Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zahrada: Vaříme, povídáme a relaxujeme

Zvu Vás na zahradní pohoštění. V horkém počasí je vhodná ovocná limonáda lehká strava. Také, přátelé, čekají nás rozhodující chvíle. Do Sněmovny přicházejí reformní zákony. Kdo z Vás má zájem, může si přečíst průběh jednání u těch, které jdou do třetího čtení a návrhy, které jdou do prvního čtení. Rozpravu mpžete také sledovat audiovizuálně - přiložila jsem odkaz na webové stránky. Krásný den ...

Dnes bylo opravdu velké horko a já jsem neopomněla si vzít do kabelky oblličejový spray. Neviděla jsem mnoho žen, že by ho používaly a zvláště by ho měly užívat ty, které špatně snáší horké a suché počasí. Také je dobré si opláchnout obličej minerálkou. Rozhodně není dobré pít příliš studené nápoje a alkohol. Však víme, co dovede! Doporučuji buď jablečný džus, je nakyslý a zahání žízeň. Ale také specialitu, kterou připravuji pro sebe. Původní recept je z Indie. Tak pozor:

Kokosové mléko nebo kokosová voda

Nevíte, jak využít kokos? Zkuste si z něho vyrobit chutná a osvěžující nápoj.

Kokosové mléko je častou ingredienci v orientální kuchyni, přidává se do některých jídel. Můžeme ho vyrobit buď z dužiny nebo z kokosové moučky. Připravíte si 200 ml mléka a 250 g dužiny. Pokud použíjete kokosovou moučku, pak v poměru 150 g kokosové moučky na 40 ml mléka. Kokosovou vodu si můžete udělat tak, že místo mléka použijete vodu. Příprava je jednoduchá: Čerstvou dužinu kokosového ořechu nastrouháte do mléka, dobře promícháte a necháte chvíli rozležet. Místo mléka můžete použít i vodu. Pak protlačíte kapalinu přes síto nebo utěrku (lze použít i silonovou tkaninu) do nádoby. Tento postup několikrát opakujte až teče jenom voda.  Místo dužiny kokosového ořechu použijte snadno dostupnou kokosovou moučku. Necháte ji namočenou o něco déle než dužinu (30 - 45 minut) a další postup je stejný jako v předešlém případě.

Americká limonáda

Vynikající chladivý nápoje, který obsahuje ovoce. Můžete přidat i led. Na jednu porci použijte:

 


3 cl malinového sirupu,50 g anansového kompotu,2 cl citronové šťávy,3 cl pomerančové šťávy,15 cl sodové vody,50 g ledu,30 g plátku citronu na ozdobu.

Do vysoké sklenice dejte několik kostek ledu. Pak přilijte malinový sirup. Dále přidejte rozkrájené kolečko ananasu, přilijte pomerančovou šťávu a opatrně dolejte  vodou tak, abyste zachovali barevné odstínění nápoje. Nápoj ozdobte třemi tenkými plátky citronu. A každému položte ke skleničce limonádovou lžičku. 

 

Pohostila jsem rodinu i hosty

Ne, žádné grilování! Sáhla jsem ke svým osvědčeným receptů, tradiční kuchyně. K jemným jídlům, s příchutí čerstvé zeleniny, bohatými na vlákniny. A také, jako ingredience nechybí - bílé víno.

Kuře s jablky

Kuře s jablky je lehké jídlo a vyznačuje se harmonickou chutí. Jablky nic nezkazíte, naopak, jsou bohaté na vlákninu a to pomáhá dobrému trávení. Připravíte si jedno kuře, 4 lžíce oleje, sůl, 500 g jablek, 0,2 l bílého vína a 2 mladé póry. Očištěné a omyté kuře rozporcujete, opečete na rozehřátém oleji. Až potom osolíte, podlijete vodou nebo vývarem a dusíte do měkka. Šťávu vydusíte do tuku, přidáte oloupaná jablka zbavená jádřinců a nakrájená na kolečka, podlijete bílým vínem a dusíte do měkka. Potom přidáte póry nakrájené na kolečka a dodusíte. K tomu můžete podávat buď rýži ozdobenou praženými mandlemi, nebo s rozinkami. Jsou vhodné i brambory či bílý chléb. Výhodou této přípravy je její nenáročnost, jídlo můžete připravit těsně před jejich příchodem a podávat čerstvé. Je vhodné, když kuře, které použijeme k přípravě, není mražené.

