Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí: Za Mistrem Janem Husem - část 1

Dne 6. července 1415 byl upálen Mistr Jan Hus. A já nyní píši o jeho životě a díle, abych, spolu s vámi, čtenáři,  na chvíli pobyla v té pohnuté historii, protože se zajisté sluší mu věnovat vzpomínku a poodhalit i dějinám jejich vznešené roucho, pod nímž se leccos skrývá, co by bylo lepší přikrýt zapomněním … Ale Mistr Jan Hus má památník na Staroměstském náměstí, ano, tam, kde za více než dvěstě let se konala poprava českých pánů a měšťanů po Bílé hoře … nelze ho přehlédnout a jednou, když jsem v dětství, v létě jela s dědečkem do Prahy na výlet, tak jsme u té sochy stáli a dědeček mi vyprávěl příběh o Mistru Janovi a jeho mučednické smrti. O tolik století od Golgoty! Kdo by to z lidí dokázal obětovat svůj život, a tak dát směr myšlení a cestu k pravdě dalším generacím? Je to má soukromá úvaha, ale jistě nejsem sama, kdo to tak cítí ...

Mistr Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, ale o prvních dvou třetinách jeho života nevíme nic určitého. Určitě existuje hodně informací, ale fakta? Nevíme například nic o jeho mládí a jedna věc je umělecká fantazie, která zapálí naši zvědavost po velké postavě našich dějin, druhá věc je pravda, že se mnoho skutečností ztratilo, a to nenávratně, do temné jámy dějin.

Zaprášená minulost

Alois Jirásek byl navštívit Husův domek ale musel zkonstatovat, že pietní atmosféra dostala přednost před historickou věrohodností. A v roce 1825 podal o Husově domku i svědectví básník František Turínský. Byl hlboce otřesen. V Husově rodném domku se totiž začátkem minulého století pálila kořalka. O moc lepší to tady nevypadalo, ani když se tu vařilo mýdlo. V roce 1871 (tedy 500 let po pravděpodobném Husově narození) se sem podíval i Jan Neruda. Našel jeho domek v takovém stavu, že napsal:

„Kdybych to mohl sám upravit, stěny vybílit a navěsit aspoň ty věnce, které mně tu nechali od slavnosti. Aspoň by to bylo něco, no, pojďte se na ně podívat ...Za chvilku sedím ve svém povoze a ujíždím k našim staroslavným a poněmčeným Prachaticům. Sedím mlčky a nemám odvahu, abych se ohlídl k Husinci zpět...

Rodný dům M.J. Husa v současnosti

 

Piesnička

"Tato piesnička jest složena ke cti a k chvále boží od mistra Jana, svaté paměti mistra Husi, i ke cti všie říši nebeské."

Jezu Kriste ščedrý kněže

http://www.youtube.com/watch?v=WllYaue2PA8

Jesukriste ščedrý kněže,
s Otcem, Duchem jeden Bože,
tvoje ščedrost, naše zbožie
z tvé milosti!

A ty nynie zde před námi,
tvé tělo trpělo rány
za ny, za hřiešné křesťany
z tvé milosti.

Tys ráčil v nás přebývati,
chléb vezdajší chtěls náš býti,
chtě nás tudy obživiti
z tvé milosti!

Ktož tu piesničku zpievají
a Ježíše v srdci mají,
štědřeť jeho požívají
v tvé milosti.

Chvála Bohu Otci, Synu,
milému, svatému Duchu,
vše jednomu Hospodinu
v tvé milosti.

Jakož byla od věčnosti,
bude na věky v radosti
mezi námi bez žalosti
z tvé milosti.

Víte, že ji napsal Mistr Jan Hus? On byl zřejmě plodný autor a napsal mnoho textů, které se zachovaly: kázání, také řada traktátů, rovněž výklady, desatera a páteře, kniha o novém českém pravopise a postily a promluvy, a ještě listy, psaní, dopisy, poznámky, glosy. O sobě však Hus nenapsal prakticky nic. A tak nám nedal nahlédnout do svých dětských let a let mládí.

