Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Životospráva: Půst a jiné radovánky - díl 1. Teorie

S velkým potěšením jsem četla článek pana kolegy Olšera o ramadánu. Několikrát jsem ho, za svého pobytu, v muslimských zemích držela spíš jako svůj bobřík výdrže a pak taky v tom vedru ... a říkám lidem, na základě svých zkušeností ... neučte se hladovět.  Ale hladovění - půst je samozřejmou součástí přírodní léčby. Nemyslete si, že léčení přírodním způsobem je jednoduché. Ale víme, že přírodní léčba je konstruktivní způsob léčby,která má za cíl odstranit základní příčiny chorob využitím prvků, které jsou v přírodě dostupné. Není to pouhý systém uzdravení! Je to sám způsob života, kdy se ladí vnitřní životní síly nebo přirozené prvky v lidském těle.

Půst jako součást přírodní léčby

Přírodní léčba byla již praktikována ve Starém Egyptě, Řecku i Římě a Indie je zřejmě nejpokročilejší ve využívání léčby v přírodních léčebných systémech. Moderní metody přírodní léčby vznikly v Německu v roce 1822, kdy Vincent Priessnitz  založil první vodoléčebnou provozovnu. Používal vodní kůry.

Odkaz na informace o Priessnitzovi

http://www.google.cz/search?rlz=1C1SKPC_enCZ351CZ352&aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Vincent+Priessnitz

Dr. Benedict Lust (1872 – 1945) je nazýván Otcem přírodní léčby.

Příroda léčba je založena na poznání, že člověk se rodí zdravý a silný a že může zůstat takový, pokud žije  v souladu s přírodními zákony. Dokonce i pokud se narodí s určitou dědičnou chorobou, může využívat přírodní prostředí a látky ke zlepšování svého stavu. Čerstvý vzduch, sluníčko, správné diety, cvičení, relaxace vědecké, konstruktivní myšlení a právo na duševní postoj, spolu s modlitbou a meditací, to všechno může hrát roli v  udržování zdravé mysli ve zdravém těle. Přírodní medicína je přesvědčena, že nemoc je nenormální stav těla vyplývající z porušování přírodních zákonů. Každé takové porušení má vliv na lidský organismus s tím, že snižuje vitalitu, způsobují nerovnováhu průtoku krve a lymfy a způsobuje hromadění odpadů  látek a toxinů.  Pro vadnou stravu je trávicí systém nepříznivě ovlivněn. Když se hromadí toxiny do orgánů jako jsou střeva, ledviny, kůže a plíce jsou přetížené a  my se nemůžeme  zbavit těchto škodlivých látek, tak rychle.  Kromě tohoto, mentální a emoční poruchy způsobují nerovnováhu životně důležitých elektrických polí buněčného metabolismu, které produkují toxiny. Tento energetický archiv, pokud  je nenarušený, nemoc-způsobující bakterie mohou v něm žít , aniž by došlo k rozmnožování nebo k produkci toxinů. To se stane pouze tehdy, pokud je systém narušen, nebo když je krev znečištěná  toxickým odpadem. Pak se bakterie množí a stávají se škodlivými.

Tři základní principy přírodní léčby

Celá filozofie a praxe přírodní léčby je postavena na třech základních principech.
První a základní princip je, že všechny formy onemocnění mají stejné příčiny: hromadění odpadu a jeho odmítnutí tělem. U zdravých jedinců jsou  odstraněny ze systému prostřednictvím orgánů  eliminace. Ale u nemocné osoby, u které se neustále hromadí odpad v těle díky zažitých chybných životních návyků: špatné stravování,nesprávná péče o tělo  a jiné  návyky, přispívající k vyčerpanosti, nervovému vyčerpání, jako je strach, přepracování a výstřelky všeho druhu. Z toho vyplývá, že jediný způsob, jak léčit nemoci je používat metody, které zbaví tělesný systém toxických akumulací. Všechny přírodní léčby skutečně směřují k tomuto cíli.
Druhý základní princip přírodního léčení je , že všechny akutní onemocnění, jako je horečka, nachlazení, záněty, zažívací poruchy a kožní problémy nejsou nic víc než zahájením procesu, kterým se tělo zbavuje toxických odpadů. Všechny chronické nemocí, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, revmatismus, astma, poruchy ledvin, jsou výsledky pokračujícího potlačení akutního onemocnění prostřednictvím škodlivé metody, jako jsou drogy, očkovací látky, narkotika a výměšky žláz.
Třetí zásada přírody přírodní léčby je, že tělo obsahuje systém HOJIVÉHO mechanismu který má tu možnost, aby se tělo navrátilo k normálnímu stavu zdraví, pokud existují správné metody, aby se tak mohlo stát.  Jinými slovy, síla k vyléčení nemoci leží v samotném těle.

