Další nákyp z jablek

Jablka oloupáte, ustrouháte a přidáte 5 celých vajec, cukr, hřebíček. Ustrouháte žemli a vlijete do toho sladkou smetanu. Velmi dobře umícháte. Formu vymažete máslem, vysypete ji pěkně na jemnou stouhankou. Směs vlijete do formy, necháte upéci, vyklopíte a posypete cukrem. Paní Rettigová, zřejmě pro „fajnšmekry“ předepisuje, aby přidali pokrájenou citrónovou nebo pomerančovou kůru do jablečné směsi.

Nákyp z mandlí
Žemli pokrájíte na drobné kostečky a kostečky usmažíte dozlatova na másle. Necháte vychladnout. Do smetany přidáte čtyři žloutky, jedno celé vejce, 2 dkg tlučených hořkých mandlí, 2 dkg sladkých mandlí podlouhle nakrájených, 6 dkg cukru. Všechno důkladně zamícháte pak vložíte do směsi smaženou žemličku, formu namočíte do studené vody, vyložíte ji máslem pomazaným pečícím papírem. Směs vlijete do formy a asi 1 hodinu páře pečete. Pak vyklopíte a polijete rozpáleným cukrem.

Zkušené kuchařky ví, jak se peče v páře, pro ty, které to ještě nezkoušely: do trouby se vloží kastrol, naplní se vodou a až se voda vaří, tak se do něho vloží forma se směsí a zvolna se v páře peče. Voda nesmí přetéci do těsta a musíme také udržovat hladinu vody v kastrolu pod formou. Já si myslím, že tento recept stojí za vyzkoušení. Vypadá svátečně, určitě bude vynikajícím moučníkem na pohoštění našich milých přátel.

Jiné pokrmy pro nemocné a rekonvalescenty

Studený jablečný krém z české kuchyně

To upečete pět jablek. Pak je prolisujete a mícháte  je asi půl hodiny s 12 - 14 dkg cukrem, s polovinou bílku a několika kapkami citronónové šťávy. Pak vložíte na talíř, okaj ozdobíte rybízovou marmeládou a do středu zapíchnete piškoty. A můžete podávat.

Mandlový chléb

Jistě žádný nemocný nepohrdne s mandlovým chlebem. Je vhodný také pro nemocné s cukrovkou. Postup je takový:

Asi 28 dkg loupaných mandlí semelete, pak je ještě potlučte ve dvěma vejci a 3 lžícemi citrónové šťávy. Já je zpracovávám v hmoždíři. Potlučené mandle dejte do mísy, a za stálého míchání k nim přidejte 6 žloutků, zrnko soli a pak vmíchejte ze šesti bílků sníh. Těsto, které jste takto připravili, vlijete do vymaštěné formy a zvolna ho pečete. Rozhodně tím nikoho neurazíte!

Skořicový chléb

Uděláme těsto: 25 dkg mandlí umelete i se slupkou, pak přidáte strouhané mandle bez slupky, na hrot nože skořici, 3 bílky, podle chuti cukr. Z těsta uděláte dva podlouhlé chlebíčky, dejte na máslem potřený plech a pečte je v mírné troubě. Pro cukrovkáře místo cukru nahradíte umělým sladidlem.

Bešamelový puding

To už je sice velké rozmazlování, ale budiž! Děti ho mají moc rády. Bešamelový puding připravíte tak, že do 8 a 1/2 dkg másla, které rozpustíte, vmícháte 8 dkg mouky a necháte osmažit, Nesmí sežloutnout, pozor! Pak zalijete 1/2 litrem vařícího mléka a rychle mícháte. Hustou kaši, která se už nechytá vařečky, dejte vychladnout, ale často ji promíchejte během chladnutí. Studené těsto vložte do mísy, zamíchejte do něho 5 žloutků, 8 a 1/2 dkg vanilkového cukru a z 5 bílků tuhý sníh. Těsto pak dejte do vymaštěné formy, kterou vysypejte moukou a nechejte 1/2 hodiny vařit v páře. Pak puding polijte, až ho vyložite na mísu, horkou čokoládou.

Jablečný puding

Tak si nedáme ujít! Tento recept je z 19. století. Je vidět, že naši předkové si dávali! Ale i dnes, po tak dlouhé době, si na něm pochutnáme.

Připravíte ho tak, že ze 14 dkg másla, 14 dkg cukru, přídáte v mléce namočené a sítem propasírované žemle, 8 žloutků, 10 a 1/2 dkg oloupaných mletých mandlí, trochu citronové kůry a vše dohromady mícháte půl hodiny. A pak ještě jemně vmícháte ušlehaný bílek z osmi vajec a přidáte 4 na drobno nakrájená jablka. Vymastíte formu, posypete moukrou, vlijete do ní těsto a necháte jednu hodinu vařit v páře. A pak si připravíte jablečnou omáčku: 6 až 7 pečených jablek propasírujetet přes síto, přidíte 8 lžíc vína, podle chuti osladíte a necháte všechno pěkně povařit. Puding pak vyndáte na mísu a zalijete ho jablečnou kaší, kterou jste si právě připravili.

Myslím, že je to dobrá inspirace, kterou nám zanechali naši milí předkové a k jejich stolování se budeme i nadále vracet. Hezkou neděli!

 

 

 

Autor: Irena Aghová | neděle 27.2.2011 1:55 | karma článku: 13,38 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...