Léta studentská

Naštěstí, existují dokumenty, takže víme, kde skládal bakalářské zkoušky. Skládal je na artistické fakultě, kde se tehdejším posluchačům dostávalo dosažitelné vědění od přírodních věd po filozofii a historii. Dokonce se zachovalo jméno toho, kdo Jana Husa testoval na titul „bakalář svobodných umění“. Mistr Petr z Hradce, Mistr Petr z Přemslavě, Mistr Jakub z Bartensteina a Mistr Jan z Eichstättu. Známe také jméno jeho promotora: Mistr Jan z Mýta. Po dalších dvou letech, během kterých byl Hus povinen konat přednášky a poslouchat ty, které byly předepsány pro získání další hodnosti, předstoupil v lednu 1396 opět před examinátory, tentokrát jimi byli mistři Stanislav ze Znojma, Petr z Redinu, Jan Arsen a Helmhold Gledensted a Jan z Husince se stal mistrem svobodných umění spolu s dalšími patnácti úspěšnými absolventy mistrovských zkoušek.

 

Husova universitní kariéra

„Věrně slýchal jsem v školách ty řeči od mistróv - o pokoře, o trpělivosti, o chudobě a o statečnosti i o jiných ctnostech, že tak pilně a tuze sú se vymluvili, jako by již nemohlo lépe býti a jakoby ty všecky ctnosti naplnili; a pak v skutcích nic těch ctností jsem nenalezl, ano plno pýchy, lakomství, netrpělivosti a nestatečnosti."

Staré známé naříkání – od slov ke skutkům

To mladý intelektuál Hus hovoří o své době. Do naší snad nedohlédnul. Od roku 1398 je jmenovitě známo dvanáct studentů, kteří u Jana Husa promovali jako mistři, a dva žáci, kteří se stali bakaláři. Celkem jich však bylo hodně přes třicet. Jsou mezi nimi i jména, která se zapsala do dějiny university i země: Matěj z Knína, Mikuláš ze Stojčína, Petr z Mladoňovic.

 

Kostel svatého Michala

"Již roku 1398. počal sám profesorovati na universitě a nedlouho potom pohádal se ponejprv s kolegy svými, zastávaje některé Wicleffovy články v disputaci, která držána byla ve faře svatomichalské, na Starém Městě."

V kostele sv. Michala nebyl ustanoven jako kazatel. Sám si to vyžádal, tedy aby mohl mluvit k posluchačům.

Studium na teologické fakultě

V té době studoval na teologické fakultě a v roce 1400 získal nižší stupeň jáhenství a za dva měsíce nato ho pražský arcibiskup Olbram ze Škvorce v roudnickém klášterním kostele vysvětil na kněze.

Hus byl charismatický kazatel

U svatého Michala se sice neříkaly příjemné věci, ale nicméně si Hus získával u svých posluchačů oblibu. Čechami pořád profukovalo … a Hus ze své kazatelny mluvil o všech aktuálních závažných otázkách.. V prvním roce 15. století to byla například válka, kterou proti králi Václavovi zvedli páni, míšeňská markrabata a moravský markrabě Jošt. Jejich vojska přitáhla v létě ku Praze a začala pustošit vesnice před městskými hradbami. V této situaci říkal Hus z kazatelny u svatého Michala tato slova:

"Čechové jsou bídnější než psi a hadi, protože pes hájí lůžko, na kterém leží, a kdyby jiný pes ho chtěl odehnat, bojoval by s ním, a had tolikéž; nás však Němci utiskují a zabírají úřady v Čechách, a my mlčíme. Čechové mají býti v Království českém podle zákonů, ano podle zákona božího a přirozeného první v úřadech jako Francouzové v Království francouzském a Němci ve svých zemích, aby Čech řídil poddané své a Němci německé."

Z pramenů se dozvídáme o další postupu v jeho kariéře:

"Mistr Jan Hus volen jest 15. října 1401. roku k důležitému úřadu děkanství fakulty filosofické a presentován co takový za kazatele v Kapli betlémské. Vikář arcibiskupský ustanovil ho k úřadu tomu listem obyčejným dne 14. března 1402 vydaným. A hned nato, v měsíci říjnu, povýšen jest již Hus i k nejvyššímu důstojenství akademickému, k rektorství pražské university, jímž i vládl až ke konci měsíce dubna 1403."

 

Část 2 - Na skok k Wiklefovi - zítra v 00:00:00 hod.

 

Odkazy:

 

Video k výroční M.J.Husa

http://www.youtube.com/watch?v=-qT8Kw4fwDI

 

Ukázka z filmu Mistr Jan Hus

http://www.youtube.com/watch?v=G1YoXUM9Bes&feature=related

 

K dnešku :))

http://www.youtube.com/watch?v=t6I-e0j6koM

Autor: Irena Aghová | pondělí 4.7.2011 1:30 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1320x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...