Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martin a Liliana - část 9.

Nebyla si docela jistá, že by měla podstoupit to, o čem mluvili. Třeba to tak skutečně je. Těch několik chvil, které s Martinem trávila, bylo sice velmi intenzivních, ale nebyla si jistá, zda její pocity vedou k lásce nebo touze se zbavit tíživých pocitů osamělosti a beznadějnosti.

Kaple zářila jemným světlem a byla nádherně upravená. Na malém oltáři stála socha Ježíše, který se dotýkal svého srdce. Kolem něho bylo spousta různě dlouhých paprsků, které znázorňovaly jeho svatou auru. Stáli vedle sebe a snad okouzleni tím prostředím, které si vyvolili, upřeli oči k tváři, která se na ně usmívala. Lilianě se zdálo, jakoby se na chvíli oživily jeho rysy a tak zavřela a zase otevřela oči. A pak její myšlenky se začaly obírat Martinem. Nechala je volně plynout a byly tak láskyplné, krásné a čisté, že ji to až udivilo. Cítila je jako čistý pramen, který se rozléval jejím nitrem. Jako tichou uklidňující souhru touhy a lásky. Zavřela znovu oči a před očima ji vystoupil krásný obraz jejich cest a zastavení na nich. Byly jako život sám.

„Lili, prober se,“ uslyšela Martinův hlas nad sebou.

Poprvé ji zatykal. Asi s úleku a nebo úmyslně. S úlekem otevřela oči.

„Úplně mně to dostalo,“ řekla, „omlouvám se.“

„Nemáte se proč omlouvat, Lili, i já jsem měl takové pocity,“ řekl vážně.

Podívali se jeden druhému do očí.

„Ale nebudeme o tom mluvit, že ne?“ řekla Liliana a sevřela u ruku.

„Ne, nebudeme,“ usmál se Martin a pak oba vyšli zase ven.

„Že bychom sešli dolů a dali si nějaký oběd?“ zeptal se Martin a podíval se na oblohu, „pršet asi nebude.“

„Třeba tam bude malé náměstí se starou kašnou a kolem lípy,“ řekla.

„Malá náměstí s kašnami, ty jsou opavdu romantická. Jednou mne napadlo, že budu fotit malé sakrální stavby. Říká se jim Boží muka. Ale pak jsem už na to nenašel čas.“

„To je veká škoda. Možná, že je brzy čas smete a budou chybět v lidském prostředí. Pamatuji se na jednu takovou stavbičku z dětství. Byl v ní, tuším, svatý Florián.“

„A já zase mám v pracovně svatého Kryštofa. Dostal jsem ho od jednoho klienta.

Na památku. To byla kauza, tedy. No, čas běží a lidé se nemění. Je to dobré nebo špatné?“

„Na tom je vidět, jak je svět uspořádán. A na čem nejvíce záleží. Dovede si představit, kdyby se lidé měnili tak rychle jako se mění třeba technika? Poučili se ze svých chyb a svět vědli k čím dál větší dokonalosti? Byly by pak zapotřebí kaple, chrámy a Boží muka?“

„To máte pravdu, nad tím jsem tak nepřemýšlel. A také staré kašny s chrliči a sběrači odpadků a ženské s rychlými jazyky, co prodávají na trhu jablka a hrušky ...“

Liliana se rozesmála.

„Ano, to je úžasná atmosféra. Právě to mne tak v myšlenkách táhne do malého města.“

„Podívejte, tam je taková pěkná hospoda. Dáme si tam něco k jídlu.“

Vešli do útulné domácké restaurace. Zatímco Martin objednával, Liliana si šla umýt ruce. Místnůska byla útulná a čistá, je vidět, pomyslela si, že majitelé dbají o své hosty. Rozsvítila světlo nad zrcadlem a pohlédla na sebe. Trochu si upravila vlasy a lehce přejela rtěnkou rty.

„Tak jsem vám objednal kuřecí vývar s knedlíčky a kuřecí medailonky s oblohou a brambory. A já si dám guláš a knedlíky se svíčkovou,“ řekl spokojeně, „páni, to jsem už dlouho neměl. Sám si to uvařit neumím a moje matka je vegetariánka.“

„“A co k pití?“ zeptala se mladá žena v bílé krajkové zástěrce.

„Já malé pivo a dáma limonádu,“ řekl Martin.

„Jakou?“ zeptala se.

„Malinovou,“ řekl Martin.

„Vy jste nezapomněl?“ usmála se.

