Zavařování: Netradiční recepty
Kdoule se nedají pojídat syrové, ale při vaření vypouštějí semínka, která jsou stejně se slupkou bohaté na vonný růžový rosol. Jednotlivé druhy kdoulí se liší velikostí, chutí a vůní.
Kdoulová pasta
Tento recept pochází ze sefardské kuchyně, ale jistě může být zpestřením jídelníčku.
Vezměte 2 kg kdoulí, šťávu z 1/2 citronu, 1 kg cukru a další cukr na obalení kousků pasty. Kdoule omyjte, odrhněte chmýří, které jsou jimi pokryté. Pak je oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny, ale jádra nechte. I se slupkami je vložte do kastrolu s těžkým dnem a zalijte vodou. Přidejte citrónovou šťávu a 2 hodiny vařte. Uvařené kdoule slijte, vývar uchovejte. Odstraňte jádřince, semínka a slupky, které již vypustily pektin, co rosoluje) a dužinu rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Vývar odvařte na 173 ml. Přidejte do něho cukr, kdoulové pyré a za častého míchání na velmi mírném ohni vařte do zhoustnutí, až bude kaše prskavě bublat. Stále míchejte a vařte dál, až se kaše promění v hustou, granátově rudou pastu, která se odlepuje od stěn kastrolu. Nechte ji mírně vychladnout a potom přelijte do mělké pánve nebo na tác, vyložený kuchyňskou fólií nebo pergamenovým papírem. Kaši rovnoměrně rozetřete na výšku asi 1,5 cm. Nechte asi den vyschnout na teplém, větraném místě. Tuhou pastu vyklopte na prkénko a ostrým nožem nakrájejte na 1,5 cm čtverce nebo kosočtverce. Kousky obalte v krystalovém cukru a uložte je do plechové krabice nebo jiné vzduchotěsné nádoby.
Kdoulové máslo s ořechy
Kdoulové máslo připravte přesně podle návodu na kdoulovou pastu, použijte stejná množství, ale jakmile začně pasta při vaření houstnout a pleskavě probublávat, dál ji nezahušťujte. Přidejte 100 g piniových oříšků, loupaných mandlí a pistácií a kaši nalijte do sklenic nebo misek. Po vychladnutí vznikne želé.
Kokosové bonbony
Tento recept je určen pro množství 12 kusů. Proto, pokud chcete udělat bonbonů více, musíte zvýšit množství ingrediencí.
Tak tedy, pro asi 12 kusů bonbonů použijte 200 g sušené kokosové moučky, 100 g, cukru a 2 mírně rozšlehaná vejce. Kokos smíchejte v míse s cukrem a vejci a nechte hodinu stát, dokud kokos nezměkne. Směs po vrchovatých lžících vkládejte do papírových košíčků. V troubě vyhřáté na 180 st. C pečte 2O minut do zlatova.
Kandovaná pomerančová kůra
Na přípravu potřebujete velké pomeranče se silnou kůrou. Malým špičatým nožem veďte po polednících pomeranče několik řezů, od spodní části ke stopce. Rozdělenou kůru opatrně sloupněte, dejte pozor, aby se nepotrhala. Kůru svažte, budete potřebovat stejné množství cukru. Na 1 kg pomerančové kůry použijte 1 kg cukru, 1 litr vody a šťávu z 1/2 citronu. Kůru máčejte den ve vodě. Pak vodu vylijte a kůru v čerstvé vodě povařte asi 20 minut, doměkka, a znovu slijte. Tak se odstraní nahořklá chuť. Pokud má kůra vespod příliš silnou vrstvu bílého albeda, seškrábněte je lžící, kůra nebude tak bledá. Plátky kůry srolujte do válečků a jeden vedle druhého je jako náhrdelník z velkých korálů navlékněte na pevnou niť. Konce nitě svažte. Z cukru a vody s citronovou šťávou svařte sirup. Náhrdelník ze srolované kůry do něj ponořte a mírně vařte asi 1 hodinu. Pak jej vyjměte, vytáhněte niť a roličky uložte do sklenice. Když sirup trochu zchladne, kůru jim zalijte. Kůru je také možno naplocho obalit v pískovém cukru a nechat zkrystalizovat v krabici, Je stejně dobrá.
Pomerančové plátky vařené v sirupu
Tento dezert je hodí k pomerančovému koláči nebo nevýraznému rýžovému nákypu. Vezměte 4 velké pomeranče se silnou kůrou, 1 kg cukru, 500 ml vody a šťávu z 1/2 citronu
Pomeranče omyjte a nechte je alespoň 1 hodinu máčet ve studené vodě. Potom je nakrájejte na silné, asi 1 cm plátky a odstraňte pecičky, cukr, vodu, citronovou šťávu dejte do hrnce a přiveďte do varu, Do sirupu vložte plátky pomerančů, dobře je upěchujte ke dnu. Zakryjte poklicí a nechte pomalu asi 1 - 11/2 hodiny vařit, až hodně změknou. Plátky vyjměte a rozložte na servírovací mísu. Nezakrytý sirup odvařte, až zhoustne tak, že nestéká z měchačky, a pak jím zalijte pomeranče.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Irena Aghová
Kdo si šlape po štěstí?
dospěla jsem k názoru, že mnoho lidí chce být šťastnými a hledají štěstí, v různých událostech a možnostech, jakoby se mělo naskytnout mimo ně, nikoliv v interním pocitu blaženosti.
Irena Aghová
Od sebe jsem odešel, sebe jsem nenalézal. Sv. Augustin
Ani to předjaří není takové, jaké bývalo. Mrazivé dny a noci odrazují od procházek, styku s blízkými na příjemných místech.
Irena Aghová
Co se to děje se světem?
Je dobře věřit svým pocitům, názorům, myšlenkám a tomu, co se odehrává v našem nitru a vlastním hodnotám, které rozlišují díky rozumu, co je dobře a co dobře není a nespoléhat, co se předkládá zvenčí.
Irena Aghová
Brno ve větru a měsíc v úplňku.
Přírodě nic nevyčítám. Jestli je něco špatně ona nemá žádnou vinu. To člověk bývá hlavním podezřelým, když se něco zvrtne. Má přeci dar rozumu.
Irena Aghová
Nelze vstoupit dvakrát do jedné řeky.
Než ta situace nastala, měl každý z nás navyklý komfort a ten se pomalu rozpadával a bylo třeba najít jiné cesty, nebylo lehké se smířit s tím že v mnohých situacích není návratu k navyklému způsobu života..
Irena Aghová
Norimberský proces a Arendtová
I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.
Irena Aghová
O milostných dopisech.
Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.
Irena Aghová
Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.
Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.
Irena Aghová
Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti
Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?
Irena Aghová
Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu
Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?
Irena Aghová
Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .
Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.
Irena Aghová
O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.
Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.
Irena Aghová
Politika je věc veřejná na sociální půdě.
Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.
Irena Aghová
Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.
Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.
Irena Aghová
Ghosting jako způsob týrání člověka.
Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016