Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

AJURVÉDA: Léky a rostliny využivané v tradiční indické medicíně

Do tohoto  článku budou postupně přidávány další léčivé přípravky z Ajurvédy. Maharishi Mahesh Yogi je zakladatelem programu transcendentální meditace. Shromáždil nejvýznamnější ájurvédské učence a lékaře, s cílem zmírnit utrpení lidí. Jednou z prvních věcí, bylo ozřejmit rasayana. To jsou základní živiny, které podporují mysl, tělo a ducha. Jaký to mělo účel? Výzkum byl zacílený na výrobu velmi komplexních a ideálně vyvážených podpůrných prostředků pro zdraví člověka. Prosím, abyste nenabyli dojmu, milí čtenáři, že chci jen propagovat nějaké doplňky stravy. Dlouho jsem uvažovala, zda mám nebo nemám Vás s takovými informacemi seznámit. Já sama mám s těmito prostředjky nejlepší zkušenost a po zralé úvaze jsem se rozhodla napsat první část o Ajurvédě a její vzácné formuli, nazývané také Zlatý strom života. Viz též : http://www.mapi.com/maharishi_ayurveda/products/amrit/index.html

Název prostředků podporujících ideálně rovnováhu životních sil

Maharishi se rozhodl pojmenovat tyto rasayana Amrit. Amrit představuje základ nejvyššího poznání, jak jsou uváděny ve starých ajurvédských textech. To je důvod, proč tradiční ájurvédské Vaidya  má široké spektrum výhod. Mnoho nabídek, které  Amrit poskytuje, je sotva překvapující.

Swaasthasya rakshanam znamená česky „zachování zdraví“

Jedním z hlavních cílů Ájurvédy je Swaasthasya rakshanam-zachování zdraví, a rasayanas jsou považovány za primární prostředek pro udržení zdraví a vitalitu. V doslovném překladu, rasayana je "ten, který vstoupí do esence"-jinými slovy, ten, který podporuje zdraví a dlouhověkost.

Yat jara vyadhi nashanam tat rasayanam

Definice Sanskrit pro rasayana je „Yat jara vyadhi nashanam tat rasayanam", která neguje stáří a nemoc se nazývá rasayana. Existuje mnoho jednotlivých druhů ovoce, bylin a koření v ayurvédě, která jsou považována za rasayanas. Například, hlavní dvě ovocné přísady v Amrit, indický angrešt a indický Gallnut. Obě suroviny jsou považovány za prvotřídní rasayanas v kategorii ovoce. Pokud budete číst ájurvédské texty, je zřejmé, že tyto dva plody mohou pomoci k dlouhému, zdravému, šťastnému a blaženému životu. Podporují stav hlubokého uspokojení, štěstí a radosti. Kurkuma a dlouhý pepř (Pippali) jsou rasayanas v kategorii koření, dobře známé pro své léčivé vlastnosti.

Medhya rasayanas

Máme další celou skupinu rasayana bylin s názvem medhya rasayanas. Medhya odkazuje na mysl a intelekt. Medhya je skupina bylin, která pomáhá zvyšovat schopnost učit se, udržet a získané informace aktualizovat. Jednou z těchto bylin v Amrit je indický pupečník nebo Gotu Kola, kterou někdy také nazýváme brahmi.  Brahmi. Shankapushpi, nebo Aloeweed, který je také součástí Amrit, je další medhya rasayana.

Metody příprav bylin v Ajurvédě

Ájurvéda je založena na zásadách celistvost a rovnováhy, a tradiční rasayanas jsou formulovány na účinnost pro oba aspekty. Existuje mnoho různých druhů bylin, které obsahují  Amrit, například, obsahuje čtyřicet čtyři druhů bylinek a ovoce ve vzájemné kombinaci.

Sanyog

Tento princip nebo také věda o bylinných kombinacích se nazývá sanyog. . Některé byliny ve formulích byly vybrány pouze pro vyrovnání účinků jiných bylin v jejich celkovém složení. Jiné jsou přítomny proto, aby pomohly hlavním bylinám k lepší fyziologické asimilaci.

Rovnováha je prioritou

Podle Ayurvédy, dosáhnete optimálního zdraví, když vaše srdce, mysl, tělo, smysly a duše jsou všechny zdravé. Všechny tyto aspekty by měly být 100% koordinovány, teprve potom můžeme opravdu říci, že se člověk  těší perfektnímu zdraví nebo celkovému zdraví.

Amrit proti stresu

Medhya rasayanas jsou vynikající pro posílení jednotlivých aspektů mentálních schopností a také pro zlepšení koordinace vzájemné koordinace. Podporují duševní jasnosti, protože posilují koordinaci mezi buňkami, mezi myslí a tělem a mezi smysly. Jednou ze složek AMRIT je Ashwagandha nebo zimní Cherry. Je to silný  adaptogen, který pomáhá k rovnováze a stabilizaci mysli, takže je to též vynikající prostředek proti stresu.

Hridya byliny - podpora srdce a kardiovaskulárního systému.