„Ne, na vás nezapomenu.“

Liliana si bolestně uvědomila, že jim zbývají dva dny, pak bude bůh ví co. A vzápětí se napomenula. To přeci nezáleží jen na něm, na ni, něco, co je mezi nimi, to bude rozhodovat. A nebo to tak není? Neměla s láskou zase takové zkušenosti, jako jiní lidé.

„Ještě dva dny,“ řekl Martin zamyšleně a oprsty se dotýkal orosené sklenice s pivem.

„A pak zpátky,“ dodala Liliana.

„Uvědomujete si, že se tohle nebude nikdy opakovat?“ zeptal se a pohlédl na ni tázavě.

„Budou jiné zážitky, jiné věci,“ řekla s určitostí v hlase, ale trochu se zarazila.

„Ne, nebojte se to říci, na co myslíte.“

„Myslím na to, že koulo může pominout a všechny okolnosti se mohou změnit. S nimi i my.“

„Proč?“

„Jsem tak nejistá,“ řekla.

„Čím?“

„Tím vším. Sama sebou.“

Martin ji vzal za ruku a jemně ji stiskl prsty.

„Budeme bojovat, Lili. Ještě pořád nám to stojí za to.“

Přikývla a v očích cítila slzy.

„Neplačte, Lili. A nebojte se. Není to krok do tmy. Mám pocit, že jsme se museli setkat, abychom si všechno pověděli, abychom si zjistili, zda vůbec ještě žijeme.“

„Myslíte, že je to skutečně tak?“

„Jistě, že si to myslím, Lili. Vím to, poznal jsem, že vás stále někde v duchu čekám.“

Mezitím přinesli jídlo a Lili mu přála dobrou chuť.

Pak se vraceli zase zpět, pomalu, i když se blížil už večer. Šli spolu, drželi se za ruce a vyprávěli si úryvky svých myšlenek a příběhů. Občas ji Martin vzal za ramena a přitáhl k sobě. Občas ho ona pohladila po rameni a nebo ho pohladila po tváři. Dotýkali se jeden druhého opatrně, něžně a jaksi ostýchavě.

„Na na podzim zasadím růžový keř a dám mu jméno Liliana,“ řekl Martin.

„A já budu pro vás hrát každý večer nějakou krásnou píseň,“ řekla.

„ A kam půjdeme zítra?“ zeptal se ji, když se loučili.

„Dám se zase překvapit. Něco vymyslete.“

Políbili se a každý zavřel za sebou dveře u svého pokoje. Teprve, když osaměla, sedla si na postel a dala se do pláče. Ani sama nevěděla, proč. Pro mnoho a mnoho věcí, které jí probíhaly myslí a jedna byla víc důležitá, než druhá. A všechno dohromady tvořilo jeden chumel nejistoty, protože věděla, že každý ten zážitek není základním kamenem k něčemu příštímu, ale jsou to jen perličky, které navléká na šňůru. Až toho bude příliš, šňůra se přetrhne a perličky se rozkutálí po světě. A jí pak pukne srdce žalem srdce.

Po večerní koupeli si oblékla župan a sedla si k televizi, která stála na stolku. Zapálila si cigaretu a zahleděla se na příběh, který škobrtal mezi dvěma lidmi, kteří se neuměli rozhodnout, zda budou nebo nebudou spolu žít. Snad proto, že se blížil odjezd, cítila, že na ni jde nespavost, ta stará známá společnice jejich nocí. Protože neměla sebou žádné knihy a ani svůj počítač s „milionem“ souborů, tak byla odkázána pro tento večer na televizi. Snažila se nemyslet na Martina a na minulé dny. Už dříve se rozhodla, že nikomu nedovolí, aby ji vyváděl z těžce nabytého a násilně zjednaného klidu. Ani Martinovi ne. Ale nepřipustila si přitom pochybnosti o něm samotném. Proč také? Jestli opravdu v životě získala nějaké zkušenosti o lidech a jejich citech, pak Martin byl výjimečně citový a hluboký muž. Možná proto, pomyslela si, možná proto musel projít svým peklem. A je na konci? Kdo ví. I on dokáže ovládat svou mysl i svou tíživé pocity, které člověka tlačí k zemi, uvádí ho do závislostí na lécích, které ho ale dál a dál ničí.