Půst je mistrem očisty

Půst se je období, kdy abstinujeme od jídla na kratší nebo delší dobu. A toto činíme za určitým účelem.  Půst je nejstarší přírodní léčba, nejvíce efektivní a přitom nejlevnější způsob léčení nemocí. PŮST JE UZNÁVANÝM ZÁKLADNÍM KAMENEM PŘÍRODNÍ MEDICÍNY.

Dr. Arnold Eheret, zakladatel dietního léčebného systému

Dr. Arnold Eheret, zakladatel dietního léčebného systému, ho popisuje jako "přírodní , univerzální a všemocný prostředek léčení "a" příroda je příčinou všech hojení a léčení. "

Půst je jedním z nejstarších zvyků. Veškeré náboženské systémy předepisují na delší dobu striktní půst. Světci ve středověku kladli velký důraz na tuto metodu.
Půst byl též obhajován školou přírodního filozofa, Asclepiada snad  více než  před dvěma tisíci lety. Na základě anamnézy byl považován za jednu z nejvíce  spolehlivou léčebnou metodu. Hippocrates, Galen, Paracelsus a mnoho dalších skvělých lékařů půst předepisovali. I moderní lékaři úspěšně využívali tento systém léčby k mnoha onemocněním.

Hromadění odpadu v těle

Častou příčinou všech nemocí je hromadění odpadu. V organismu se hromadí jedovaté látky. Proto je přejídání nebezpečné.  Většina lidí totiž nemá možnost se zdravě pohybovat, protože má sedavé povolání a tak nemá ani šanci správně strávit velké množství spořádané potravy.  Tento přebytek není organismus schopen jen tak snadno vyloučit.  Někteří odborníci tvrdí, že propuknutí nemoci je pouze proces , kterým se lidský organismus snaží zbavit nečistot.  Nemocného tak může uzdravit pouze jeden lék - tím, že dělá pravý opak toho, co způsobuje nemoc. Sníží příjem potravy a přistoupí  hladovění.
A tak ze střev, ledvin, kůže a plic odstraní nahromaděný odpad. Ale není to jednoduché! A také rozhodně ne pro každého.

Půst jako mnoudrý proces čištění

Tak, půst je moudrý proces čištění a efektivní a rychlý způsob léčby. Tak moudrý člověk, který na půst přistupuje, pomáhá přírodě v její neustálé snaze vyhnat cizí věci z organismu a nemoci nejsou nic jiného, než snaha o zbavení se odpadů a látek, které do organismu zavlékáme nesprávnou stravou, chováním a hazardováním. Tak příroda napravuje naše chyby v nesprávné životosprávě. Očista organismu vede k regeneraci krve a také k regeneraci tkání v těle. Doba trvání očisty a rychlost očisty závisí na věku pacienta, charakteru onemocnění a množství a druhu léků, které jsme užívali. Doba trvání je důležitá, protože dlouhé období půstu může být nebezpečné, pokud ho uskutečňujeme bez odborného poradenství.

Serie krátkých půstů

Doporučuje se provést sérii krátkých půstů, asi tak  dva až tři dny a postupně zvyšovat Půst nesmíte držet déle než týden.  V té době je tělu umožněno, aby se postupně a pomalu zbavovalo chronických odpadů aniž by došlo k vážnějšímu narušení fungování těla. Správný způsob života a vyvážená strava potom rychle obnoví sílu a vitalitu  každého z nás. Půst je velmi přínosný prakticky při všech druzích žaludečních a střevních poruchách a při  vážných onemocnění ledvin a jater. Je to zázrak! Je lékem na ekzémy a jiné kožní nemoci. V mnohých případech je nadějí na trvalé vyléčení. Také různé nervové poruchy velmi příznivě reagují na půst. Pro každého však půst není vhodný, například pro diabetiky a tuberkulózou postižené jedince , dále v extrémních případech neurastenie – tam mohou být půsty výslovně škodlivé.

