Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocní mezi námi: Soucit i péče a porozumění

Péče o nemocného v domácnosti je věru věc obtížná pro zdravé okolí, protože být přítomen utrpení blízkého člověka je velmi těžké. Zdravý člověk nemusí plně porozumět myšlenkám, úzkostnému strachu i radosti z úlevy jak to prožívá, ze dne na den, nemocný. Nelze předstírat, že se nic neděje, ale je nutné zachovávat domácí řád, nemocného do něho, podle možností zapojit a nenechat mu jen puštěnou televizi, ale bavit se s ním, naslouchat mu, udržovat v místnosti čistý vzduch a čisté ložní prádlo a pokud chce, předčítat mu anebo mu dopřát klid.

Lidé snáší nemoc různě

Někteří jsou nedůtkliví a pokud trpí bolestí, buď naříkají a nebo mlčí. Okolí, pokud to jsou blízcí lidé, by ho měli plně respektovat a dávat mu najevo, že ho plně chápou a posloužit mu. Vždyť sebelépe ustlané lůžko, květiny a výhled do okna, kam často lidé upírají oči, nemůže nahradit svobodný pohyb, kterého si my, zdraví můžeme užívat. Nenechávejme se odhánět, protože mnozí nemocní se stydí projevovat své pocity a stydí se žádat o službu. Držte je za ruku a tiše s nimi rozprávějte.

Byla jsem několikrát svědkem ...

Jak bylo řečeno, zdraví lidé špatně snášejí bezmoc a utrpení svého blízkého člověka a často ztrácejí sílu se o něho starat anebo se zachovají sobecky a vzdalují se od něho, člověk umírá v nemocnici, mezi cizími, ale často soucitnějšími lidmi, bohužel pro rodinu. Nechtějí a nemohou se přizpůsobovat, protože se obávají utrpení, kterým mohou procházet. Rozvody s lidmi smrtelně nemocnými, dělení se o dědictví a hádky kvůli závěti nejsou žádným řídkým jevem. A to jsou nejsmutnější chvíle pro odcházejícího člověka. Někdo by řekl hyenismus, někdo to zase chápe jako normální součást života a zabezpečování se budoucích pozůstalých. A pokud se stane, že nemocný udržoval mimomanželský poměr  anebo se projeví, že tu existuje ještě jeden dědic, do této chvíle utajený, dítě z mimomanželského vztahu nebo ze vztahu před manželstvím, ke kterému bylo přiznáno otcovství, to je teprve oheň na střeše. Samozřejmě, že takové poznání je nepříjemné, může zabolet, může být pocit křivdy, ale takový je prostě život.

Člověk neví dne ani hodiny

Znám případ, kdy smrtelně nemocný je již opomíjen ve věcech života a není mu přiznáno blízkými například nárokovat dědictví od rodičů, o které se dělí zbývající sourozenci, čímž mu dávají najevo, že s ním již není mezi živými počítáno. Chtějí si ušetřit další dědické řízení anebo se obávají, že umírající by svůj dědický podíl zůstavil někomu mimo rodinný okruh, kterého miloval, vážil si ho anebo se tak cítí povinen. Myslím, že i při plném zdraví by člověk měl myslet na poslední věci a poradit se s notářem o závěti. Tak, aby byla právoplatně uzavřena. Uspořádat si své účty vždy ke konci každého měsíce a umořovat dluhy. Mít svůj čistý stůl a čistý štít a obhájit svá práva na osobní život. Nedovolit, aby jejich památka byla poskvrněna pomluvami a nenávistí, které dědické řízení tak často provází a navždy rozděluje rodiny. A to je také tragédie.  Je to věcí každého z nás, abychom si uchovali i v životě i v hodině naší smrti pořádek a odcházeli v klidu, který si každý zasloužíme.

Pokud se těžce nemocný uzdraví ...

Což se stává nezřídka a vypadá to jako zázrak (já to každému ze srdce přeji a v tento zázrak vždy doufám), pak nikdo před nikým nemusí klopit oči a stydět se za své chování a pokračovat dál v životě a soužití s radostí, že bylo ještě dopřáno zdraví a čas k dalšímu prožívání života.

Tajemství života je velké a krásné. A úcta k němu je důležitá stejně jako úcta k jeho konci. Žít důstojně znamená také zanechat za sebou důstojnou a čistou vzpomínku u těch, které milujeme, i když máme svá tajemství, o kterých nemusí nikdo vědět, pokud to není nutné. A tak myslím na všechny trpící, aby jim byl odejmut pohár hořkosti a bolesti, pokud je taková vůle ještě možná.

© Maura, 03/2011

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 10.3.2011 6:38 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1391x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....