Vstala a šla si do kuchyňky uvařit kávu a pak ji vypila. Její mysl začala zase pracovat, analyzovat, dosazovat si neznámé. Ne proto, že chtěla Martina poznat jako žena, jistě by to nebyl problém a rozhodně by to netrvalo dlouho, aby spolu splynuli v jeden nádherný akord. Neboť v tom byli oba téměř stejní, potřební hlubokého stavu vytržení z lásky. Chtěla, přála si a v hloubi duše také musela od něho, nejen od sebe, odvrátit další útok deprese, až mu odjede. Neměl by pak vůli udělat všechno, co je potřeba k přežití. Musím ho od sebe vysvobodit, pomyslela si. Mám na to velmi málo času. Vždyť vůbec neví, jak na tom je, když nejsou spolu. Jak tráví večery a jak se smiřuje s rány, která na takové lidi doléhají jako představa nových utrpení a jejich překonávání. Možná, že celé noci sní o tom, jak stráví spolu den a tím odvrací ty temné chvíle. Nic jiného nemá, co by mu přinášelo klid a co motivovalo jeho vůli vstát a udělat všechno, co je třeba, jak to bývá u jiných lidí v běžném životě.

Oblékla se, upravila a šla do restaurace, která měla celý večer otevřeno. Sedělo tam pár lidí, na stole svítily svíčky a před nimi stály štíhlé sklenice s vínem.

„Dáte si?“ zeptal se ji číšník, sotva usedla.

„Silnou kávu bez mléka, cukr a se sklenicí vody bez bublinek,“ řekla.

„A to je všechno?“

„Ano, zatím.“

Upřela pohled na malé podium, kde se pohybovali hudebníci, Pravda, v noci tu hrají taneční hudbu. Alespoň mi to lépe uběhne. Číšník postavil před ni kávu a vodu, Liliana si zapálila cigaretu a vytáhla z kabelky svůj zápisník. Chvíli v něm listovala. Až našla volné místo a tužkou si zapsala datum a čas a u toho velké M. Od této chvíle, řekla si, budu pro něho pracovat. A vzpomněla si na kapli, na ten sen, co měla a snažila se, aby si vybavila jeho tvář. Byla rozrušená? Byla klidná? Také o něco prosil, nebo tam šel s ní je proto, aby ona sama prosila za něho? Když pomyslí na to, co ji říkal, mluvil hlavně k sobě. To si uvědomovala, ale také k ní, to cítila.

Do místnosti začali přicházet hosté, aby si zatančili a popovídali. Usedali ke stolkům a zapalovali si svíčky, aby si lépe viděli do zářících očí, v kterých tančily ty odlesky plamene. Pomalu popojíela kávu a soustředila myšlenky, ke kterým se oddala už dříve. Hudba se pomalu rozezněla. Na parket nastoupily páry a ve volném rytmu se pohybovaly, objímajíce jeden druhého. Liliana pomalu upíjela kávu a pozorovala je. Připadalo ji to krásné, nesmírně krásné. Lidé, pomyslela si, jaké jsou to zvláštní bytosti. Žádný jiný tvor na světě nedokáže tak projevit vědomě své city, směřujíc je k určitému cíli. K sounáležitosti, k harmonii, aby vyvolali pak něco úžasného v jakémsi neznámém prostoru, o kterém nikdo nic skoro neví. Jen ten, kdo se v něm pohybuje, aby s ním spojil svoje nitro a položil otázky.

Pomalu popíjela kávu a soustředila se nyní na ten zvláštní prostor. Snažila se vybavit Martinovu tvář a v tom se jí zdálo, že ji spatřila. Jako v zrcadle. Snažila se na něho usmívat, ale on se na ni díval nepřítomně, jakoby ji neznal. Až se ulekla. Odvrátila mysl od toho obrazu. Ne, tak to není. Kdo ví, z jakého časového prostoru se na ni dívá. Napila se chladné vody a znovu se dívala na tančící páry.

Čas ubíhal a ona pila už čtvrtou kávu. Padal na ni smutek a rozevíral její rány, najednou všechno, co myslela, že už překonala, se vracelo v té živé podobě, jako dřív. Zaplatila a šla do svého pokoje. Cítila, jak se celá chvěje a nevěděla, co to způsobilo, neboť to, co se jí zjevovalo a to, čemu věřila bylo v přímém rozporu. A ona nevěděla, jak s tím naložit. Byly dvě hodiny a na nebi svítily hvězdy. Váhala, zda si má vzít prášek na spaní a nebo počkat do rána.

Jestli začne mluvit o lásce, promluví si s ním přímo a úpřimně. Jestli zase vybere nějaký výlet, půjde s ním a nebo ne? Zkusila si ještě na chvíli lehnout a zavřít oči. Nesmí propadat snům. Nesmí si dělat iluze. Musí zůstat klidná a nechat ho jednat.

Usnula s myšlenkou, že se určitě mýlí.

