Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z lidové medicíny: Jalovcové zelí a jiné recepty z jalovce

Úvodem: Jalovec jako léčivý prostředek se užíval již v dávné historii a kupodivu jeho význam v lidové medicíně zůstává nezměněný. Používá se jako koření v přípravách zvěřiny a možná, že si dnes málokdo připouští jeho význam pro zdraví.  Je však třeba upozornit, že je víceméně jedovatý a jeho nadužívání může způsobit zdravotní problémy. Proto je třeba se držet rozpisů na jeho použivání podle  receptu z praxe. Receptáře, které používám pro domácí potřebu, pocházejí většinou z Německa, kde se tradiční medicína držela  dlouhou dobu a dodnes má skvělé jméno. Některé praktiky zdomácněly i u nás, ale vývoj domácí tradiční medicíny se pozastavil v padesátých letech a domácí léčení nahradila alopatická medicína , které nesmíme upírat význam v jejím boji proti vážným nakažlivým chorobám a rozvoj moderních odvětví, ke kterým patří prevence, hygiena, i oborů, které měly vynikající jméno v tehdejší době. Nebyl zájem pěstovat domácí medicínu, a to také z čistě jednoduchého důvodu, že i ona si žádá velkou odbornost, praxi i a hlavně trpělivost a čas. A ten nikdo nemá, jak pozoruji a lidé si raději vezmou prášek a zapijí ho vodou, než by "čarovali" v kuchyni a vařili si všelijaké zápary, nálevy a čaje  na zklidnění svých problémů. A je pravda, že kdo nezná účinnost bylinek, i jejich záludnost, neměl by se pouštět do výroby čajů podle receptů a raději si zakoupit hotové směsi, které jsou k dostání v lékárně a určeny k užívání na nejrůznější potíže. Tyto čaje se nazývají průmyslovými čaji a mají svou tradici. I v některý směsích se jalovec objevuje stejně jako jiné plody mezi bylinkami. http://bylinky.webnode.cz/products/prumyslove-caje/

Ale nyní se vrátím k tématu, k jalovcovému zelí. Výroba kysaného zelí se v mnoha domácnostech příliš nepraktikuje a konečně, dá se koupit v obchodech. Většinou se přidávalo k určitým pokrmům a jeho použití k vaření  bylo a je krajovou záležitostí. Nedostatek času odvrací lidi od složitého vaření původních jídel a může se stát, že zmizí z jídelníčku, což by byla škoda, protože obsahuje mnoho významných vitamínů a látek, které rozhodně slouží ke zdraví a může omezit i avitaminozu. Jalovcové zelí se doporučuje lidovou medicínou k zmírnění vysokého tlaku. A kromě toho je velmi chutné a dobrým doplňkem stravy, která je na některé důležité látky chudá.

Jak vyrobit jalovcové zelí

Připravíme si pětilitrovou hliněnou nádobu, zevnitř glazovanou. Na tento objem se dává 15 g celého nebo tlučeného jalovce a stejné množství kmínu nebo majoránky. Čerstvé bílé zelí jemně nakrájíme a silně pěchujeme ve vrstvách do nádoby, dokud se neukáže šťáva. Prosypeme jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa a přikryjeme čistým prkénkem a zatížíme kamenem. Aby fermentace probíhala rychleji, uchováváme zelí při teplotě 20 - 26 st. C. Po několika dnech - pokud jsme nepřidali jablečný ocet - sebereme pěnu. Tento úkon opakujeme každý třetí den a nezapomínáme na omytí prkénka a kamene. Když se pěna přestane tvořit, došel proces fermentace ke konci. Po dvou týdnech můžeme zelí jíst. Uchováváme ho ve sklenicích v lednici. Proces kysání zelí můžeme také urychlit tím, že na dno nádoby nasypeme dvě vrchovaté lžíce žitné, pšeničné nebo ječné mouky, kterou přikryjeme zelnými listy.

Pár slov k jalovci:

Když budete listovat knihami pojednávajícími o lidové medicíně, setkáte se formami jeho používání: je to nálev, vodní výtažek, alkoholový výtažek, tinktura, odvar z bobulovitých šišek, jalovcový prášek, sirup, jalovcové víno, jalovcová pálenka, povidla, mazání, koření, koupele, jalovcové pivo.

Jalovcová povidla

Čerstvé bobule jemně utlučeme, abychom nepoškodili semena, která zlepšují chuť a vůni a zalijeme je vodou tak, aby byly zakryty. Vaříme 1/2 hodiny na mírném ohni, pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a  zahříváme na mírném ohni až do konzistence medu. Přidáme trochu cukru nebo medu. Užíváme 1 lžíci povidel+ 2 lžíce vína nebo vody po jídle a na noc. Pří astmatu lze užívat i marmeládu získanou zavařením vrcholků mladých výhonků s cukrem, do hotové marmelády přidáme med. Staří používali jalovcová povidla na atritidu. Jalovcová povidla byla hitem ve staré arabské medicíně.

Koupel při otylosti

Uděláme si koupel z jalovcových bobulí, listu máty, květu levandule, nati meduňky, nati komonice, nati mateřídoušky, oddenku puškvorce. Na litr vroucí vody dáme dvě hrsti této směsi.

Nedám dopustit na jalovcovou silici, která se vtírá při hostcových bolestech, neuralgiích a zánětu nervových kořínků.

 

Na trhu je dostání i jalovcový gel i olej do koupele, významné to prostředky při podzimních hexenšúsech a bolestech kloubů.

Ale o nich až  to bude aktuální.

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 8.8.2011 23:57 | karma článku: 22,66 | přečteno: 2060x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!