Plněná sekaná v lístkovém těstě

Pokud nemáte na chalupě troubu na pečení, nezbude, než abyste si připravili následující pokrm doma. Dá se jíst samozřejmě za studena. Vypadá na stole dobře, zvláště když ho vkusně ozdobíte na tento nakrájenou zeleninou. Plněnou sekanou v lístkovém těstě si připravíte z 250 g hovězího masa, 250 g vepřového masa, 2 housek, 2 lžic mléka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, strouhanky, 4 vajec uvařených na tvrdo, tuk na vymazání pekáče, masového vývaru, 1 balíčku lístkového těsta, 1 vejce na potření.

Oba druhy dobře očištěného masa semelete na masovém mlýnku anebo koupíte už umleté. Do mletého masa přidáte na kostky nakrájené a vařícím mlékem spařené housky, vejce, sůl, mletý pepř, podle potřeby strouhanku a promícháte. Směs pak rozvrstvíte na čistou utěrku, do středu uložíte vejce uvařená na tvrdo, svinete, vložíte do pekáče, který jste před tím vymazali tukem, podlijete vývarem a upečeme do měkka. Pak upečenou sekanou vyjmete a necháte vychladnout, Mezitím rozválíte lístkové těsto na pomoučeném vále, zabalíte do něho vychladlou sekanou, povrch ozdobíte odřezky těsta, potřete rozšlehaným vejcem a zapečete ve vyhřáté troubě 20 minut. Před podáváním nakrájíte na kousky podobně jako závin a můžete ozdobit hráškem, na tenko nakrájených rajčatech a kolečky pórku.

Hovězí perkelt se zelenou paprikou a rajčaty

Následující recept je vhodný k pohoštění těch, kteří neodmítají jíst hovězí maso. Zdá se, že z jídelníčku se trochu vytěsnilo spíše masem drůbežím, které mají lidé více v oblibě. Nicméně, hovězí perkelt bývalo jídlo běžné a chuťově oblíbené. Připravíte si ho tak, že vezmete 600 g hovězího masa, které nakrájíte na nudličky, osmažíte je na rozehřátém oleji, přidáte drobně nasekanou očistěnou cibuli a osmahnete. Pak zaprášíte mletou červenou paprikou., osolíte, podlijete bílým vínem, masovým vývarem a krátce podusíte. Potom přidáte nakrájenou zelenou papriku a později i nakrájená rajčata a dusíte do měkka. Nakonec zjemníte lahůdkovou smetanou, ale těsně před podáváním. Přílohou může být i chléb, ale samozřejmě rýže nebo pečené brambory.

Předpokládejme, že se hosté nechodí k nám pouze najíst, tudíž uvedené recepty spíš slouží k nenáročnému pohoštění, jsou snadné k přípravě a chuťově vyvážené, nevtíravé. Podle možností, které vám poskytuje vybavenost kuchyně na chalupě, si můžete jídlo připravit doma a pak ho dokončit až před příchodem hostů anebo pouze ozdobit čerstvou zeleninou. Nezapomínejte i na zelené snítky petrželky, pokud ji pěstujete. Jídlu přidá pikantní příchuť.

 

 

 

 

Reformní zákony: Sledujte rozpravy o novelách dne 12.7.2011, ve 14,00 hodin

Kde můžeme sledovat rozpravy Parlamentu o zákonech

Přenos z jednací síně Poslanecké sněmovny můžeme sledovat na webové stránce:

http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=27

Které zákony se budou projednávat

Autor: Irena Aghová | neděle 10.7.2011 2:00 | karma článku: 22,03 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...