Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Likéry: Domácí likéry jako ingredience do moučníků a na žaludek

Tradiční recepty na domácí likéry jsou zajímavé a pokud jsem je někdy zkoušela připravit, uspěla jsem. Je to pěkný dárek pro blízké přátele a rozhodně domácí likér k významnému dni  potěší více, než koupená láhev v obchodě. Navíc, některé jsou léčivé a nebo vhodné k přípravě dalších svátečních moučníků a pudingů ...

Když se probírám starými recepty a kuchařkami po mých předkyních, říkám si, že to není špatný nápad si vyrobit likéry a zavařeniny "do foroty", aby se pak na svátečních stolech mohly servírovat sice takové staromódní, za to velmi nápadité a chutné moučníky, pudinky, pěny, dorty i sorbety. Některé ingredience nejsou k dostání anebo drahé. A já dávám přednost původním chutím, které neztrácí na vůni i sytosti.

 

Likér malaga

Likér malaga je vynikající právě v přípravě dortů, zákusků a jiných sladkých pokrmů. Jeho domácí výroba vyjde levněji a pokud se vám ho podaří dobře ukrýt před nevítanými rodinnými mlsaly, dávka, kterou si podle předpisu uděláte, nám může vydržet dlouhou dobu a jsou vhodnou ingrediencí do pohárů, zákusků i dortů..

 

- Příprava likéru

Do litrové láhve dejte 1/2 litru lihum k tomu přidejte 26 zelených ořechů nakrájených na kostky, 1 neloupaný citrń a 1 neoloupaný pomeranč. Také citrón i pomeranč nakrájete na kostky, aby šla od kůry příjemná chuť. A přidejte 8 dkg malagových hroznů (viz obrázek). K tomu trochu sušené skořice, několik celých hřebíčků, 12 sladkých a 3 hořké potlučené mandle, trochu muškátového květu celého. Láhev zazátkujte, zavažte pergamenem a nechejte na slunci destilovat 10 dní.

a po deseti dnech ...

Uvařte ve 2 litrech vody 1 1/2 kg medu a sbírejte mezi vařením pěnu. Do úplně studené směsi vlijte 1 litr lihu, procezený líh z ořechů, vařenou medovou vodou přechy propláchněte a nechejte vše ustát. Pak velkou lžící nabírejte  a procezujte do láhví. Spodek, usazeninu, musíte foltrovat (nechte překapat filtrovacím papírem).

Likér vanilkový

Při výrobě vanilkového likéru postupujte tak, že do 1 1/2 litru jemného lihu dnejte 6 - 8 lusků vanilky a nechejte 14 dní stát, V jiném hrnci vař 1 kg cukru ve 2 litrech vody asi 1/4 hodiny. Vanilkový líh přeceťepřes plátno do studeného cukru, likér obarvěte bretonem na rpžovo, zamíchejte a nechte vychladnout, až vychladlý nalévejte do lahví. Tento likér je výborný do zákusků, na popíjení se moc nehodí.

A nyní z bylin

Puškvorcový likér

Do 1/2 litru jemného lihu namočte 4 dkg sušeného pušvorce asi na 3-4 dny. Do hrnce dejte dozvařiot 1/2 kg cukru v 1/2 litru vody a nechjte vařit 8-10 minut. Do rozvařeného, ale vlažného cukru přeceďte líh z pušvorce a zamíchejte. Studený pak nalijte do lahví. Myslím, že i přes množství cukru bude likér hořký.

Žaludeční likér

Do 1/2 l jemného lihu dejte 1 g zeměžluče, 1 g pelyňku, 1 g hořkého jetele, 1 g skořice a dobře uzátkujte láhev. Nechte týden stát. Pak svařte 15 dkg cukru v 1/2 l vody 5 minut a zchladlý zamíchejte do lihu. Potom přeceďte likér do lahví a uschovejte.

Likér benediktinka

Připravte si koření: 5 g koriandu, 2 g yzopu, 1 g citronové kůry, 1 1/2 g melisy, 1 1/2 g kořenů angeliky, 35 g pušvorce, 1 g kardamomu, 2 g skořice, 2 g skořicového květu, 2 g muškátového květu, 2 1/2 g pomerančového, 1 g levandulového, všechno smíchejte a nechte namočeno 6 dní v 1 1/2 l jemného lihu. Potom líh přeceťe a nechte přefiltrovat přes filtrační papír. Pak uvařte 1 kg cukru ve 2 l vody, nechte půl hodiny vařit. Pak cukr z plotny odstavte a do vlažného vlite překapaný líh a 1/4 kg surogátu (zřejmě melty), dobře promíchejte a obarvěte páleným cukrem. Studený nalijte do láhví a zazátkujte.

Příprava domácího rumu

Domácí rum je výborný do moučníků a myslím, že rozhodně není vhodný k běžné konzumaci. Jako konečně mnohé z likérů, které jsou spíš určeny k léčebným účelům.

Zakupte si 30 g rumové tresti, 10 g rumové aroma, 5 g vanilkové trestui, 4 g spiriti nítri dulcis, 1 g rumového étheru, 50 g jamajského rumu, litr 96% lihu a 100 g bílého kandisu. Kandis vařte v litru vody až se rozvaří. Líh a ostatní součásti smáchejte. Jak kandisový pdvar vychlande, vlijte ho do lihu, nechte směs stát až se zčistí, rum slijte a uschovejte. Čím déle leží, tím je lepší.

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 30.3.2011 0:46 | karma článku: 22,22 | přečteno: 2711x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!