V naší rodině se vařívala pro děti, i když se nepokládá za velikonoční jídlo. Ale děti by neměly jíst těžké pečeně a zvláště ne pak tradiční velikonoční nádivky s uzeným masem, mnoha vejci a kořeními. Někteří lidé si přenesli z dětství pocit, že těžká sváteční jídla jsou ta nejlepší už tou mimořádností, kdy se vařila a podávala. Nuže, v naší rodině se také vařila, ale babička pro děti vařila něco zvláštního a tím byla timbala.
Příprava timbaly
Použijte 45 dkg rýže. kterou vařte s kouskem vanilky v mléce až je měkká a vytvoří se hustá kaše. Do této kaše vložte 14 dkg másla. 28 dkg cukru a nechte zchladnout. Až je úplně vychlazená, pak do ní vmíchejte pět žloutků. Vymažte máslem formu, vyložte vkusně nakrájenými jablky nebo jiným ovocem, dokonce se dávají i zelené fazolky, ale někdo je nemá rád. Formu pak vyložte rýží, do rýže vložte v cukru vařené kaštany. které smíchejte s meruňkovou zavařeninou. A zase na ně vložte vrstvu rýže. Timbala se vaří 3/4 hodiny v páře, pak se vyklopí na mísu a polije se řídkou jablkovou zavařeninou. Tu udělejte tak, že jablka oloupejte s cukrem a rozvařte s trochou suchého vína a pak přes síto přetřete na pokrm.
Haché mají rádi děti. Alespoň ty mé, již lehce šedivějící, nejí těžká a kořeněná jídla a spíš se přiklání k lehčím jídlům z ryb a drůbeže, se zeleninou anebo v kombinaci s ovocem (například kuře na ananasu nebo vepřové kotlety s jablky). Haché dělám tak, že vezmu kuře, mírně ho osolím, dusím na másle nejprve ve vlastnmí šťávě. pak ho malinko podliji a nechám kuře dusit do měkka. Pak si připravím zásmažku a zaliji ji polévkou. Až je maso měkké, oberu ho, posekám ho na jemné kousky, dám do zásmažky spolu se šťávou z kuřete, pak zamíchám do haché 1 vejce a podávám z chlebem nebo s rýží, jak je komu libo. Takto vypadá haché velmi dietně, ale je možné si trochu zafantazírovat s kořením. Nevhodnější je, podle mého názoru, muškátový květ a černý pepř.
Kuře s ovocem
To mám ráda já a také si ho dělám ve sváteční dni pro sebe. Muži mají raději trochu ostřejší jídla s výraznější chutí. Ale kuře s ovocem je výborné i v době, kdy se pokoušíme držet naše chutě na uzdě, protože přítomnost ovoce jídlo chuťově obohatí a také uspokojí. Tak, vykostím si kuře, maso dobře umyji, nakrájím na kostky, které posolím, obalím v hladké mouce a opeču na oleji. Poté ho podliji vodou a dusím po pokličkou 40 - 50 minut.
-- Ovocná součást pokrmu
Připravím si dvě hrušky, dvě jablka, oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na kostičky, hrst sušených švestek bez pecek. Pokud mám, přidám višně a angrešt, což mohu buď čerstvé nebo zavařené v kompotu. Všechno ovoce podusím a pak přidám ke kuřeti a dusím kuře s ovocem tak dlouho, dokud nepustí šťávu. Nakonec dochutím jídlo pepřem, tymiánem, přidám šípkovou marmeládu a nechám pod pokličkou rozležet. Pokrm je vynikající s rýží.