Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zahrada: Tajemný vratič, bylinný trávník, meditační zahrada

Hledáte-li v přírodě mystiku, jste na správné adrese. Hledáte-li čistou krásu, stačí se dívat kolem sebe na rozkvětlou louku nebo na vaši zahradu, kterou jste zbudovali vlastním úsilím a díky své touze, která vás inspirovala. Místo k odpočinku potřebujeme všichni, jen si to v pravý čas uvědomit.

Tajemný vratič

Budeme si vyprávět o rostlině, která se jmenuje Vratič obecný (Tanacetum vulgare) a jistě její latinský název napoví, že má něco společného s výrazem athanatos - nesmrtelnost. Tvrdí se o ní, že zabraňuje rozkladu. Ve starověkých civilizacích byla vyhledávaná pro své antiseptické vlastnosti a využíval se ke konzervování mrtvých těl. Jedna dávná legenda nám vypráví o krásném mladíkovi Ganymedovi, kterému byl podán nápoj z vratiče a učinil ho nesmrtelným, takže se stal Diovým číšníkem. Karel Veliký dal vratič pěstovat ve svých zahradách.

Puding Tansy

O Velikonocích se přidával do hutného mléčného pudingu vratič, který se nazýval Tansy. Ten se připravuje následujícím způsobem:

  • 275 ml (1 litr) mléka
  • 15 g (1 / 2 lžičky) másla
  • 75 g (3 lžičky) čerstvé bílé strouhanky
  • 25 g (1 lžička) med
  • 10 ml (2 lžičky), jemně nasekané listy vratiče obecného
  • 2 vejce

Přiveďte do varu mléko s máslem a zalijte strouhanku. Míchejte po dobu 30 minut. Pak rozbijte vejce, přidejte  jemně nasekané lístky vratiče, med a smíchejte se strouhankou. Pečte ve středně horké troubě, asi 180 st., dokud se puding neupeče a před jídlem nechte vychladnout.Bach - Airhttp://www.youtube.com/watch?v=0zpaPX_5hwoAle květy mají také své místo ...Květy vratiče vydrží v suchém stavu jako ozdoba celá léta a je vhodné je přidávat do bylinkových košů, girland a jiných zdbor ze sušených květin. Pěstujte jej v blízkosti ovocných stromů, protože odhání hmyz. Dokonce i svazek zavěšený v místnosti bude odhánět hmyz a nemusíte v dusných nocích zavírat okna. Dokonce odpuzuje i mravence a myši. V kosmetice se užívají květy i listy do koupele, ale nesnáší ho lidé s citlivou pokožkou. Je sice výborný při omývání revmatických končetin, ale znovu upozorňuji, že lidé s citlivou pokožkou by se mu měli raději vyhnout.Pěstuji ho na zahrádce. Je krásnou ozdobou svými zlatými kvítky a zvláštní vůní. Sušený dávám do věnců ze sušených květů.Grieg - Ránohttp://www.youtube.com/watch?v=PAbwMGZtIsYDnes celý den pršelo, a tak jsem vymyslela bylinný trávník

Ráno mi volal zahradník, že musíme počkat, až bude po dešti a že mám pro něho přijet. To ráda! A tak jsem měla prostor pro přemýšlení, jak si nejlépe uspořádat zahradu. Pro mne přítomnost bylin je ideální, protože jednak krásně provoní vzduch a jednak se hodí do typu půdy, která je na zahradě. Zásadně jsem proti pokusům sázet keře a květiny, které se pak zbytečně trápí, protože jsou v nevhodném prostředí. Stejně jako lidé i zvířata. A když si člověk vezme do opatrování živou přírodu, pak se o ni musí starat se stejnou pečlivostí a se stejným zaujetím, a pak jsou mu všechny dobré síly nakloněny. A tak jsem dumala, jak si založit voňavý travní koberec.Bylinky vhodné pro bylinný trávník a postupRozhodně s různými trvalkami. Myslím si, že to zkusím na menší ploše, protože všechny bylinné trávníky, jak jsem se dočetla, vyžadují hodně pletí, hlavně ze začátku. Ale zase je výhoda, že se nemusí kosit. První, co je nutné založit, uvítací rohožku. Než se však založí trávník, musí se místo dobře vyplít a vyčistit a odstranit všechny vytrvalé rostliny. Půda se pak má jemně uhrabat. Na zastíněná až chladná místa se přidává dobře uležený kompost. Ten totiž udrží vlkost. A vysadí se buď silně vonící polej obecná ve sponu asi 15 cm, nebo drobnolistá máta s vůní mátového likéru v 10 cm vzdálenostech. To pro chladnější místa. Na slunečném místě se nejdříve půda prokompostuje s pískem a vysadí se heřmánek římský ve sponu 10 cm.  Ten lze vypěstovat ze semen. Na připravenou půdu se rohodí semeno a přikryje se další vrstvou půdy. Velmi tenkou. Pak se vyjednotí na vzdálenost 8 cm. Ale pokud se porost nezapojí, nesmí se po něm chodit,. Ale pozor. Heřmánkový trávník se nesmí zakládat vedle trávy nebo vedle zarostlé části zahrady, protože plazivý plevel se brzy přenese na bylinkový trávník a při pletí pak narušíte mělce kořenící heřmánkové rostliny. Ideální je okolí kamene, cihel či dlažby. Pro bylinné trávníky jsou vhodné: rmenec, máty, mateřídoušky.

Meditační zahradaZahrada k rozjímání, to je sen každého, kdo si rád odpočine a také rád o všedm možném uvažuje, přemýšlí. K založení meditační zahrady se hodí jakýkoliv pozemek, ale někomu by vyhovovalo, aby sloužila k zaostření vážných myšlenek. Hodí se tvar osmicípé hvězdy nebo osmiúhelníku, jednou stranou toho útvaru bude vchod. Každá se zbývajících částí bude symbolizovat určitou představu nebo určitou vůni.Chopin - Nocturnohttp://www.youtube.com/watch?v=MPvS0g2papITřeba den v týdnu, spektrální barvu. Centrální plocha bude asi zakryta a vytvoří suché útočiště. Třeba bylinkovou besídku.Tak vidíte, že člověk může udělat všechno, o čem se mu sní. Stačí trochu těch dovedností, stačí mít chuť si plnit své sny.Albinoni - Adagiohttp://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4Krásnou dobrou noc!

Autor: Irena Aghová | pátek 22.7.2011 1:19 | karma článku: 21,99 | přečteno: 2013x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.