V Ayurvédě je zvláštní recept pro rasayanas nebo byliny, které pomáhají podporovat srdce a kardiovaskulární systém. Stejně jako medhya byliny slouží ke zvýšení duševní a intelektuální schopnosti, hridya byliny jsou ty, které nabízejí komplexní podporu kardiovaskulárního systému tím, že zvyšují schopnost snášet fyzické a emocionální stres působící na srdce.  Na vysvětlenou bych chtěla podotknout, že Ájurvéda neléčí srdce pouze jako orgán, které pracuje coby čerpadlo. Ájurvédské formule se snaží řešit jak fyzické a emocionální srdce v holistické cestě tak, že vypuzuje toxiny, které blokují fyzické a psychické kanály. A právě Amrit hridya má tyto účinky.

 

Amrit je ucelená formule, a to je kombinace bylin v Amrit , která produkuje všechny výhody na cestě

k perfektnímu zdraví.

 

Eclipta Alba

 

Plazivá rostlina s drobnými bílými květy, která roste v celé Indii je velmi ceněný ajurvédské (starověké indické medicíny), praktických lékařů pro jeho rozmanitou škálu zdraví-dávat pravomoci, zejména s ohledem na jeho schopnost překonávat poruchy funkce jater.

Listy, stonky a kořeny Eclipta Alba, člen rodiny slunečnice, která se používá už tisíce let v tradiční medicíně k léčbě nemocí jako je cirhóza jater, žloutenka, žlučníkové obtíže a hepatitidě. Ecliptas jako tekutého extraktu se používá také pro léčebné účely na pomoc v boji proti všemu od problému s pamětí, stresu a úzkosti na nespavost, zánětu průdušek a dokonce i s poruchami zraku, jako je krátkozrakost a dalekozrakost.

Mnoho z těchto léčebných vlastností již bylo potvrzeno studií, a s ohledem na  ochranné vlastnosti vědci zjistili, že rostlina je schopna chránit vaše jaterní buňky a chránit je před škodlivými toxiny (indický J Physiol Pharmacol 2001;. 45 ( 4) :435-41).

Ještě slibnější je skutečnost, jak odhalil nedávný výzkum, další, dosud neznámé léčivé vlastnosti této zajímavé rostliny. Například se zjistilo, že obsahuje chemické látky ecliptine (který chrání před problémy s játry), steroidní alkaloidy (které pomáhají zabíjet rakovinné buňky) a ecliptasaponin (které chrání mozek před toxickým poškozením).

Podporuje zdraví srdce snižováním vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu

Jedním z nově objevených možností Ecliptas ke schopnost snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu a zlepšení funkce ledvin.

Působí jako účinné mozkové tonikum, které pomáhá zlepšovat paměť, učení a koncentraci

Eclipta má pestrou škálu léčebných vlastností

* Posiluje imunitu a pomáhá vám vytvořit přirozenou obranu. Výzkum ukázal, že Eclipta zlepšuje činnost fagocytů důležité buňky imunitního systému, které vyhledávají a ničí jakékoli infekční chyby, které mohou být přítomny v těle (Phytomedicine. 2004; 11 (4) :361-5; Ryby měkkýše Immunol Říj 2006;. 21 (4) :372-84).

* Působí jako bezpečný a účinný přírodní lék proti bolesti. Eclipta obsahuje řadu přírodních látek, jako jsou alkaloidy a triterpeny, které pomáhají překonat mírné až středně silné bolesti, bez vedlejších účinků (Phytother Res 2004;. 18 (2) :111-3). To je v ostrém kontrastu s tradičními léky proti bolesti, které mohou způsobit řadu nežádoucích vedlejších účinků, včetně ospalost a gastrointestinální problémy.

* Eclipta pomáhá snižovat vysoké hladiny cukru v krvi. Tato vlastnost byla od té doby potvrzena vědci (Yale J Biol Med 2003;. 76 (3) :97-102).

* Působí jako protijed na hadí uštknutí. Vědci zjistili, že funguje jako protilátka k jedovaté jedu malajské zmije jámy (J Ethnopharmacol 2004;. 90 (2-3) :347-52).

* Udržuje zdraví vašich vlasů Aplikace  Eclipta olej na vlasy je pomáhá udržet zdravé a lesklé a podporuje  růst vlasů.

* Rostlinu již dlouho používají tradiční léčitelé jako lék na chudokrevnost, průjem a oční infekce. Smíšený s medem, má šťáva Eclipta být také využívána  ke zlepšení astma a zánětu průdušek. Vědci nevědí přesně, jak to funguje v boji proti těmto konkrétním problémům, ale věří, že to může být částečně způsobeno posilujícími vlastnostmi této rostliny..

Doporučené dávkování pro Eclipta Alba jako tinktury je 1-3ml denně, nebo jak je napsáno na štítku.

Jako čaj, obvyklá dávka je jeden až dva šálky denně.

Reference:

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T8D-4GR8N2J-1&_user=10&_coverDate=10%2F31%2F2005&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=gateway&_origin=gateway&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1758922423&_rerunOr

Pro kvalitu a proti padání vlasů

http://www.hairlossfight.com/forums/viewtopic.php?f=9&t=1399&start=0

Informace z Wikipedie

http://en.wikipedia.org/wiki/Eclipta_alba

 

Autor: Irena Aghová | pátek 20.5.2011 15:59 | karma článku: 16,04 | přečteno: 3770x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...