Zdravé stravování: Okry

26. 03. 2011 5:12:32
Bamie – okry jsou mým oblíbeným pokrmem. Nejlepší jsou mladé plody, světlezelené. Zelené lusky okry mají tuhou slupku a kuželovitý podlouhlý tvar. Pokud se s ní setkáme, kupujeme ji jen čerstvou s pevnými a světle zabarvenými lusky o délce menší než 10 cm.


Ibišek jedlý - Okra - bamia

Nejmenší plody okry jsou vždy nejlepší, velká okra má tendenci být tuhá a vláknitá; vyvarujeme se lusků z nevýrazné barvy, dále povadlých nebo s viditelnými kazy. Uložená v chladničce v plastikovém sáčku vydrží až 3 dny. V obchodech je dostupná okra zavařená a zmrazená. Tyto zelené lusky mohou být připraveny různým způsobem včetně dušení, pečení a restování. Jesliže ji vaříme, poskytuje poněkud viskozní substanci, která dobře zahušťuje každou kapalinu, ve které je připravována. V naší zemi jsou k dostání v supermarketech naložené v nálevu, ale také v prodejnách, kde se prodává zboží z Turecka anebo Řecka. Ibišek jedlý, okra, bamia je teplomilná rostlina, spřízněná s bavlníkem z čeledi slézovitých. Snad pochází z Indie anebo z Afriky. Dokonce byla známá již ve 2. tisíciletí př.n.l. v Egyptě. Pěstuje se ve všech tropických nebo subtropických oblastech. V naší zemi spolehlivě plodí pouze pod foliovými kryty nevo ve vinorodých oblastech. Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6-20cm, kterou konzumujeme. Plody – tobolky se sklízejí mladé, krátce po odkvětu (asi 5. den). Jsou velmi křehké, slizovité, asi 5 až 6 cm dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Tobolky se v některých zemích bývalé Jugoslávie suší nebo konzervují, v USA se mrazí.


A tak si tuto poživatinu rádi zařadíme do jídleníčku, protože bamia obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, tedy se hodí pro redukční diety.

Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C.

Jak okru připravujeme

Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky a povařit tobolky v osolené vodě asi 10 minut. Necháme je pečlivě okapat a před smažením dobře osušíme. Smažíme dokřupava. Abychom předešli převaření a zeslizovatění tobolek, přidáme trochu citronové šťávy. Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Připravují se vařením v polévce, předkládají se jako dušené přílohy k masu i zapékané se sýrem.


Okra s olejem a tomatovou omáčkou

Suroviny: 500 g čerstvé (případně konzervované) okry, 4–5 zralých rajčat, 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 4 prolisované stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 brambora pokrájená na plátky, šťáva z poloviny citrónu, feferonka, olivový olej, nadrobno nakrájená nať hladké petrželky nebo kudrnky, cca 250 ml vody, sůl, pepř.

Příprava: Čerstvou okru dobře omyjeme, očistíme – tenkým řezem odkrojíme tvrdší část kolem stopky, okru tak povrchově seřízneme do špičky jako tužku.

Na 2 polévkových lžících olivového oleje opečeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme oloupaná, na hrubém struhadle propasírovaná rajčata, rajčatový protlak, citrónovou šťávu, pepř, sůl a podlijeme vodou. Dobře promícháme, poté lehce vmícháme okru a na povrch položíme tenké plátky brambory. Dále už nemícháme, aby se okra nerozmělnila, v případě potřeby jen krouživě pohybujeme celým hrncem.

Vaříme pod pokličkou na mírném ohni tak dlouho, až se šťáva zahustí a okra je měkká – podle velikosti cca 15 min. Ke konci přidáme petrželovou nať, 2 polévkové lžíce oleje a dochutíme solí. Podáváme teplé, s chlebem.


Okra na kari

Suroviny: 500 g mletého masa, 1 cibule, 600 g okry, 6 rajčat, 2 lžičky oleje, 4 lžičky kari, sůl, pepř.

Suroviny na oblohu: bílý jogurt s česnekem, rozinky, arašídy, strouhaný kokos.

Příprava: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kari, asi minutu opékáme, pak dáme mleté maso a mícháme, až zhnědne. Potom vsypeme očištěnou okru, osmahneme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a asi 30 minut dusíme. Podáváme s vařenou rýží a obložíme miskami s česnekovým jogurtem, spařenými rozinkami a arašídy.


Autor: Irena Aghová | sobota 26.3.2011 5:12 | karma článku: 22.32 | přečteno: 2012x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 348 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...