Ráno šla na snídani přesně v sedm hodin. Sedla si na obvyklé místo. Podvědomě čekala, ale tvářila se normálně, vesele, jakoby neprožila tak těžkou noc a jistou krizi.

„Lili,“ uslyšela nad sebou Martinův hlas. Otočila se za ním.

„Lili, proč jste nešla spát? Tak dlouho jste seděla v restauraci.“

„Vy jsi mne viděl?“

„Ano, ale bál jsem se, že bych vás rušil. Něco jste si psala a tak dlouho

pozorovala lidi kolem sebe. Vypadala jste tak sklíčená.“

Usedl k ní a vzal ji za ruku. Přitiskl ke rtům.

„Myslel jsem si, že jste šťastná. Prožili jsme tak krásný den. Stalo se něco? Volal vám snad někdo? Povězte mi to.“

„Ne, nebojte se, byla to jen chvilková krize.“

„Lili, mluvte prosím o tom se mnou. Já tomu rozumím.“

„Ne, Prosím vás, ne,“ zašeptala, ale nechala svou ruku v jeho a on ji líbal prsty.

„Za velmi krátkou dobu se spolu rozloučíme a proto není potřeba, abychom jeden druhého poznamenávali,“ řekla.

„Nerozumím vám.“

„Jsme oba na tom podobně. Chápete?“

„Já ...“

„Prosím vás, nechme toho. Nebudeme už o těch věcech hovořit. Nemá to smysl.“

Řekla to až příliš příkře.

„ Rozumím.“

„Pořád říkáte, že mi rozumíte, ale já nerozumím teď sama sobě.“

„A co se vlastně stalo?“ zeptal se a nepouštěl její ruku, citil, že ho lehce svírá svými prsty.

„Nemohu vám pomoci,“ řekla tiše, „prostě nemohu. Z toho, co jsme oba prožili a prožíváme je jen zlá kocovina. A tak se za krátkou dobu promění i to, co jsme k sobě pocítili. Nejsme schopni, ani vy a ani já dotáhnout ty všechny myšlenky a přání do konce. Zůstaneme trčet na jednom bodě a nebudeme schopni se od sebe odpoutat. Budeme jeden na druhém závislí, ale ta závislost bude právě to peklo, naše peklo. Náš společný jmenovatel nebude láska, ale utrpení minulé, přítomné a budoucí.“

„Proč, Lili?“

„Protože jsme oba v určitém okamžiku života vlastně zemřeli. Svým způsobem.“

Spatřila v jeho očích něco jako údiv a lítost, sevřel pevněji její ruku.

„Pokud bychom měli šanci najít zase zdroje svých citů a mohli jsme prožívat lásku, pak by se asi stal zázrak. Ale já, Martine, já dnes vím, že po tom všem, co jsem prožila, jsem ztratila spínač, který by něco takového mohl spustit. Kdybych vám řekla, že vás miluji a že se chci s vámi stýkat, že chci s vámi být, pak jsem si jistá, že by to bylo proto, že se bojím být se svým žalem, smutkem a všemi těmi neschopnostmi sama. A to není láska, to je sobectví.“

Sklopila oči. Cítila, že tímto úpřimným vyznáním si zapověděla lásku, která by ji mohla vyvést z propastí, do kterých klesala s každým novým prožitkem. A současně by s sebou ztrhávala Martina, který od nich také nestojí daleko a rozhodně nemá ještě svůj boj vyhraný. Jak si zprvu řekla, musí ho vysvobodit.

„Musíme už jít na procedury,“ řekl náhle Martin, když se podíval na hodinky.

Zvedla k němu oči a cítila tak hluboké chvění, lítost a bolest, že by nejraději ihned uprchla z těchto míst a zapomněla na ně. Ale on se na ni díval klidně, usmíval se, jakoby nic z toho, co mu řekla, nechápal a nebo nepřijal.

„Já nikam nepůjdu, není mi dobře. Půjdu si lehnout. Jděte sám,“ řekla a vstala.

Cítila, že musí nyní odejít, že si to musí všechno promyslet a zítra prvním autobusem odjet domů. Dřív, než nastane srdceryvné loučení, které ji na dlouhou dobu uvrhne zpět do toho pekla, z kterého tentokrát nemusí být návratu.

„Dobře tedy,“ řekl, „ zřejmě se už neuvidíme. Takže, co na to říci, bylo mi s vámi dobře, jsem rád, že jsem vás poznal. Přeji vám to nejlepší.“

„Já vám také,“ řekla a podala mu ruku. Stiskl ji a pustil. Odešel dřív. Dívala se za ním, dokud ji nezmizel z očí.

Pokračování

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 21.3.2011 0:00 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1404x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...