Zavařování: Marmelády

4. 06. 2011 23:47:56
Staré recepty na zavařování jsou inspirativní, i když se obávám, že mnoho lidí zkonstatuje, že je v nich mnoho cukru. Ale budu pokračovat dál ...

Borůvky jsou dnes velmi ceněné a jsou výborné jak čerstvé, tak i zavařené. Borůvková marmeláda se dá využít i do koblih, do drobenkového koláče, do piškotového dortu a jiných moučníků, do kterých není třeba dávat spíš pikatnější marmeládu, třeba rybízovou. Sušené borůvky se používají v lidové medicíně při průjmových onemocněních.

Borůvková marmeláda

Čistě přebrané borůvky dejte vařit do kastrolu a stále míchejte, aby se nepřipálily. Potom, až se rozvaří, přelisujte je přes síto. Na 1 kg borůvek dejte 30 dkg cukru a za stálého míchání nechejte vyvařit. Až začnou houstnout, zamíchejte do nich lžíci rumu, pak naplňte sklenice, zavažte a uschovejte.

Jeřabiny mají také své místo v kuchyni. Já je také suším. Jako sušené plody je míchám s malinovým, jahodovým a ostružinovým listím a dělám z nich výborný vitamínový čaj.

Jeřabinová marmeláda

Čisté jeřabiny rozvařte v hliněném nebo kamenném kastrole. Potom je dobře přetřete přes síto. Na 1 kg jeřabin, které jste přelisovali, dejte 3/4 kg cukru. Pak kastrol s obsahem dejte na sporák a za stálého míchání nechejte vyvařit. Když začnou vařit, nechejte je ještě půl hodiny vařit. Zchladlou zavařeninu ve sklenicích uschovejte. Hodí se dobře do omáček ke zvěřině a dokáže nahradit plně i šípkovou zavařeninu.

Šípky jsou tradičně používány na vaření vitamínových čajů, ale lisuje se z nich i olej na kosmetické použití. Jsou i krásnou ozdobou do vázy a podzimních kytic do interiérů.

Šípková marmeláda

Na 1 kg přelisované šípkoviny dejte 1/2 kg cukru. Ale nejprve cukr pokapejte vodou a nechejte roztát. Poté dejte na sporák. Až začne houstnout, vložte do něho přelisovanou šípkovinu a nechejte půl hodiny vařit. Lehce vychladlou dejte do sklenic.

Jablkové marmelády

První typ

Opadaná, očištěná jablka nechejte s trochou vody rozvařit v troubě. Rozvařená přetřete přes síto. Na 1 kg přelisovaných jablek dejte půl kg cukru, dejte do kamenného kastrolu a vařte za stálého míchání asi 1 hodinu. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a vychladlé obvažte a uschovejte.

Druhý typ

Rozkrájejte jablka, dejte do hrnce, zalijte je do 3/4 hrnce vudou, nechejte do měkka uvařit, pak přelisujte přes síto. Na 1 kg jablečné kaše dejte 3/4 kg cukru a nechte asi půl hodiny vařit, pak tam vhoďte 3/4 kg na tenké plátky pokrájená jablka a nechtejte ještě půl hodiny vařit. Horkou marmeládu uschovejte do sklenic.

Rybíz

Rybízová marmeláda

Zralý rybíz oberte a přetřete sítem. Na 1 kg přelisovaného rybízu dejte 1 kg cukru buď krystalového nebo hrubě tlučeného. Rybíz z cukrem dejte do kotlíku na prudký oheň a stále míchejte a tak vařte 20 minut. Marmeládu nalijte do sklenic a nechejte stát do druhého dne. Na vychladlou marmeládu položte v rumě namočené plátno, posypte je salicylovým práškem, obvažte pergamenem a uschovejte. Podle toho návodu můžete připravit také meruňkovou, broskvovou, malinovou a jahodovou marmeládu.

Ovoce v octě

Nejsem si jistá, zda někdo ještě zavařuje ve vinném octě, ale mohu ubezpečit, že to není špatné. Až na to, že se to hodně prodraží. Ovoce v octě se však velmi dobře hodí do ovocných salátů anebo jako příloha k masu.

Broskve v octě

Oloupané broskve rozpůlte a vařte v octě. Na 1/8 octa dejte 1/4 kg cukru. Měkké broskve vyndejte, uložte na mísu a přikryjte papírem. Druhý den slijte z nich šťávu a zavařte ji hustěji, načež do ní vložte broskve, nechejte přejít varem, vyndejte broskve, urovnějte do sklenic, zalijte šťávou, obvažte a uschovejte.

Brusinky v octě

Na 5 kg brusinek svařte 1/2 l vinného octa s 1 kg cukru. Když začne cukr vařit, vhoďte do něho kousek skořice a brusinky. Opatrně míchejte a 8 minut nechte vařit. Pak je vyberte z cukru dírkovanou sběračkou, vložte do sklenice, cukr nechte ještě povařit, načež skořici odstraňte, cukr, trochu již prochladlý, nalijte na brusinky a studené zavažte.

Pokud máte zájem o jakékoliv recepty, které jsem kdy uveřejnila, napište mi na e-mail (novotnaire zavináč seznam.cz) a já vám je pošlu v .pdf formátu.


Příště ovoce v rumu a ve víně



Autor: Irena Aghová | sobota 4.6.2011 23:47 | karma článku: 24.56 | přečteno: 3031x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...