Romantická povídka: Opravdu, profesionál! - pokračování - díl 4

14. 03. 2011 15:00:00
Nikdy jsem neprožívala nenávist. A proto jsem ani nechápala, kam dovede zajít a jak umí být zákeřná. Od chvíle, kdy jsem si uvědomila, co všechno stojí za jediným případem, jsem však byla bdělá a ostražitá.Všechny údaje a jména v

 

Nikdy jsem necítila proti někomu nenávist, a proto jsem ani nechápala, kam dovede zajít a jak umí být zákeřná. Od chvíle, kdy jsem si uvědomila, co všechno stojí za jediným případem, jsem však byla bdělá a ostražitá.

 A hlavně jsem sledovala chování mého okolí. Stále více jsem podezírala několik lidí, kteří iniciovali, aby se případ dostal ke mně na stůl a já ho prohrála proti němu z nedostatečně dlouhé praxe, vzala i na sebe odpovědnost za následky, nad kterými si všichni umyjí ruce. Chápala jsem, že nikdo nechce být pod takovým tlakem, ale způsob, jaký našli k vítězství, byl vskutku „promyšlený“.

Nemám žádný důkaz, jen tušení

Neměla jsem žádný důkaz, že za tím vším stojí hasič, ale bylo to pravděpodobné, protože mne nenáviděl. Stála jsem mu v cestě svou vůlí případ vyhrát a nedbat na jeho metody. Bořila jsem mu pracně postavený hrad z letitých zkušeností. Dokonce jsem si nemohla s nikým o tom promluvit, protože jsem neměla přehled o jeho přátelích a pochlebnících, kteří by mu okamžitě donesli, že mám o jeho osobu „nápadný zájem“. Musela jsem mít jasno a chytit niť vedoucí k němu za ten správný konec a pak jen zatáhnout. Samozřejmě, že jsem chápala, že on stejně jako doktor Janíček, mají svou profesionální dráhu už vycizelovanou zkušenostmi z mnoha případů a že dokáží odhadnout, jak co může nebo nemůže dopadnout, v konkrétním případě, či k optimálnímu výsledku prostě dospět svými obvyklými metodami... A já bych jim do toho vnesla chaos, tak to tedy ne.

Síla nenávisti a lásky

Protože hasič sám, pokud se nemýlím, že to byl on, něco šeredně překombinoval. A třeba zapomněl na jedno jeho vzácné heslo - méně emocí, více věcnosti -. V jeho případě to byla právě nenávist, která působí stejné škody jako láska, protože do síly je to stejně pustošivý cit, pokud ho člověk neumí zvládnout a přemýšlet u toho alespoň trochu objektivně. Ale také jsem nikdy nebyla tak zamilovaná, abych chápala dostatečně sílu lásky, která podobně jako nenávist dokáže zbořit hráze a pustošit všechno, co ji přijde do cesty. Tyto myšlenky mne provázely cestou domů a sem tam mi způsobily i mírný stav úzkostného pocitu, vnitřní obavy. Neboť stojím za svým klientem, který mi stále věří, v minovém poli a ještě s odstřelovači nad hlavou. Jak ráda bych potkala doktora Janíčka a mohla nahlédnout do jeho očí, přečíst si jednu jedinou krátkou zprávu o situaci. Ale kdo by dnes toulal  po ulicích, když je tak chladno a nevlídno! Třeba zase půjde venčit psa, pomyslela jsem si. Od posledního setkání, tehdy večer, mám stále v kabelce nějakou laskominku. A čekám, odkud se vynoří. Možná, že má pocit, že mu dlužím báseň, pomyslela jsem si a zrovna teď, jakoby mne opustila schopnost nějakou báseň napsat. Jsem hodně rozrušená, uvědomuji si. Bojím se, přiznávám si. A nemám jinou cestu, než se do případu vložit a vyhrát. Nad sebou a jinými, kteří se mne pokusí skolit jindy a jinde. Krutá hra, která dělá z člověka profesionála anebo alkoholika. To druhé u mě nepřipadá však v úvahu.