Podle Dr. Rangara Berga, slavného lékaře v oboru výživy

Nejlepší, nejbezpečnější a nejefektivnější metodou hladovění je pití čistých ovocných a zeleninových šťáv. Podle Dr. Rangara Berga, slavného lékaře v oboru výživy:
"Během půstu tělo spálí a vylučuje se obrovské množství nahromaděné odpady. Můžeme si pomoci tento očistný proces tím, že pije alkalickou šťávu místo vody při půstu ... Eliminování kyseliny močové a jiných anorganických kyselin se urychlí. A cukry v šťávě posílí srdce ... šťáva  je proto nejlepší formu půstu. "
Vitamíny, minerály, enzymy a stopové prvky v čerstvé, syrové zeleninové a ovocné šťávy jsou velmi přínosné pro normalizaci všech procesů v těle. Dodávají tělu základní prvky k vlastní léčebné aktivitě a urychlují obnovu buněk . Všechny džusy by měly být připraveny z čerstvého ovoce bezprostředně před pitím. Konzervy nebo zmrazené šťávy by neměly být používány.

Kompletní vyprázdnění střev

Preventivní opatření, které musí být ve všech případech dodrženo před počátkem  půstu je kompletní vyprázdnění střev klystýrem. Je to proto, abychom nebyli obtěžováni rozkladem látek v těle. Klystýr  by měl být podáván alespoň obden během období hladovění. Je žádoucí, abychom měli co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu a pokud náš potrápí žízeň, pak můžeme pít vlažnou vodu. I čerstvé šťávy lze ředit čerstvou vodou.  Celkový příjem tekutin po dobu půstu by měl být přibližně šest až osm
litrů.

Půst žádá i jiná omezení

Jistě není třeba připomínat, že pokud chceme držet půst, měli bychom si o tom pohovořit se svým lékařem. Během půstu nejsou vhodné studené koupele. Pokud se cítíte během půstu slabí a máte závratě nebo jiné nepříjemné projevy, přerušte půst a jezte vařenou zeleninu s obsahem vlákniny. Půst někdy způsobuje  stav nespavosti, který může být překonán teplou koupelí, pitím horké vody a nebo zahříváním nohou. Během půstu se budují nové a zdravé buňky,kapacita eliminačních orgánů, jako jsou  plíce, játra, ledviny a kůže se značně zvýší, neboť jsou osvobozeny od obvyklého zatížení trávení jídla a odstraňuje se výsledný odpad. Jsou tedy schopné rychle odstranit staré nahromaděné odpady a toxiny. Půst poskytuje fyziologický odpočinek trávicím orgánům.  Výsledkem je, že trávení jídla a využití živin výrazně se zlepší po právě půstu.  Po půstu se nepřejídáme, jíme pomalu, správně žvýkáme a postupně se vracíme k normální stravě. Pokud je přechod na pevnou stravu správně naplánován, pak nevzniknou žádné potíže.

Pokračování

Odkazy:

Pokud se chcete zabývat problematikou výživy, jak ji profesor Eheret a jiní zkoumali, nabízím vám odkaz na stránky

http://www.google.cz/search?rlz=1C1SKPC_enCZ351CZ352&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Dr.+Arnold+Eheret

http://www.google.cz/search?rlz=1C1SKPC_enCZ351CZ352&aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Dr.+Benedict+Lust

Dále bych Vám ráda doporučila knihy profesora Ehereta, které jsou nyní na těcto stránkách:

http://www.arnoldehret.org/healthclub/trilogy_1.html

http://www.arnoldehret.org/healthclub/trilogy_2.htm

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 11.8.2011 23:28 | karma článku: 22,47 | přečteno: 1817x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...