Rodina: Děvčata, naučte se pečovat o domácnost

27. 07. 2011 10:04:03
Přichází doba, kdy budeme musít být velmi opatrní na výrobky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, protože nikdo se netají s faktem, že nebudou stoprocentně kvalitní. A protože v našich domácnostech, v kterých obvykle žije několik lidí hrozí též mnohá nebezpečí, je dobré se více soustředit na péči o čistotu, snažit si zjednodušit prostředí a také se soustředit na vaření.


Silné antibakteriální prostředky mohou způsobit ztrátu odolnosti

Na trhu je mnoho prostředků nejrůznějších značek, které se nazývají čistící a mycí prostředky a mají tu vlastnost, že domácnosti dokáží zbavit velmi rychle nečistot a i takových, které pouhým okem nevidíme. Jsou to chemikálie, které spolu se vzduchem dýcháme, které působí na naši pokožku a také svým pachem na naši psychiku. A na to nikdy nesmíme zapomínat! A pokud jsou v domácnosti děti, nemusí to být zrovna nejvhodnější s nimi pracovat. Mnohé rodiny jsou spokojené, že se byt provoní citrónovou osvěžující vůní a tím je uklizeno až do příštího úklidu. Ano, tyto prostředky jsou vyráběny pro zvládnutí našeho příliš a zbytečně hektického života. Jde to s nimi poměrně rychle! Domácnost, takto vycíděná je zbavena baktérií, s kterými se však setkáváme v prostředí mimo domácnost a organismus nemusí být pak k nim odolný. Je to také o malých dětech! Je sice opravdu pýchou mnohé ženy, že její domácnost září jak z reklamy, ale nikdy jsem neslyšela, že by tako v reklamě zaznělo varování proti látkám, které tento zázrak obsahuje. Lidé, v mysli ovlivněni reklamou, se snaží dosáhnout nabízenými výrobky na trhu toho zrcadlového efektu a mají pocit, že kdyby uklízeli jinými prostředky, že by nedosáhli stejného výsledku a druzí, kteří je přijdou navštívit, by je pomluvili. Ale jde přeci o zdraví a také o odolnost, jde o návyk na určité látky, které mohou tyto moderní prostředky v sobě obsahovat. A to také není nezanedbatelný prvek. Protože víme, že některé chemikálie jsou návykové! Proto je třeba pečlivě vybírat a zamýšlet se nad tím, že je lépe domácnost uklízet každý den, ovšem nemyslím tím gruntování, ale očištění ploch, zbavení povrchů nábytku prachu, vyluxování a provětrání přikrývek a polštářů, než ji nechat zanést a pak se na ni vrhnout s těmi zázraky které nám nabízejí, protože je to lákavé, ony mají opravdu takový efekt, ale víme to dobře - oko za oko.

Zdravé vaření

Naši předkové používali dřevěné náčiní na vaření, jako jsou prkénka na krájení, válečky na nudle, paličky na maso, vařečky apod. Myslím si, že bychom měli vybírat takové kuchyňské náčiní, které se dá dokonale umývat a vymývat, aby na něm nezbyla žádná stopa po použití a nemnožily se škodlivé bakterie, nepodléhat módě a pečlivě vybírat hrnce na vaření, které se dobře umývají a současně se i zbytečně v nich jídlo nepřipaluje a seznámit se deitalně, před nákupem s jejich vlastnostmi. Také elektrické prostředky, které používáme v kuchyni by měly být snadno použitelné, snadno omyvatelné a uskladnitelné, aby na ně nedosáhly děti, které by si to také chtěly s nimi vyzkoušet. O mycích prostředcích na nádobí platí to, co výše. Naádobí musíme dobře oplachovat a pečlivě utírat. Já zásadně používám papírové utěrky, které vyhazuji, protože si myslím, že látkové utěrky nejsou vhodné, když člověk nemá čas je stále prát.

Umíte vařit?

Domácí jídlo by mělo být jednoduché, promyšlené, aby se naši strávníci zbytečně necpali, mělo by se skládat ze stravitelných a dobře uvařených ingrediencí. Spíš vyhledávat původní recepty, než se řídit televizním vařením, které je sice efektivní, ale obsahuje tolik ingrediencí, že je člověk na pochybách, zda je schopen jídlo strávit. Jednoduché recepty, které již používali naši předkové, protože také neměli čas na vyváření, jsou nejen chutné a přirozené, ale také vrací člověku pravé chutě, aby se osvobodil od všelijakých dobrot, které nabízí ulice a jejichž chuť není záskávána jen a pouze potravinami použitými. Také všelijaké diety, které jsou spíš propagací potravin než skutečnou pomocí k dietě, způsobují v člověku návyk na různé chutě a odvykají od potravin, které by měl člověk skutečně jíst a které jsou těmito recepturami za naprosto nevhodné. Jedná se o ořechy, semena, mandarinky, ovoce rostoucí v Čechcách, které má samozřejmě úplně jinou chuť a i látky, než dovážené, které se skladováním ztrácejí a člověk jí pak mrtvé potraviny za drahé peníze. Je to čerstvá petrželová nať, která patří do mnohých jídel a také česnek a cibule, které se pěstuje v Čechách mnoho druhů. Pečivo si můžeme také sami udělat, nemusíme čekat na nějaké polotovary. Chléb, rohlíky, dalamánky lze napéci na několik dní, pak uložit do mrazničky a rozmrazovat. Mně děší představa, že se někde povaluje neupečené pečivo, které se pak někde dopéká. A já si myslím, že my české hospodyňky, přijdeme na to, abychom mohly nejen zastávat svá povolání, ale také snadno ovládnout naše domácnosti a rodiny, které je nutné zapojit! Protože tu filozofii znáte - děláme to, rodino, pro sebe.

Autor: Irena Aghová | středa 27.7.2011 10:04 | karma článku: 18.09 | přečteno: 2131x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 477 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...