Zkusím to říci ve verších

Takže nezbývá nic, než se uklidnit a zkusit napsat báseň. Takovou, kterou by zapamatoval a současně rozluštil i její smysl. Třeba se mu to podaří. Na rozdíl ode mne, protože od té chvíle, co jsem si báseň přečetla, mi ledacos dochází, ale nejsem si jistá, zda je ona právě tou příčinou. Možná jen vzbudila můj zájem, o něho i o všechno, co s námi souvisí, nevím však, zda je v ní návod, vzkaz nebo více informací. A já musím napsat takovou báseň, která řekne všechno, co je třeba. Při jeho inteligenci to nebude žádný problém, myslím si, pokud je ovšem v obraze a není jen zajetí svých představ.

Uklízela jsem v knihovně

Ale doma mne čekala práce. Musela jsem přeorganizovat knihovnu, kterou jsem v návalu emocí vyskládala. Ono se to dobře vyskládává, ale hůř se pak knížky skládají zpět! Roztřídila jsem podle žánrů na hromádky a šla jsem si pro prachovku, abych vytřela regály, než je naskládám zpět. Přistavila jsem si schůdky, abych dosáhla na horní regál. Pomalu jsem stírala prach a myslela jsem na svou báseň, kterou dnes v noci pošlu. Myslela jsem i na případ, který mi nemůže přinést žádnou slávu a ani klid do budoucna.

 

Šílenství na všech stranách

 

Kam až mohou lidé zajít, to mi bylo jasné. Mohou se také zbavit mého klienta, aby byl případ ukončen pro zánik právnické osoby a úmrtí jednatele. To by byl krajní prostředek. Anebo zabít i mne a zahrát to podle svého, jak si to přejí oni. Zvláštní je, že mi nikdo nepřišel diktovat, jak mám případ vést, ale dali mi ho bez jakýchkoliv pokynů. Trvalo mi téměř tři hodiny, než jsem dala knihy do pořádku, vyčistila jsem skla a knihovnu zamkla. A blížila se desátá hodina večerní. Obloha byla zastřená mračny a sem tam vykukoval měsíc, když je vítr rozehnal.

Napsala jsem mu e-mail:

 

Náhle jsem se probudila,

hluboce, sladce zase spíš,

o bílé růží jsem snila,

o té rudé zas možná sníš.

 

Daruj mi píseň z letních dnů,

červánky zas ohněm planou

Zapleť se zase do mých snů,

neříkej, co není pravdou.

 

Několikrát jsem si ji přečetla a pak ji poslala. Snad ji pochopí. Hodiny odbyly jedenáctou. Nepochybovala jsem, že mi odpoví. A tak jsem čekala a dívala jsem se na divukrásné proměny noční oblohy. Jediné, čeho bych kdy v životě litovala, kdybych oslepla. Jinak ničeho.

 

A přišla mi odpověď ...

 

Padne na růže k ránu rosa,

slunce ji všechnu vypije.

Víla zatančí trávě bosá,

Světlo temnotou propluje.

 

Tiše si zpívej, nechoď bosa, 

zloděj se v temnotě skrývá.

Dívej se po ránu na nebe,

řekni: už se rozednívá.

 

Tak, je jasné, že je v obraze. Zřejmě si už leccos zjistil. Musím se připravit na tuhý boj, s ním a proti němu. To nebude lehké! Ale v sázce je příliš mnoho. Až to skončí, podáme si ruce a náš příběh zůstane mezi námi. A doufám, že nás osud zase nepostaví do podobné role. Alespoň, jak jsem pochopila, mi naznačil, že míní do toho jít jako profesionál a ne loutka. To mi úplně stačilo.

 

Pokračování

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 14.3.2011 15:00 | karma článku: 21.37 | přečteno: 1406x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 366 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 293 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...